fbpx

Nézzünk a dolgok mögé – kerékpárút az erdészet szemszögéből

Egy örömteli és példás eseménynek lehetünk tanúi Ajka mellett: erdészeti kezdeményezésre a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság, a Veszprémi Kerékpáros Egyesülettel közösen időfutam versenyt szervez az Ajka és Kab-hegy közti kerékpárút átadás alkalmából.

Jó alternatívája lehet az október 6-ára halasztott Páros Időfutam OB-nak is a most vasárnap megrendezésre kerülő VERGA Kab-hegyi időfutam kerékpárverseny, ami az Ajka melletti Hubertus Erdészeti Erdei Iskolától indul és a környék legmagasabb pontján, a Kab-hegyen ér célba. Ennek kapcsán Tengerdi Győzővel, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság vezérigazgatójával beszélgettünk, akit a sportról, az időfutam versenyről és az erdészet erdőtörvényekhez való viszonyáról kérdeztünk.

Tengerdi Győző (fotó: fataj.hu)

Tengerdi Győző (fotó: fataj.hu)

Bikemag: Tengerdi Úr, kérem mutatkozzon be pár mondatban az olvasóknak!
Tengerdi Győző: Három gyermek apja vagyok,  ők 8, 11 és 20 évesek, a legkisebb Boglárka, a középső Győző Levente, a legnagyobb Dóra. Jómagam 47 éves vagyok. Balatonmáriafürdőről napi rendszerességgel járok Veszprémbe dolgozni, a Verga Zrt. vezérigazgatói feladatait látom el 2010 óta.

Bikemag: Egy korábbi beszélgetésünk során kiderült, nem áll távol Öntől a sportolás. Milyen sportot űz?
T. Gy.: Számomra nagyon fontos a sport: nézőként a versenysport majdnem minden ágát szeretem, a szabadidős sportok közül a nagy szerelem a futás, de volt időszak, amikor hosszabb távokat görkoriztam és bringázni is szoktam. A Balaton kört sokszor megtettem, a legjobb időm nyolc órán belüli. Futottam már maratont is. A család nagy hangsúlyt fektet a gyerekek nevelésére, nemcsak a szellemi, érzelmi, esztétikai nevelésre, hanem a testi nevelésre is. Ezért a két kicsi gyerek is rendszeresen fut, fiam tíz évesen már 12 km-t, lányom nyolc évesen 6 km-t is futott utcai futóversenyen. Fiammal minden évben két nap alatt körbetekerjük a magyar tengert. Feleségem is nagyon sportos. Büszkék vagyunk a gyerekek teljesítményeire.

Bikemag: Magam is megszállott kerékpáros vagyok, így örömmel hallok minden egyes kerékpárút átadásról. Hogy jött az ötlet, hogy az Ajka és a Kab-hegy közötti kerékpárút alkalmára versenyt rendezzenek?
T. Gy.: Úgy gondoltuk, hogy az átadást ünnepélyesebbé tudjuk tenni, ha azok tudják rögtön birtokba venni, akiknek létrehoztuk: profi és amatőr bringások, kirándulók, túrázók részére alakítottuk ki a kerékpárutat. Ezzel is szeretnénk a természetjárást és az egészséges életmódot népszerűsíteni.

A Kab-hegyi Kinizsi kilátóról tiszta időben a Balaton túlsó partja is látható

A Kab-hegyi Kinizsi kilátóról tiszta időben a Balaton túlsó partja is látható

Bikemag:  Miért tartják fontosnak, hogy kerékpárutakat jelöljenek ki az erdőkben?
T. Gy.: Az erdő funkciói (gazdasági, védelmi, közjóléti) közül ma egyre jelentősebb a közjóléti funkció. Nekünk, állami erdőgazdálkodóknak élen kell járnunk abban, hogy a természetközeli nevelést, a rekreációt elősegítsük az állam erdeiben. 2010 óta az állami erdőgazdaságok tulajdonosi jogait az MFB Zrt. gyakorolja. Az eltelt időben olyan hatékony és takarékos gazdálkodást folytatott a 22 állami erdészeti társaság, hogy a cégcsoport jelentős értékeket tud a közjólét érdekében létrehozni. Társaságunk több, mint 500 millió forintot ruház be a közjólétbe, a “Jövő a kezünkben van” projektünk keretében számos túrautat, kilátót hozunk létre, építünk látogatóközpontot és erdei kápolnát, bővítünk és alapítunk erdei iskolát.

Bikemag: A nemrég módosult erdőtörvény értelmében a kerékpárosok szinte bárhol használhatják az erdőt. Mennyiben ütközik ez az erdészet mindennapjaival, vajon akadályozza az erdészeket és a vadászokat a munkavégzésben?
T. Gy.: Az egymás mellett élés kötelező, így minden résztvevőtől azt tudom kérni, hogy nagy figyelemmel, empátiával és fegyelmezetten végezze a tevékenységet, amely az erdőhöz köti. Itt szeretném az alkalmat megragadni, hogy kérjem az erdőbe látogatókat, hogy tájékozódjanak mindig, mielőtt az erdőben kirándulnak, fogadjanak szót az útbaigazító tábláknak, felhívásoknak és a szakszemélyzetnek!

A helyi versenyzők kedvelt edzőköre volt már eddig is a Kab-hegy környéke

A helyi versenyzők kedvelt edzőkörében már eddig is szerepelt a Kab-hegy környéke

Bikemag: Ha jól tudom, akkor a veszprémi Tekeres-völgyi kerékpárúton kívül ez lesz a második kerékpárút, amit az Önök területén jelölnek ki. Milyen terveik vannak a továbbiakban, hol és milyen hosszú útvonalakat szeretnének kialakítani?

T. Gy.: A Tekeres-völgyön kívül a kab-hegyi bringaút a második, harmadikként pedig szeptember közepén átadjuk a várpalotai térség bringaútját is. Ez az út köti össze Várpalotát a Bátorkő várrommal és az ugyancsak rendbe hozott lőtértoronnyal, amelyet a nagy vadászról Maderspach Viktor kilátónak neveztünk el.

Bikemag: Egy kérdés, amit szívesen megválaszolna, de nem kérdeztem meg?
T. Gy.: Nagyon fontosnak tartjuk a közjólétet, a természetközeli nevelést, az egészséges életmódot, amellyel hazánk ifjúságát megfelelő módon tudjuk nevelni, tudva azt, hogy milyen fontos az ország jövője szempontjából a felnövekvő generációk testi és lelki egészsége.

Köszönjük, hogy megtisztelte a Bikemag olvasóit a válaszaival és további sok sikert kívánunk a munka és a sport területén is!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo