fbpx

Peter Sagan megvédte világbajnoki címét! (videó)

Szokatlan forgatókönyv szerint zajlott a katari Dohában rendezett országúti világbajnokság fénypontja, az elit férfi mezőnyverseny, de Peter Sagan-on nem lehetett kifogni…

sagan_vb

A 260 kilométeres versenyen szokás szerint hatalmas hőség fogadta a versenyzőket, kulcsfontosságú volt a frissítés szerepe, sokan jégakkukkal a hátukon indultak el, a vízhordóknak is megnőtt a szerepük. A világbajnokságok normális forgatókönyvéhez képest elég hamar, kb. 100 kilométer környékén leugrottak a szélre a britek és a belgák, aminek következtében egy kisebb csoport alakult ki az élen (ekkor még elöl is volt egy szökevényboly).

A lényeg, hogy kik nem voltak benne: nagyon rosszul jártak a németek és a franciák, a többi nagy nemzetnek maradt elöl opciója. Érdekesség, Peter Sagan maga nyilatkozta, hogy ő volt az utolsó emberek egyike, aki észbe kapott és fel tudott zárkózni erre az élbolyra, vagyis újabb példáját láthattuk, hogy aki nyerni akar, végig elöl, lőtávolban kell biciklizni a mezőnyben. Ettől a ponttól kezdve ugyanis a verseny még nem dőlt el, de az igen, hogy kik az idei vb vesztesei.

Az utolsó körre kb. 20 főre fogyott az élboly, ekkorra már megnyugtató, 3 perces előny birtokában. Talán a belgák dolgoztak a legtöbbet, de a britek, olaszok, norvégok is besegítettek azért, mindig adtak embert előre forogni. Több remek bringással a sorban megjósolhatlan volt, hogyan alakul a végjáték, de végül a holland Tom Leezer támadást leszámítva az utolsó két kilométeren elmaradtak az akciók. Lehet ezt furcsállni is, de 250 kilométerrel a lábakban 40 fokos hőségben lehet nem ugrott senkinek a lába…

A hajrát végül az olaszok vezették fel, de Nizzolo kevés volt a győzelemhez, mögötte viszont remekül helyezkedett a veterán Tom Boonen. a jobb oldalon a korlát mellől azonban kibújt a szlovákok sztárja, Sagan, aki majdnem olyan könnyedén került ki mindenkit, mint az Európa-bajnokságon, még Mark Cavendish sem volt elég gyors ellene. A befutó után még egy szép gesztus is láthattunk. Talán vannak akik emlékeznek ahogy Boonen gratulált Sagannak tavaly, most a világbajnok veregette előbb hátba az “öreget”, hogy büszke lehet bronzérmére.

Videón a sprint:

Eredmény:

1 Peter Sagan (Slovakia) 5:40:43
2 Mark Cavendish (Great Britain)
3 Tom Boonen (Belgium)
4 Michael Matthews (Australia)
5 Giacomo Nizzolo (Italy)
6 Edvald Boasson Hagen (Norway)
7 Alexander Kristoff (Norway)
8 William Bonnet (France)
9 Niki Terpstra (Netherlands)
10 Greg Van Avermaet (Belgium)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo