fbpx

Pár centiméter döntött a „kerékpáros rally”, a Dráva Tour végén!

Vasárnap Hévízen, egy körpályás verseny végén nem minden nap látható befutóval ért véget a négynapos Dráva Tour, a nyár legjelentősebb kerékpáros eseménye a régióban.

célfotó

célfotó

A négynapos, összesen 400 km-es versenyt az autós rally versenyekre hasonlító rendszerben bonyolították le – szelektív mért, illetve átvezető túra szakaszokkal. A benevezett 20 hatfős csapat tagjai közül végül 108-an fejezték be a Dráva Tourt. Az indulók között athéni olimpikonunktól – Vinczeffy Zsolt – kezdve nagyon tehetséges 13 éves versenyzőn – Vastag Marcell – át különböző szinteken tekerő bringásokkal is találkozhattunk, középkorú és idősebb bringások, hölgyek, urak együtt versenyeztek a mezőnyben.

levendula

levendula

A negyedik napon Nagykanizsáról indulva egy 64 kilométeres szakasz végén, Hévízen, egy 3,3 kilométeres belvárosi körpályán zajlott a verseny. A szurkoló közönség izgalmas futamot láthatott, a célvonalon egy fatális hiba döntötte el a versenyt Horváth Zsolt (Vini Bike) és Takács Péter (Mazsola KSE) között. Takács Péter tűnt gyorsabbnak, de a célvonal előtt pár méterrel már ünnepelni kezdett, magasba emelte a kezét és ezt kihasználva végül a Vini Bike bringása, Horváth Zsolt belökte elé pár centiméterrel a bringáját: csak célfotóval lehetett eldönteni, ki nyert. Mivel az eddig élen állók egy bolyban, azonos idővel érkeztek, így az összetettben nem változott a sorrend a férfiak között. A férfiak mellett a nők összetett versenyében sem cserélt gazdát a vezetőnek járó zöld trikó.

szőlődombon

szőlődombon

A női győztes, Kristijana Pavlic – aki Hévízen is a leggyorsabb hölgy volt – így értékelte a június 12. és 15. között zajló Dráva Tourt:

Nagyon későn, 39 évesen kezdtem el kerékpározni, most 43 éves vagyok és éves szinten 6-7000 kilométert teszek meg. A nevezéskor még nem is gondoltam arra, hogy ez versenyszerű túra lesz. Arra számítottam, hogy egy hosszabb rekreációs tekerés lesz 200 kilométeres távval is. Végül nagyon tetszett, minden volt benne, amiről a kerékpározás szól, hegyen, síkon, nagyon szuper volt. Szeretném megdicsérni a szervezést, nagyon jó volt a túra és nagyon szeretnénk, ha folytatódna, és minél több résztvevője legyen, köztük is minél több nő és a nők között is a középkorosztály. Úgy gondolom, hogy a kerékpározásnak a legjobb promóciója, hogy a fiatalok és a középkorosztály is együtt részt vettek ebben a programban, és minden elismerésünk a fiatalembernek, aki a tegnapi versenyt megnyerte.

Giro d'Italia hangulatban

Giro d’Italia hangulatban

A férfi összetett győztes, Moravek Lajos nyilatkozata az eredményhirdetés után:

Három éve kezdtem el országútizni, azóta egyre jobban megtetszett. Az első évben csak edzettem, tavaly volt már egy versenyem is, idén még több. Sajnos két hete volt egy súlyos versenybalesetem, majdnem úgy döntöttem, hogy feladom, de a csapattársak rávettek, hogy ez egy túra lesz, vegyek részt rajta, és úgy tűnik, hogy jól döntöttem. Jól kitalálták, hogy a program túra része valódi túra volt (gyönyörű környezet, csodaszép táj), a verseny pedig igazi verseny – és nagyon oda kellett tennie magát az embernek, hogy sikerüljön jó eredményt elérni. A második nap mezőnyversenyt kellett teljesíteni, kicsit féltem is a bukás miatt, nem nagyon akartam menni, de mégis amikor elkezdődött, a versenyszellem miatt megindultam előre. Jól éreztem magam végig, nagyon jól meg volt szervezve, örülök, hogy részt vehettem. Azt hiszem, hogy ezek után nem fogom letenni a lantot, az amatőr kupában gondolkozom, egy-egy versenyen top 10-es helyezés becsúszna, nagyszerű lenne.

Kis-Balaton

Kis-Balaton

Eisenkrammer Károly versenyigazgató így értékelte az eseményt:

A Dráva Tour keretein belül igazából versenyt szerveztünk, az, hogy a túra kilométerszámban elnyomta kicsit a versenyt az egy dolog, de valójában nagyon jó verseny futamokra emlékezhet mindenki. Hévízen tettük fel ma a koronát az egészre, egy 3,3 kilométeres körpályán volt egy nagyon jó hangulatú kerékpárverseny, a helyiek is nagyon élvezték, csüngtek az emberek fürtökben az út szélén, nagyon jól sikerült. Tegyük hozzá, hogy az Európai Unió által támogatott Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló IPA Együttműködési Program pályázatán nyert hévízi TEKER egyesület és a Varazsdi BBK-ASI másfél évet dolgozott rajta. A szakmai előkészítés fél évet vett igénybe a Vuelta Sportiroda részéről. Nagyon komoly munka van egy ilyen esemény mögött, de ezt nem kell kifelé látni, az a lényeg, hogy az emberek élvezzék, és tetsszen nekik, amit csinálunk.

vonat a célállomáson

vonat a célállomáson

Amitől féltünk – picit be is jött – hogy az amatőr mezőnyt nagyon nehéz egy szintre hozni. Nagy különbségek voltak a bringások között, valakinek nagy erőfeszítés volt 30-35-ös tempóval haladni, volt, akinek ez lassú volt. De a versenyek kárpótolnak mindenkit, hiszen a versenyszakaszokon saját erejéből mindenki úgy tudott menni, ahogy akart, és az utolsó 10 kilométer hangulata minden korábbit feledtetett. Egy igazi bringaversenyt láthattak a hévíziek: hatalmas küzdelmet, gyönyörű díszletek között, ahol centiméterek döntöttek a dobogós helyek sorsáról. Kár hogy vége van! Bizonyára szép és kellemes emlékekkel megy haza minden résztvevő. 

További képek:

Eredmények:

4. szakasz – férfiak:
1. Horváth Zsolt (ViniBike – Nyíregyháza)
2. Takács Péter (Mazsola KSE)
3. Vastag Marcell (TEKER – Nagykanizsa)

4. szakasz – nők:
1. Kristijana Pavlic (PULS 1 – Čakovec)
2. Tóth Éva (KTC)
3. Virág Zsuzsanna (ZSOTA Kerékpártúra Egyesület)

Összetett végeredmény – férfiak:
1. Moravek Lajos (Brigetio – Komárom)
2. Vastag Marcell (TEKER – Nagykanizsa)
3. NINO BERTA (BK Rotor Koprivnica)

Összetett végeredmény – nők:
1. Kristijana Pavlic (PULS 1 – Čakovec)
2. Tóth Éva (KTC)
3. Virág Zsuzsanna (ZSOTA Kerékpártúra Egyesület)

További információk: http://www.dravatour.hu/

A második hosszú napon is túl a Dráva Tour nemzetközi mezőnye

Átlépett a határon a Dráva Tour, debütált a bringás rally

Athéni olimpikonunk győzelmével kezdődött a Dráva Tour

Kísérő programok a Dráva Touron – Bulizz együtt a mezőnnyel!

Ebből ne maradj ki: a közelgő Dráva Tour-t Eisenkrammer Károly mutatja be

A Dráva Tour helyszínén jártunk – fantasztikus lesz!

Zerge, athéni olimpikonunk a Dráva Tour-on teker és „közvetít”

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo