fbpx

No Xenon-dopping! Degenkolbék inkább az oxigénhiányt választják

A Cyclingnews információi szerint a téli olimpia kapcsán elhíresült „nem tiltott dopping”, a xenon gáz alkalmazása elleni fellépést sürgetik a kerékpárosok.

Az MPCC (Hiteles Kerékpársportért Mozgalom) és a Giant-Shimano csapat képviselői is úgy nyilatkoztak, hogy az antidopping világszervezetnek (WADA) lépnie kéne az ügyben. Ahogy már nemrég írtunk róla, Sochi után orosz sportolókat gyanúsítottak meg, hogy xenon gázt inhalálva hasonlóan javították vérük oxigénszállító mutatóit, mintha direktben EPO-val doppingolták volna magukat.

Degenkolbot gyakran láthattuk oxigénhiányos állapotban sprintek után, ezután is fogjuk...

Degenkolbot gyakran láthattuk oxigénhiányos állapotban sprintek után, ezután is fogjuk…

Korábban a Garmin-Sharp csapata is elhatárolódott a teljesítmény-fokozó alkalmazásától, mondván túlmegy a sportetika határán, s most a Giant-Shimano stábja részéről Anko Boelens is hasonlóan nyilatkozott:

A Giant-Shimano csapata sosem soha sem fogja alkalmazni a xenont a versenyzők aerob kapacitásának növelése céljából. Nem csak azért, mert jelen pillanatban tény, hogy nincsenek tanulmányok  a szervezetre gyakorolt rövid vagy hosszabb távú hatásairól, hanem azért sem, mert véleményem szerint ez a metódus ellentétes a csapat filozófiájával, ami szerint egy tiszta és hiteles kerékpársport megteremtésén munkálkodunk. Teljes mértékben támogatjuk a WADA és az MPCC törekvéseit, hogy a xenon gáz alkalmazása tiltólistára kerüljön.

Boelens nem akart találgatni, hogy a jelenlegi mezőnyben alkalmazza-e valaki a xenon gázt, de ahogy fogalmazott, „nem zárhatjuk ki”. Ezzel egybehangzóan nyilatkozott Roger Legeay, az MPCC elnöke is. A WADA-kódex egyébként jelenleg is tiltja a vér oxigénszállító képességének bármilyen mesterséges fokozását, de a tiltáshoz definiálni kell a xenon alkalmazásának protokollját, hiszen csak ezután kerülhet fel a listára és lehet szankcionálni. Az MPCC júniusi találkozóján is napirenden lesz a xenon, hogyan óvhatják meg tőle a jövőben a kerékpársportot.

Mindezeken kívül a Cyclingnews a Team Sky csapatának is feltette a kérdést, a britek kijelentették, hogy soha nem alkalmazták a xenont, de nem kívántak bővebben nyilatkozni, miután úgyis interjú készül majd a csapatorvossal.

A xenonról, mint teljesítmény fokozóról bővebben: https://bikemag.hu/magazin/hirek/szivjal-gazt-a-xenon-mint-teljesitmeny-fokozo

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo