fbpx

Northwave Hammer SRS teszt: A narancsos gumikalapács

Élénk megjelenésével és ütős színeivel kétségtelenül feltűnő és megosztó cipőt alkottak az olasz dizájnerek, a Northwave MTB palettájának felső középkategóriáját képviselő Hammer SRS személyében. A külcsínen túl a cipő számos fejlett technológiával rendelkezik, amit gyakorlatban is kipróbáltunk az elmúlt 2 hónapban.

A tesztcipő kiválasztásában fő szempont volt a narancs és katonai szürke szín kombinációja ízletes előadásban, amit – valljuk be – nagyon értenek a Northwave-nál, akik hangadók a montis divatban. Akik pedig nem szeretik az extravagáns megjelenést, azoknak a cipőkbe préselt high-tech műszaki tartalom elérhető az alapszínekben is: fekete-fehérben. Ennél azonban sokkal fontosabb mindaz az innováció, amit a cipőben rejlik.

Northwave-Hammer-SRS_1

Cuppanjunk bele:

Az első felvételtől kezdve a cipő extra kényelmes, az egyik legkényelmesebb, amit mtb cipők közül próbáltam. Mivel az egész felsőrész és orr varrásmentesen egybe épül, a kényelmes nyelven keresztül belecuppan a lábad. A cipő anatomikusan illeszkedik a lábfejre, így nincs ami mozogjon és nincs ami dörzsöljön. A technológia neve Biomap, amely a lábfej formáját pontosan lekövető kialakítást jelent, akár egész napos használat esetén is kényelmes volt, sehol nem éreztem, hogy nyomáspont alakulna ki a lábamon. A tökéletes illeszkedés velejárója a megfelelő cipőméret kiválasztása: feles méretek segítenek ebben, elvégre ha a felsőrész illeszkedése nem tökéletes, az ott alkalmazott fejlett, varrásmentes, speciális alapanyagokat alkalmazó technológia a semmibe vész.

Az egybeépítést nyilván a lábfejnél felül meg kell szakítani, „fel kell vágni” ahhoz, hogy belebújhassunk a cipőbe, majd gondosan visszazárni a nyelv segítségével. A nyelv kétrétegű, felül műbőr, alatta szivacsbélés, amely tökéletesen simul át a cipő belső részének béléséhez, így szinte nem érzékeled a nyelv határát. A Performance Pro talpbetét EVA szivacsszerkezettel mikroszálas anyagból készül stabil és kényelmes, emellett jól szellőzik a többtucat szellőzőlyukon, amit a talppal érintkező részhez raktak. A saroknál a talpbetét ívesen felhajlik a sarok falára, ami hátul nem engedi elcsúszni, míg elől a betét szélén apró farkasfog kialakítás biztosítja a stabil elfekvést. A talpbélés alatt műanyag alapú, filc borítású bélés/betét van, ami teljesen sima, a stopli háza, vagy rögzítése egyáltalán nem érzékelhető, tökéletesen „leburkolt”, ami sok márkás cipőben nem mondható el, és arra is ügyeltek, hogy a talp saroknál levő részének rögzítését bombabiztossá tevő szegecselést, apró szivaccsal letakarják. Minden adott tehát ahhoz, hogy a „cuppanás élmény” a talp részen is egységes legyen.

Betét és méretek

Betét és méretek

Ez már fix: 2 tépőzár plusz a csat

A Norhwave Hammer SRS modellje a „középfelső” árkategóriában foglal helyet (az ársávnak nem tett jót a forintgyengülés…), az alacsonyabb árfekvésű MTB cipők általában tépőzárat alkalmazó, csat nélküli rögzítést kapnak. Az SRS (Slim Ratchet System), azaz „Vékony Kialakítású Csat” már csak azért is telitalálat ezen a modellen, mivel jobbat még nem sok gyártónak sikerült kifejleszteni. Rendkívül pontos beállítást tesz lehetővé, köszönhetően a finom fogazatnak és a fejlett csatmechanikának, amit gombnyomással könnyen oldasz még kesztyűben is. A becsatolandó oldalt tépőzár segítségével beállíthatod a lábfejed szélességéhez, melyet ezután a racsnival csak finomállítasz. Kezelése rendkívül egyszerű és gyors, az alumínium alapanyag pedig garancia a tartósságra – mindazonáltal cserélhető.

Mindez legfőképpen a kényelmet szolgálja, amelyet az aszimmetrikus tépőzár elhelyezés tovább fokoz. Az alsó tépőzár a belső oldalt, míg a középső tépőzár a külső oldalt húzza össze és rögzíti fixen, és úgy hogy nem nyom egyik oldalon sem, ezért szorosabbra húzható kényelmetlenségek nélkül, így a hajtás hatékonyságára is jótékony hatással van. A tépőzárak egyébként a lehető legvékonyabb kialakítást kapják, amelyek enyhén ívelten követik a lábfej formáját.

2 tépő + csat

2 tépő + csat


Két formás orr és a sarkak

A Hammer SRS egyik legformásabb eleme az orra, amelyet a belső oldalon a cipő felsőrészével egybeöntött integrált protektor véd a lezúzódástól a lábfejedet pedig a külső behatásoktól, megelőzve a terepen található kövek, ágak okozta sérüléseket. A védőréteg folytatódik a belső oldalon, a pedál feletti vonalban, ahol könnyű leverni, illetve a cipő bal oldali szélén. Sajnos az orr NW felirat melletti része ettől még leverődhet. Az orron szerencsére sok szellőzőlyuk és egy szellőzőnyílás található, amelyhez a sarok előtt, kívül és belül egy-egy külön szellőzőnyílás támogat, nem beszélve az oldalán található többtucat lyukról, amik együttesen kiválóan szellőzővé teszik az amúgy tökéletesen zárt cipőt. Hátul az integrált sarokcsésze, a talpszerkezetre kompozit technológiával integrált biztosítja a tökéletes tartást és a hajtáshatékonyságot kellemesen szellősen és könnyen.

Belső orrvédő

Belső orrvédő


Stabil talpakon

A Hammer SRS-ben alkalmazott talpszerkezet külön erőssége a modellnek a Speedlight 3D talp kellően merev, mindazonáltal a járást is relatíve kényelmessé teszi. Teljesítménye alig marad el a karbontalpakétól, ellenben azok, akik a túrázás során többet vannak talpon, jobban járnak ezzel a rendszerrel, mint a csúcsmodellekben alkalmazottal. Az üvegszállal erősített nejlon alapanyag kompozit-technológiával alkot közös szerkezetet, kívülről pedig egy ellenálló TPU külső réteggel, így biztosítva a hatékony erőátvitelt és a gyalogláshoz szükséges hajlékonyságot, illetve ellenálló képességet. A talpon etalon megoldás a pedálstopli rögzítésének kialakítása, a rögzítés tömítettsége és merevsége kiváló, a narancssárga kapaszkodó stoplik csavarozottak és cserélhetők, míg hátul a sarkat ragasztás mellett szegecs is rögzíti a talphoz. A talpat koptattam éles köveken, gyakorlatilag gyalogtúráztam is benne, de nem tapasztaltam kopást és lényegesen esztétikusabb maradt, mint a karcolt karbontalpasok, így montis túrákhoz is mehet, viszont aszfalton gyorsan lekoptathatóak, amire érdemes vigyázni.

Speedlight 3D talp

Speedlight 3D talp


Összességében
a Hammer SRS egy kiváló modell, egyik fő fejlesztési célja az alacsony tömeg elérése volt, ami sikerült ráadásul együtt jár a komfort és a magas teljesítményszint biztosításával. A tömegadatokat nézve a Hammer SRS akár versenycipőként is szolgálhat: ha kimondottan versenycipőnek és jeles napokra veszed érdemes egy strapacipő mellé „alkalmi cipőnek” használni, de mindennapi túrára is ideális viselet, ha nem zavar, hogy látható nyomot hagy mind a cipő orrán és talpán, mind annak felsőrészén. Kényelme miatt persze, aztán úgyis mindennap használni fogod!

szöveg: Laczkó András és Németh Balázs

NORTHWAVE HAMMER SRS
Technikai jellemzők:
Talpszerkezet: Speedlight 3D
• Felsőrész: UltralightPU, nyúlásmentes Biomap technológia
• Csatrendszer: 2 darab aszimmetrikus tépőzár + SRS csat
• Sarokrész: talppal integrált sarokvédelem és csésze
• Talpbetét: Performance Pro
• Tömeg: 356 g /db
• Méretválaszték: 38-47; feles méretek: 39,5-45,5
• Színválaszték: terep/matt fekete; matt fekete; fehér; matt fekete/narancs
• Ajánlott fogyasztói ár: 48.990 Ft
További információ a forgalmazó honlapján

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo