fbpx

Rio 2016: Bukás, majdnem botrányos omnium

Ritkán látható bukás borzolta a kedélyeket a riói velodrómban a pályakerékpáros omnium versenyszám utolsó fordulójában, a pontversenyen…

15-08-2016 Giochi Olimpici Pista Uomini; Giornata 05; 2016, Team Sky; Viviani, Elia; Rio De Janeiro;

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük hogyan alakult a modern olimpiai programhoz igazított pályakerékpársport összetett versenyszáma, a scratch futamot, 4000 méteres egyéni üldözéses. és eliminációs versenyt, állórajtos 1000 méteres időfutamot, 200 méteres repülő kört és pontversenyt tartalmazó omnium.

A kimondottan pályás specialista dán Lasse Norman Hansen villámrajtot vett, megnyerve a véghajrás scratch, valamint a 4000 méteres üldözéses versenyszámot, utóbbit 4:14 perces idővel. Akinek űridőnek tűnnek a 4000 méteres csapat- és egyéni idők világversenyeken, vessen egy pillantást a listára: Mark Cavendish az országútiról leszállva hajtott 4:16-ot.

Elia Viviani

Elia Viviani

Az eliminációban, azaz utolsó kiállós versenyszámban viszont nagyon nem volt szerencséje a dánnak, elsőként esett ki, így visszacsúszott összetettben, ahol a francia Thomas Boudat vette át a vezetést vasárnap este. A hétfő az olasz Viviani napja volt, az 1000 méter és a 200 méteres repülő kör után az összetett élére állt, Cavendishnek nagy bravúrra lett volna szüksége a pontversenyben, hogy fordítson.

A hatodik szám óriási csatát ígért, hiszen nem csak a győzelemért, az olimpiai érmekért is nagy volt a meccs. A pontversenyről a legemlékezetesebb mozzanat minden bizonnyal az a bukás marad, amikor Cavendish jól megnézte magának a mögötte lévőket, majd ráborított a koreai Park Sanghoon-ra, aki Vivianit és az ausztrál Glenn O’Shea-t is lesodorta. Cav mozdulatát egyébként – szándék ide vagy oda – simán büntethette volna a zsűri.

Versenyszituációban sokszor alakulnak ki külső szemlélőknek értelmezhetetlen helyzetek, reméljük, most is ilyen történt. Szándékosságot nyilván nem szabad feltételezni ilyen kiváló sportemberek szintjén, azt sem állhat fent, hogy egy Cavendish szintű versenyző ennyire ügyetlenül közlekedik pályán, rójuk az esetet a legrosszabb pillanatban bekövetkező koncentrációvesztés számlájára…

Viviani olimpiai aranya mindenesetre majdnem ezen múlott, de szerencsére az olasz nem sérült komolyabban, s 100%-on tudta végigcsinálni a döntő versenyszámot az 5. helyen végezve. A pontversenyt a kolumbiai Fernando Gaviria nyerte, de összetettben ezzel sem fért fel a Viviani-Cavendish-Hansen dobogóra.

Fotók: Stefano Sirotti

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo