fbpx

Nem várt kellemetlenségekkel kezdődött versenyzőinknek a mountain bike világbajnokság

A dél-afrikai Pietermaritzburgban kerül megrendezésre a mountain bike és triál világbajnokság, ahol hét magyar versenyzőért izgulhatunk. Az elit női és férfi versenyt pedig élőben követhetjük szombat délután.

A Sport2 tűzte műsorára augusztus 31-én 12:30-tól a női és 15:00-tól a férfi elit cross country versenyt, melyben Benkó Barbara illetve Juhász Zsolt és Parti András is érdekelt. Rajtuk kívül még Bányai Dominik, Dina Márton, Erdélyi Attila és Hegedűs László vesz részt a világbajnokságon.

A közel 1,5 napos utazás után hétfőn délután érkezett meg a magyar különítmény csomagjaikkal együtt Pietermaritzburgba. A csomagokat azért kell kihangsúlyozni, mert ez nem teljesen egyértelmű, hiszen sok versenyzőnek elkeveredett a kerékpárja vagy a csomagja.

A magyar különítmény

A magyar különítmény

Parti András gondolatai a nem mindennapi útról:

Ha jól számolom 36 órát voltunk úton, ami elég borzasztó. Ez is annak köszönhető, hogy utolsó pillanatban lettek foglalva a repülőjegyek. Az szép és jó dolog, hogy kijutottunk a világbajnokságra és köszönjük a Szövetségnek, de jelenleg 100 %-ban amatőr módon mennek a dolgok. Két részletben utaztunk Frankfurtba, a csapat egyik felének (Benkó Barbi, Juhász Zsolti, Dina Marci, Bányai Dominik és én) több mint fél napot kellett a hajnali indulás után a csatlakozásra várnia, amíg többiek, pl. a segítők, egy későbbi géppel érkeztek. Innen Johannesburgba repültünk, ahol 7 óra várakozás volt a menü a következő repülőre… Így vasárnap hajnalban 4-kor indultam el otthonról és hétfő este 6-ra értünk a szállásra. Hát nem voltunk túl fittek… de azért még elmentünk gyorsban egy kis átmozgatásra a sötétben.

Bár az utazás nem, de a cross country pálya valószínűleg kellemes emlék marad mindenkinek. Több új rész is van benne, amelyek durvábbak lettek, de ezt Benkó Barbi és a junior fiúk is egyértelműen jónak ítélték. Sok a sziklakert, illetve a farönkös rész is nehezebbé vált, nem beszélve az ugratóról. A hétvégére eső és lehűlés várható (jelenleg 32 fok körül van, és a por is hatalmas), amiből az esőt természetesen szívesen kihagynák a magyar versenyzők.

Dina Marci mesél részletesebben a pályáról:

Kedden már rámentünk a pályára is. Elsőre nekem nagyon tetszik. Az emelkedők nem nagyon meredekek, de relatív hosszúak. A lejtőbe nem gyenge technikai elemeket építettek. Egy kivételével az összeset tudtam abszolválni, viszont ez az egy nagyon nehéz. Farönkökből lépcső van kirakva, ami nagyon meredek, és még kanyarodik is. Nagyon sokan összetörték ott magukat. Juhász Zsolti azt mesélte, hogy tavaly nem volt ennyire durva. Valószínűleg kivettek belőle egy követ, és kiásták a rönkök közül a földet. Kétszer próbáltam meg lemenni, mind a kettőnek esés lett a vége.

Bár a magyaroknak tetszik a technikás és izgalmas pálya, mégis sokan voltak, akiken kifogott. Ilyen Sabine Spitz is, aki az idei évben másodszor törte el a kulcscsontját – viszont most a másikat, mint amit Albstadtban a világkupán.

Világbajnoki triál pálya

Világbajnoki triál pálya

A cross country-n kívül még a triálban vagyunk érdekeltek, amit a dél-afrikaiak mesefilmbe illő módon terveztek és kiviteleztek. A pályát kettészelő patak és a leopárd és zebra mintásra festett farönkök teszik teljessé a képet, hogy úgy érezzük mintha egy játszótéren lennénk.

fotó (1)

Hege gyakorol

Ezt Hegedűs László is, aki néhány szóban adott tájékoztatást a versenypálya széléről:

A pályák nagyon változatosak lettek és kemények, a mi kategóriánk pontos útvonalát szerda este nyilazzák ki. Szerda délután egyébként a 20″-os kategória versenyzőit néztük, a második körben a profi kategóriával. A célom, hogy a legjobb 10 versenyző között legyek, ami a mostani körülményekhez képest reális.  Csütörtökön 1 órától lesz a versenyem, amint végzek újra jelentkezem.

A következő alkalommal már a juniorok és Hege is túl lesz a versenyén, így tőlük egy friss élménybeszámolóval tudunk jelentkezni.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo