fbpx

POC-ösztön: Így nem fog megölni az autós!

Városban nagyon sok kerékpáros baleset történik abból az okból hogy nem veszik egymást észre a közlekedők. A POC sisakgyártó és a Volvo közös projektje ezt küszöbölné ki egy okos fejvédő használatával, ami kommunikál az autókkal!

poc_sisak_volvo2

A két svéd gyártó a POC és a Volvo közös fejlesztésbe kezdett „Protect the unprotected” néven a balesetek csökkentése érdekében. Ha valakinek azt mondod soroljon fel biztonságos autókat akkor a Volvo biztosan az elsők között lesz. Régen az utasokra vigyázott a Volvo, majd a gyalogosokra külső légzsák segítségével, most pedig kísérletet tesznek arra, hogy egyáltalán ne ütközzön kerékpárossal!

poc_sisak_volvo3

Az intelligens fejvédő az okostelefonodhoz csatlakozik Bluetooth-on keresztül, hogy megkapja a GPS koordinátákat(ez lehet akár a Strava app is), az autó pedig már eleve saját helymeghatározó rendszerrel van felszerelve. A bringás telefonja a Volvo Cloud felhő alapú rendszerén keresztül kommunikál az autókkal. Amikor egymás közelébe érnek, a sisak is és az autó head up display-e is fényjelzést ad a veszélyre figyelmeztetve. Így akár a holttérbe került autós is „láthatja” a kerékpárost. A sisak emellett rezgéssel is jelez ezért bármilyen időjárás is legyen, érzékelni tudod majd a veszélyt, a POC fejvédő tehát pontosan úgy működik esetünkben, mint a Csodálatos Pókember PÓK-ösztöne…

volvo_poc

Az elvileg idéntől kapható újdonságot az Octal fejvédőbe integrálva lehet majd megvásárolni, amelyhez már most is kapható az ICE kiegészítő ami szintén egy okostelefonnal kommunikáló modul és esés, baleset esetén automatikusan riasztja a mentőket.

poc_sisak_volvo1

Számtalan kérdés felmerült bennünk a hírt olvasva, mint például hogy a budapesti dugóban minden Volvo-ra zörögni fog a fejvédőnk akkor is ha egy irányba haladunk? Lesz-e megfelelően gyors adatkapcsolat a dobogókői úton ahhoz hogy valóban jelezni tudjon időben? Csak a svéd gyártó autóival fog kommunikálni vagy kötelezővé teszik más gyártók számára is? Hamarosan kiderül.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo