fbpx

„Nani” Pinarello elment

naniGiovanni Pinarello, a legendás treviso-i kerékpármárka alapítója, az ipar szeretett „nagypapija” 92 éves korában itt hagyott minket. „Nani” 1953-ban alapította a Pinarello céget, amely szponzorként legendás körversenygyőzelmek százait, sárga trikók tucatjait tudhatja magáénak.

Pinarello 1946 és 1953 között volt profi versenyző, amely során számtalan alkalommal viselhette a Giro d’Italián akkor még kiosztott fekete mezt (maglia nera), amely annak a versenyzőnek járt, aki a legutolsó helyen végzett a mezőnyben. Ez akkor elismerésnek számított, minden szakasz után 100.000 líra pénzdíjt biztosítva. Nehéz feladat volt a mez megszerzése, mivel minden egyes szakaszon pontosan ki kellett számolni, hogy mi az a legrosszabb időeredmény, ami még nem von maga után kizárást. E szerint kellett a tempót lassítani vagy máskor eszeveszett sprintbe kezdeni. Pinarello kétségtelenül nagy mestere volt ennek a játéknak.

nani_2Nani a profi versenyzésből, és nem utolsósorban a „maglia nera” pénzdíjaiból, illetve az azzal járó egyéb szponzori támogatásból, hírnévből spórolta össze a trevisó-i kis üzemcsarnok megvásárlását, amely 1953-ban kezdett el kerékpárokat árusítani. Innen a sikertörténet már ismert: a Pinarello márka megállíthatatlan tempóban emelkedett a kerékpársport világába, az 1975-ös első Giro d’Italia győzelem után a spanyol Banesto, majd a német Team Telekom is a cég vázait hajtotta megannyi győzelemre. Indurain, Riis, Ullrich Tour de France győzelmei után sem halványodott a Pinarello tündöklése: Wiggins és Froome ugyancsak Nani bácsi gyárából kapta a győzelemhez elengedhetetlen paripát, amellyel sárga trikóban hajtottal végig a Champs Elyséen!

nani_1

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo