fbpx

Párizs-Nizza összefoglaló és tanulságok

Az immár 73. alkalommal megrendezett Párizs-Nizza hétnapos szakaszverseny a végére meglepően nagy izgalmakat hozott, köszönhetően a Côte d’Azuron szokatlanul cudar időjárásnak. A „verseny a napos tengerparthoz” – ahogy azt gyakran nevezik – csak annyiban volt hű önmagához, hogy ismét a legnagyobb nevek közül került ki a győztes, a Team Sky szuper-kulacshordója, Froome „jobb keze” és barátja, Richie Porte bizonyult a leggyorsabbnak.

pn_2015_3
Mi az esélye annak, hogy egy prológot és egy hegyi időfutamot tartalmazó szakaszversenyen – ahol ezeken értelem szerűen minden kerekes a saját idejét kapja – a második, a harmadik és a negyedik helyezett azonos időeredményt érjen el? Ráadásul egy ilyen fordulatos, bukásokkal, időhátrányokkal fűszerezett Párizs-Nizza kiadáson? Ez a leosztás még nem szerepelt a verseny színes történetében, amelyről Sean Kelly kapcsán már korábban írtunk. Viszont kommentátorként a verseny egykori királya felhozott egy másik statisztikát: a 23 alkalommal szereplő Col d’Eze hegyi időfutam győztese mindössze három alkalommal nem állhatott a dobogó legfelső fokára az összetettben. Bár az idei verseny két legnagyobb esélyese, a tavalyi világbajnok lengyel Michał Kwiatkowski, illetve Porte bő 30 másodperces hátránnyal vágott neki a legendás Nizza-környéki kaptatónak, a papírforma végül mégis érvényesült.

pn_2015_1Idén tavasszal kétségtelenül a Team Sky és az Etixx-Quick Step kezdi legjobban a szezont: az angol csapat pedig ennyi sikert  még soha nem könyvelt el a szezon elején. A belga csapatot erősíti a tavalyi ifjú lengyel világbajnok, aki az áprilisi klasszikus versenyekre készül, míg az ausztrál Porte várhatóan a Giro d’Italián szeretné bizonyítani, hogy csapatkapitányként is képes helyt állni a háromhetes körversenyeken.

Az idei Párizs-Nizza a megszokott prológgal indult, amelyen Kwiatkowski rögtön megmutatta, hogy mi célból utazott a francia fővárosba. Az egyórás világcsúcs tartóját, Rohan Dennis-t „nyomta le” a másodperccel töredékével, s felhúzhatta a sárga trikót, amelyet meglepően hosszú ideig viselt. A sprintbefutókat felvonultató idei kiadás a hét első felében igencsak unalomba fulladt: az időjárás nem nehezítette kellően (és a hagyományokhoz hűen) a versenyzők feladatát, így nem tetté színessé, izgalmassá a szakaszokat. A két hét múlva esedékes első klasszikusra, a Milánó-Sanremóra „gyúró” norvég Alexander Kristoff a hajrák közül egyet azért bezsebelt, André Greipel és Michael Matthews pedig „behúzta” a másik kettőt. A francia sprintvonatok rendre késtek, pedig a publikum az Cofidis-be igazolt Nacer Bouhanni, illetve az FDJ-s Arnaud Démare sikerére volt igazán éhes.

Közben Tom Boonennek sikerült egy bukással kérdőjelet tenni az idei szezonjára (is): az áprilisi megmérettetéseken a belga csapat így főleg a tavalyi Párizs-Roubaix győztes Niki Terpstrára, illetve az idei Strada Biancát bezsebelő Zdeněk Štybarra hagyatkozhat. Egyikőjük sem sprinter, illetve mindkettőjük sikerében oroszlán szerepet játszott korábban a mezőnyben uralkodó Boonen-től való páni félelem…

A Col de la Croix de Chaubouret-re vezető hegyi befutóval csütörtökön azért lassacskán kezdetét vette a valódi verseny...

A Col de la Croix de Chaubouret-re vezető hegyi befutóval csütörtökön azért lassacskán kezdetét vette a valódi verseny…

A Col de la Croix de Chaubouret-re vezető hegyi befutóval csütörtökön azért lassacskán kezdetét vette a valódi verseny. Kiváló csapatmunkával és taktikával a Sky-os Richie Porte és Geraint Thomas megszökött a már rendesen „megdolgozott”, elfárasztott mezőnytől, majd együtt haladtak át a célvonalon fontos bónuszmásodperceket elcsenve Kwiatkowski és a többiek elől. Nem mintha látszólag lett volna Porte-nak a lengyelen kívül több jó formában lévő kihívója: Tejay van Garderen, Rafał Majka, Andrew Talansky, Rui Costa és Fabio Aru – azaz a „jövő nemzedéke” – kissé halovány volt az első hegyi megmérettetésen, még az esélyesnek nemigen tartott francia Tony Gallopin látszott a legerősebbnek. És a látszat ebben az esetben nem csalt!

Richie Porte a tavalyi szerencsétlen sorozatot látszott folytatni a cudar időjárásban megrendezett Nizza-körüli szakaszon elszenvedett szombati bukással. A rendkívül izgalmasra sikerült szakaszon a Team Sky és az Etixx-Quick Step egymást „szívatta”, Kwiatkowski támadott, Porte és Thomas kontrázott, majd a lejtmenetben mind az ausztrál, mind az angol túlfeszítette a húrt. Sokat nem veszítettek ezzel, hisz az elemei szakadozott mezőnyben Kwiatkowski csoportjába estek vissza, így Tony Gallopin ért elsőnek célba, bő 30 másodperces előnyt biztosítva magának a vasárnapi hegyi időfutam előtt.

Galloppin „ember felettit” ment az esős, szeles szombati hegyi szakaszon, a Team Sky és az Etixx-Quick Step egymást „szívatta”...

Galloppin „ember felettit” ment az esős, szeles szombati hegyi szakaszon, a Team Sky és az Etixx-Quick Step egymást „szívatta”…

Porte az időfutamon nem hozott csalódást!

Porte az időfutamon nem hozott csalódást!

Galloppin „ember felettit” ment az esős, szeles hegyi szakaszon, és mint ahogy az várható volt, ezért megfizetett a profi versenyzők Mekkájának tekinthető Col d’Eze-en. Porte az ausztrál időfutam-bajnoki mezben utolsó előttinek indulva végig a francia előtt járt, hamar ledolgozva hátrányát. Az előtte a legjobb fiatal versenyzőnek járó mezben induló lengyel világbajnok fél percet kapott a hegyiidőfutam-specialistának mondható Sky-ostól: az egész héten meglepően jól szereplő szlovén Simon Špilak majdnem letaszította a dobogó második fokáról. A Lampre-Merida színekben versenyző 2013-as világbajnok Rui Costa járt a legszerencsétlenebbül: nagyot ment a Col d’Eze-en és csak ezredmásodpercekkel csúszott le a dobogóról. Hármójuk közt nem volt egy teljes másodperc, pedig a szakaszverseny két időfutamot is tartalmazott!

Az idei Párizs-Nizza tanulságai a következőek lehetnek: nincs mindenki még megfelelő formában, leszámítva azokat, aki az első 10-ben végeztek, Tom Boonent sajnos elveszítettük, a Tirreno-Adriatico befejeztével pedig okosabbak leszünk a Milánó-Sanremóra, illetve a többi nagy tavaszi erőpróbára nézve.

pn_2015_4Végeredmény:
1. PORTE Richie – Team Sky – 29:10:41
2. KWIATKOWSKI Michal – Etixx-Quick Step – 0:30 hátrány
3. ŠPILAK Simon – Team Katusha – 0:30 h.
4. COSTA Rui – Lampre-Merida – 0:30 h.
5. THOMAS Geraint – Team Sky – 0:41  h.
6. GALLOPIN Tony – Lotto Soudal – 1:03  h.
7. FUGLSANG Jakob – Astana Pro Team – 1:05  h.
8. VALLS Rafael – Lampre-Merida – 1:24  h.
9. IZAGIRRE Gorka – Movistar Team – 1:38 h.
10. WELLENS Tim – Lotto Soudal – 2:18  h.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo