fbpx

Northwave Rockster gravel cipő teszt

A gravel nem csupán egy divatos szlogen, amely a vásárlót egy újdonsült kerékpártípus irányába ösztökél. Eme magyaríthatatlan szegmens mára hamisítatlan irányzattá vált, szervezett túrákkal, speciális alkatrészekkel, kiegészítőkkel, inspiráló világszemlélettel. A technikai rafinéria mellett a gravel-image része a lezser, funkcionális ruházat, az újra gondolt váztáskák, férfiaknál a múltidéző arcszőrzet, illetve esetünkben a fentikkel összhangot formáló kerékpáros cipő.

A kerékpáripar motorja 2021-ben az autótrendre hajazva háromhengeres: a COVID, az enduro és a gravel tolják a dugattyúkat, amit a pedelec spékel meg a hibrid hajtás élményével!

Gravel bringázáshoz gravel ruházat

Hogy szükség van-e a mozgalom identitását erősítő kellékekre, az nyilvánvalóan vita tárgya. A gravel-érzés a hozzá igazított spéci tartozékokkal lesz-e teljes, vagy lehet talán a trendtől elütő bicajon, felszereléssel, más felhasználáshoz kínált szerkóban ugyanazt átélni? Pontosan mit jelent gravel kerékpárosnak lenni? Ezek nem egyszerű kérdések, és a kiindulópont minden bizonnyal a „műfaj” pontos meghatározása, amivel kollégáim több cikkben foglalkoztak (pl. a „gravel-vs-cyclocross dilemmára” és a „gravel bicajok felszereltségére”).

Northwave Rockster gravel cipő

A gravel vázgeometrián és a dedikált alkatrészcsalád létjogosultságán bőven van csámcsogni való, ráadásul most egy pár gravel-specifikus cipő is érkezett kipróbálásra. Ez a vadonatúj Rockster a hazánkban jól ismert Northwave márkától. Mi különbözteti meg a Rockstert az ilyen-olyan felhasználásra kínált tengernyi bicajos cipőtől? Valljuk be, nincs benne forradalmi újítás, leginkább egy hibridmodellnek mondanám, amely a különböző már bevált megoldásokból csipeget, szabadon kölcsönözve modern cipőtechnikát az országúti, az MTB és a túra/fitnesz szegmensből.

 

Cipőturmix

Példának okáért a felsőrész mikroperforált technikai szövetből készül, ami jellemzően a könnyű országúti cipőkön lelhető fel. Ellenben a TPU hőillesztett, „thermowelded” protektorok az integrált sarokvédelemmel kiegészítve jellemzően az MTB cipők sajátja. A fűzős rögzítés eleinte a fitnesz és túra szegmensben tűnt fel, ma viszont már néhány országúti cipőn ugyancsak elérhető. A Rockster XC 10 típusú talpa az átlagosnál merevebb, ráadásul tömege is közelebb áll az országúti típushoz, mint a robusztusabb MTB-specifikus kínálthoz. Mindazonáltal a gyártó leírása szerint a Rockster vezérfonala a komfort, ergo a többórás túrák sikeres abszolválása. Egy szó mint száz, „gravel” címszó alatt itt egy különös mixtúrával van dolgunk!

Szerencsére nem Frankenstein-képű kutyulmány jött ki a Northwave cipőturmixgépből, hanem egy határozottan tetszetős, letisztult dizájn. A fehér színnel esetleg adódhatnak gondok terephasználat mellett, de a szürke TPU és sarok, a gumiszínű talp, illetve a szürke vagy a csomagban mellékelt narancsos fűző mindenképpen az olasz divatérzékről szóló sztereotípiát erősíti. A fűző alkalmazása bizonyára megosztó lesz – jómagam utoljára 1994 és 1999 között használtam fűzős kerékpáros cipőt – de mindent összevetve kellemesen csalódtam. A kétségtelen hátrányok ellenére igen szerethető, kényelmes rögzítéstípus, és megnyugtatok mindenkit: a biztonsággal semmi gond, a fűzővég menet közben áll, mint a cövek!

Tud újat mutatni a Rockster?

A kényelemfaktor a fűző használatával és a láb formáját szépen felvevő mikroszálas perforált felsővel többé-kevésbé adott. Oly annyira, hogy a Rockster tényleg az egyik legkomfortosabb bicajos cipő, ami valaha a lábamon volt! És tényleg nehezen tudnám összeszámolni, hány kerékpároslábbelit használtam/próbáltam/teszteltem az elmúlt 30 évben. Természetesen a lábforma határozza meg a cipő illeszkedését/kényelmét, amiből nekem keskeny adatott az átlagnál magasabb lábboltozattal párosítva. A cipő egyértelműen keskeny formájú, a Northwave-zsargonban „Regular Fit”, tehát széles lábra nem biztos, hogy ilyen jól passzol. Talán a fűzős rögzítés valamelyest tágítja az lábanatómia-spektrumot.

Nálam a talpmerevség is bőven rendben van. A kompozit műanyag talp 10-es besorolást kap az 1-14-es Northwave skálán, szerintem pont annyira rugalmas, hogy a járás ne legyen kínszenvedés. Persze nem olyan merev, mint egy karbontalpas versenycipő, de ez a felhasználás tükrében nem is baj. A sarok ugyancsak megfelelően tart, a lábam egyáltalán nem mozog a cipőben.

Hiányosságok

Azért jegyezzük meg, hogy a gyaloglás nem olyan, mint egy túra vagy fitneszcipőben, aminek okát a kisméretű járóbakokban és az általában keskeny talpkialakításban látom. Szó mi szó, a Rockster enyhén „billegős”. Mindazonáltal a talajjal érintkező felület kemény felületen egész jól tapad, járólapon is biztonságos vele a battyogás, terepen pedig két műanyag orrtüske is segít a kapaszkodásban. Ez utóbbi cserélhető, így ez a modell igény szerint „fémstoplival” tuningolható. A trendnek megfelelően az SPD konzol a szokásosnál egy picit hátrébb van, hisz’ manapság sokan szerelik az „öregujj” mögé a stoplit. Persze totál előre tolva már bőven a középvonal előtt lesz – legalábbis 44-es méretnél.

Kinek való a fűzős cipő?

Ideje visszatérni a fűzőre, ami feltehetően megszabja, kinek „jön be” a Rockster, és kinek nem. A fűző előnye a kényelem, a mintaszerű illeszkedés, nagy hátránya, hogy menet közben – ellentétben a tépőzárral, racsnival vagy boával – a rögzítésen se lazítani, se szorítani nem lehet. A precíz megkötést tehát be kell gyakorolni, majd minden alkalommal figyelmesen végrehajtani. A másik hátrány ez utóbbi mondatból adódik: azaz tovább tart felvenni, rögzíteni, mint bármely más szisztémával záródó bicajos cipőt. Ráadásul a fűzőzseb miatt még a levétel is kissé körülményes! Direkt megmértem mennyi az annyi: nálam átlag 20mp helyett közel 1 perc a „setup”. Amennyiben 3-4 órát tekersz, ez nem akkora veszetség, de ha már eleve késésben vagy valahova…

Egyéb benyomások

A jó hír, hogy a fehér felsőrész nem olyan kényes, mint gondolnánk, alig kopik, könnyen tisztítható, a víznek is némileg ellenáll, ha pedig átázik, gyorsan – akár menet közben – megszárad. A szellőzést viszont legfeljebb közepesnek mondanám: 20 fokig pont jó, ha ennél lényegesen melegebb volt az időjárás, menten valami hálós felsőrész után sóvárogtam. Azok a lézermetszett perforációk sajnos nem váltják meg a világot. Összességében a Rockster egy kényelemre hangolt, mégis sportos, egyszersmind trendi megjelenésű cipő, ami bizonyítottan nem megy tönkre pár hónap alatt, és a szennyeződést is egész jól tűri.

Ahogy a fentiekből kiolvasható, nagyrészt elégedett vagyok a Northwave első igazi gravel cipőjével. A Rockster szerintem egy jól sikerült hibrid, és nem igazán tudom, mivel lehetne jobbá tenni. Ha nem lenne fűzős, akkor vigyázni kellene a csatra/boára, és lehet, hogy a kényelem sem lenni ilyen szintű. Ha csak nyárra lenne, a hálós felső lenne a jobb választás, de az ilyen kialakítás az év kétharmadában kevés előnnyel kecsegtet. A talp sportos, a szerkezet feszesen tartja a lábat, de nem annyira, hogy az általános használatot túlzottan kompromittálná. A keskeny forma felőlem maradhat, de más esetleg másképp látja. Némi tágítást a kaptafán el tudok képzelni egy majdani Rockster esetében. A dizájnból viszont egy jottányit sem engedek – ez így telitalálat!

Tesztidőszak: 2020 december óta folyamatosan.
Javasolt fogyasztói ár 56 490 Ft.
Mért tömeg: 670g/pár SPD stoplival, 44-es méretben
További információ a hazai forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo