fbpx

Northwave Evolution Photochromic miniteszt

A Northwave Evolution több szempontból is különleges sportszemüveg. Először is a teszt egyetlen modellje, amely optikai adapterrel rendelkezik, lehetővé téve +/- 2 értékű dioptriás korrekciót. Másodsorban a TR60 Griamid keret – legalábbis számomra – minden téren etalon.


Mi olyan különös ebben a keretben? – kérdezhetnénk. Kezdjük a sort a fültámasznál elhelyezett „felfüggesztett” szilikongumírozással, amely finom, rugalmas illeszkedést biztosít, az esetleg keretmozgást hatékonyan stabilizálja. Az olasz tervezők ezt fejelték meg egy minden irányban állítható, ugyancsak jól tapadó orrtámasszal, felette helyezték el az optikai adaptert tartó konzolt. A szár felső részén gumírozás található, pont ahol a keretet megfogjuk, így a fel- és levétel, a fejen történő pozicionálás is gyors és praktikus. Az egész szerkezetet apró csavarokkal „legózták” össze, tehát egyértelműen átgondolt, minőségi megoldással van dolgunk. Le a kalappal!


A Northwave Evolution kerete közepesen széles fejmérethez optimalizált, mindazonáltal a hosszúkás fejformámhoz tökéletesen passzol, akár a durvább montis „csapatások” során is stabilan áll. Kerekebb fejformán is ki lett próbálva, a tesztalany hasonló kényelemről és stabilitásról számolt be, persze ő valamelyest állított az orrtámaszokon: ezért jó, hogy ilyen lehetőség is rendelkezésre áll! A támaszok nem „lógnak bele” a látómezőbe, a fekete keret ugyancsak láthatatlan, és szerencsére a fényt sem tükrözi a lencsefelületre. Ideáig minden tökéletes, az elfogadható vételár tükrében akár meg is lehetne a szemüvegkörkép-tesztgyőztes!

A „Photocromic” lencse fotokromatikus technológiát takar, azaz a fényintenzitás függvényében vált a szűrésfaktort. A kiinduló fényáteresztés ebben az esetben lényegében áttetsző, szubjektív értékelés alapján „feles” besorolást kaphatna a gyártó által megadott egyessel szemben. Az alacsonyabb érték például napnyugta után lehet előnyös. Mivel a lencse színtónusa neutrális, minden fényviszonyra és -spektrumra azonosan reagál.

A lakásban jól ment a tájékozódás, kilépve a verőfényes szabadba, vártam a fotokromatikus szemüvegeknél megszokott besötétedést. Vártam, vártam, majd két kanyar után megálltam, levettem az Evolution-t, megnézem a lencseszínt, amely kissé sötétebb volt, mint a lakásban, de még mindig valahol a szubjektív egyes besorolás környékén járt. Visszavettem, hajtottam a tűző napon, majd a lencse pár perc után picit még sötétebbé vált, úgy másfeles értéket produkálva. Itt nagyjából meg is állt a „tudomány”, azaz a gyártó által megadott 1-3-as spektrum valójában 0,5-1,5, a váltás pedig igen komótos.


A lencse kifogástalan képet nyújt, tiszta, torzításmentes, a tervezők az Off-center technológiával figyeltek a szemfáradtság megelőzésére is, tehát tényleg kellemes viselet. A hidrofób tulajdonságáról még útközben sikerült megbizonyosodni egy gépjármű rosszul beállított ablaktisztítójának köszönhetően. A lencseméret kompakt, kisebb arcmérethez ideális, bár a védelem így is egész jó. Szellőzőnyílása nincs, de ekkora lencseméretnél szükségtelen is: belül kellemesen áramlott a levegő.

A fotokromatikus technológia tehát kétségtelenül ideje múlt, néhány évvel ezelőtti modellekre jellemző. Ezzel még simán együtt tudnék élni, montis erdei használatra keresve sem találni ideálisabbat szemüveget, mint az Evolution. Ellenben menet közben egy másik problémát is felfedeztem. Az olasz gyártó valamiért fontosnak tartja logójának szerepeltetését a bal lencse alsó sarkában, amely virtuális keretként zavar a látómezőbe, jelentősen akadályozva a periférialátást. Többször megjegyeztem magamban, hogy a Northwave lehetne inkább hárombetűs a márkanév! A másik lencse alsó sarkában pedig ott a „Photocromic” felirat, amelynek technikai jellemzője biztos nem érdemel ekkora reklámot. Tehát a relatíve kisméretű lencse még kisebb lett, a zseniális keret kiegészült egy lencsén elhelyezett kerettel.


A jó hír, hogy az Evolution lencséje cserélhető, illetve más lencseváltozatokkal is elérhető. Például ötezer forinttal kevesebbért kétlencsés változatot kapunk, amely megfontolandó ajánlat! A keret tényleg annyira jó, hogy érdemes az egyéb opciókat fontolóra venni. A Northwave a kerékpáros felszerelések lehető legszélesebb palettáját kínálja, így szerencsére nem vagyunk „beskatulyázva” akkor sem, ha történetesen egy modell nem olyan lencsével rendelkezik, amely számunkra ideális. Az Evolution modell esetében további lehetőség, hogy az optikai adapterbe optikusnál dioptriás lencsét készíttethetünk. Az ízléses dizájnnak köszönhetően az Evolution akár utcán, illetve más sporttevékenységekhez is viselhető, az egyedi, stílusos szemüvegtartó pedig akár a mezzsebbe is becsúsztatható, ellentétben a szokványos terjedelmesebb méretű „díszdobozokkal” valóban hasznos.

Előnyök:

  • innovatív keretkialakítás páratlan kényelemmel
  • cserélhető lencse, több opció

Hátrányok:

  • ideje múlt fotokromatikus technológia
  • zavaró lencsefeliratok

Ajánlott fogyasztói ár: 22 990 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo