fbpx

POC Tectal Race + DO Blade teszt: a menőség csúcsa

A svéd POC mindig is híres volt arról, hogy nem csak baromi jó cuccokat készít, hanem ezek kinézete is a legújabb trendekhez igazodik. Vagyis inkább a trendek szoktak a POC ruhákhoz és sisakokhoz igazodni, talán így pontosabb a megfogalmazás. Nem véletlen tehát, hogy a Tectal sisak, és a DO Blade szemüveg is passzol egymáshoz.

A kinézet mindent visz

A kinézet mindent visz

A Tectal Race a csúcs trail/enduro fejvédője a POC-nak. Felépítése nagyon robusztus, a tarkóvédelme extraklasszis, nagyon mélyre lenyúlik, és a halántéknál is hasonlóan figyeltek a részletekre. Ez utóbbi a sisak teljes egészére igaz. Egyrész a kidolgozása a csúcskategóriába tartozik, minden ki van rajta találva. Még a shildet rögzítő kis alumínium csavar is eloxálva van, benne a céglogóval. Oldalt a napellenző rögzítési pontja nem holmi gagyi műanyag patentos megoldás, hanem szintén eloxált gyűrűben elhelyezett imbusz csavaros kivitel.

Felfogatás a dh szemüvegeknek

Felfogatás a dh szemüvegeknek

Hátul találsz rajta egy gumis felfogatást, amivel a síszemüveghez hasonló bringás szemüveg gumi pántját tudod rögzíteni, így nem tud lecsúszni a sisakról, illetve elhagyni sem tudod.

Szépen kidolgozott részek

Szépen kidolgozott részek

A szellőzésről 18 nyílás gondoskodik, melyből tíz darab a sisak elején, nyolc pedig a hátulján kapott helyet. Fejméret állító rendszere tekerőgombos, a tekerőt is tartalmazó pánt magassága pedig állítható, mindenki be tudja állítani ahogy neki kényelmes. A hevederek pozíciói is szabadon módosíthatóak, így biztosan nem fog a füledhez hozzáérni.

Fejméret állító rendszer

Fejméret állító rendszer

A biztonságról már ejtettünk szót a tarkó és halántékvédelemnél, de hasonlóan lényeges az EPS hab felépítése is. Ebbe aramid szálas vázszerkezet került beépítésre aminek akkor van funkciója mikor nem csak egy ütés éri a fejvédőt. A balesetek egy részénél többször is beütöd a fejed különböző tárgyakba és ha az első ütés után szétesik a sisak, akkor a második ütést már telibekapja a fej. Az aramid betét meggátolja ezt és fokozza a védelmet.

Enduro és trail felhasználsára ideális, de városban is jól jön a plusz védelem

Enduro és trail felhasználsára ideális, de városban is jól jön a plusz védelem

Beépítésre került egy Recco névre hallgató passzív jeladó is a sisakba, amit főleg a síelős modelleknél használnak. Nem valószínű, hogy bringázás közben lavina temessen el, de ha mégis megtörténik, akkor szerencséd lehet, mert egyre több helyen használják a Recco detektort a betemetett sportolók keresésére.

Sötétebb erdőben jól jönne a fotokromatikus lencse

Sötétebb erdőben jól jönne a fotokromatikus lencse

Előre le kell lőnöm a poént, hogy az eddigi legkényelmesebb trail/enduro sisakom! Olyan szinten körbeveszi a fejem, hogy már-már fullface érzetet ad, ami persze hülyeség, de valahogy a tudatalatti nagyobb védelmet „érzékel”, mint a többi hasonló fejvédőm esetében. Mindig ki szoktam hangsúlyozni, hogy NEKEM, mivel a sisakok esetében a fejforma nagyon sokat számít a kényelem tekintetében. Akinek kerek feje van, annak biztosan kényelmes lesz, a többieknek ajánlott a próba, ami könnyen kivitelezhető hiszen a forgalmazó K2 kerékpárboltban van bőven kínálat. Szerencsére nem lett annyira alapos a teszt mint egy éve, de üzemórában nagyon sokat volt rajtam pont azért mert extra kényelmes. A szellőzés is jól működött, főleg a zártabb trail/enduro sisakokhoz képest.

poc_tectal_race_do_blade_teszt 2 (1)

Bringázáshoz, és utcára is használható

A narancs fehér festés nem csak a Bikemag színvilágával harmonizál, hanem manapság trendi is, sőt az AVIP festés a láthatóságot is javítja mert nappal is feltűnő. Igazán ütőssé viszont úgy teheted, ha felveszed hozzá a DO Blade AVIP napszemüveget, amit utcán is simán használhatsz. Ez is ugyanolyan fehér/narancs festésű, tehát harmonizál a sisakkal. Hivatalosan hydrogen white/zink orange a megnevezése. A keret grilamid alapanyagú a szárak végén hidrofóbikus gumírozást találsz, és ugyanebből készül az orrgumi is. A violet színezetű polikarbonát lencse páramentesítő bevonattal rendelkezik, felül szellőzőnyílásai vannak, és nagyon kontrasztos képet ad. Ezen nem is csodálkoztam hiszen a világhírű Carl Zeiss készíti a POC-nak.

Akárcsak a sisaknál, a szemüvegnél is a kényelmet emelném ki elsőnek. Szinte nem is érzed hogy rajtad van. Eleinte idegenkedtem a nagy „szélvégő” méretű lencséktől, de van egy óriási előnyük. Gyakorlatilag nem esik a látómeződbe a keret! Felül egyáltalán nem látod a keretet, és alul is csak nagyon a széleken, de létezik ennek a modellnek egy Half Blade kivitele is, ahol alul nincsen egyáltalán keret. Egyetlen hátránya a lencsének, hogy mindössze 28%-át engedi át a napfénynek ami aszfaltos tekeréseken előnyös, de terepen erdőben hiányzott a fotokromatikus funckió. Voltak helyek ahol már túl sötét volt, főleg most, hogy őszbe fordult az időjárás. Ellenben a rajzolata kiváló a lencsének, jól látszanak az úthibák, torzítást pedig még a széleken sem fedeztem fel. Simán hordtam strandolós, utcai szemüvegként is, mivel kinézete megfelel erre is.

poc_tectal_race_do_blade_teszt 1

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy bizony ez a szett nem olcsó mulattság. Sőt maguk a POC cuccok is a high end szegmensbe tartoznak mind minőségüket, mind árukat tekintve. A Tectal Race sisak 220 EUR-ba kerül, a DO Blade szemüveg pedig még ezt is megfejeli 230 EUR-s árával. A sisakért A fejvédő abszolút versenyképes még ezen az áron is, mert a konkurensek csúcsmodelljei is hasonló árban vannak, és szerintem meg is szolgálja az árát kényelmével, kinézetével és biztonságával. A szemüveg már érdekesebb kérdés. Amit tud azt nagyon tudja, ezzel nincsen gond. De 70 darab ezres nem kevés pénz és ennyiért már fényre sötétedő lencsét várnék. Viszont ha divatszemüvegként nézzük, és bizony a DO Blade vastagon az, akkor már nem vészes a dolog, hiszen egy sima semmitmondó Ray Ban vagy Hugo Boss műanyag modellért ennek a dupláját is simán elkérik. És biztony a trendiség illetve a design-os öltözködés már bringás vonalon is egyre erősebb, elég csak bizonyos Instagram oldalakat követni. Ennek pedig mindig is ára lesz.

A POC cuccokat keresd a K2 kerékpárbolt naprakész webshopjában!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo