fbpx

MTB XCO világbajnokság Leogang 2020: francia uralom, Vas Kata Blanka 2.!

Az Ausztriában zajló MTB világbajnokságon csúszós, technikás pálya fogadta a versenyzőket. Vas Kata Blanka kategóriájában 2. lett.

A nemzetközi vírushelyzetre való tekintettel október 2. hétvégéjén rendezték meg az MTB XCO és DH világbajnokságot az ausztriai Leogangban. Az időjárás októberre jellemző arcát mutatta, felhős és esős időszakok váltották egymást, ezzel megnehezítve az amúgy is kihívásokkal teli 3,6 km hosszú, körönként 241 méter szintemelkedést tartalmazó pályát.

Leogang XCO pálya 2020

A junior lányok versenyét a hazai pályán versenyző Mona Mitterwallner nyerte, ebben a kategóriában az egyetlen magyar induló Bokros Csenge Anna 42. lett

A junior fiúknál német győzelem született Lennart-Jan Krayer jóvoltából, a hazánkat képviselő versenyzők közül Szabó Levente 63., Gerely Attila 68., míg Horvát Áron Mihály 74. lett.

A múlt héten is remeklő Vas Kata Blanka sok örömet szerzett a magyar szurkolóknak, az U23-as nők versenyében 2. helyen ért célba. Egyedül a Nove Mesto-ban felnőtt világkupát nyerő, francia Loana Lecomte előzte meg, így olyan versenyzőket is legyőzött, mint a cyclo-cross világbajnok Ceylin del Carmen Alvarado (Hollandia).

Az U23-as férfiaknál Thomas Pidcock (Nagy-Britannia) verhetetlennek bizonyult, másodikként az amerikai Christopher Blevins végzett, megelőzve Joel Roth-ot (Svájc).

Pauline Ferrand-Prevot megvédte címét

Szombaton a felnőtt nők versenyén Pauline Ferrand-Prevot (Franciaország) esélyt sem adott a trónkövetelőknek, 3 perces előnnyel, végig vezetve védte meg világbajnoki címét.

„Csodálatos verseny volt. Jó startot akartam venni, mert tudtam, hogy hektikus lesz az első emelkedő és lejtő, ha a csoportban maradok. Végig szökésben, egyedül akartam menni, de nem sejtettem, hogy ekkora előnyöm lesz, ezt próbáltam beosztani. Egy technikai hiba, vagy esés is kezelhető lett volna ekkora fölénnyel. Nagyon boldog vagyok, hogy megvédtem a világbajnoki címet, igazán szeretem ezt a trikót” – nyilatkozta Ferrand-Prevot.

Lechner és McConnel csatája a második helyért

A második helyért hatalmas csata alakult ki, Rebecca McConnell (Ausztrália) szinte a célvonalig ezüstérmes pozícióban volt, de az utolsó lejtőn hibázott, így Eva Lechner (Olaszország) felért rá és az utolsó métereken lesprintelte.

Benkó Barbara a 41. helyen zárta a versenyt. Az előzetes esélyesek közül a korábbi világbajnok Kate Courtney (USA) és Anne Terpstra (Hollandia) sem értek célba.

Férfiak versenyén Milan Vader (Hollandia) kezdett be legjobban, majd még az első körben Jordan Sarrou (Franciaország) megelőzte és az élre állt. Ekkor talán senki nem gondolta, de a francia versenyző, hölgy honfitársához hasonlóan végig vezetve, tökéletes versenyzéssel világbajnoki címet szerzett. A holland versenyző később nagyot esett, végül csak a középmezőnyben ért célba.

Jordan Sarrou tökéletes versenyzéssel lett világbajnok

A terv az volt, hogy gyorsan kezdek és nagyon egyenletesen megyek. Végig komolyan koncentráltam, és nem találok szavakat, világbajnok vagyok, nem hiszem el. Nem tudok mit mondani, ez hihetetlen. Köszönök a csapatomnak, az edzőmnek, a családomnak és a szövetségnek mindent, amit értem tettek és azt, hogy hittek bennem – összegzett az újdonsült világbajnok.

Jordan Sarrou – Kép: ©Moritz Ablinger

A második helyért a technikás lejtőkön verhetetlen tempót diktáló Mathias Flückiger (Svájc) ért célba, az utolsó körre Titouan Carod (Franciaország) és Maxime Marotte (Franciaország) nagyon megközelítették, de előbbi nem tudta megelőzni, utóbbinak pedig defekt vetett véget dobogós álmainak.

A címvédő Nino Schurter (Svájc) nem találta a ritmust, végül 2,5 perces hátránnyal, tőle szokatlan módon csak a 9. lett.

Palumby Zsombor a 69. helyen fejezte be a világbajnokságot.

Képek: redbull.tv
Borítókép: ©Moritz Ablinger

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo