fbpx

Giro d’Italia 8. szakasz: Szökevény siker a brutális hegyi szakasz előtt

Alex Dowsett solo sikerét hozta a Giro d’Italia 8. szakasza, egy hosszú szökés után ért elsőként célba, míg az összetettben érdekeltek ezt a napot pihenésre használták.

Forrás: giroditalia.it

A Giro d’Italia 8. szakaszán 200 km volt a penzum a versenyzők számára, a szakasz első fele gyakorlatilag nulla szintkülönbséget tartalmazott, majd egy harmadik kategóriás hegyet kellett megmászniuk az útvonal közepén, amit egészen a célig rövid emelkedők egymásutánja követett. Az előzetes várakozások egy nagyobb szökést jósoltak, ami akár haza is érhet, mert az összetett menők csapatai a vasárnapi kemény hegyi szakaszra fognak pihenni, így viszont csak a sprinterek csapatain múlik, hogy engedik-e a szökést hazaérni.

A szakasz reggelén jelentette be a Mitchelton-Scott, hogy a pozitív koronavírus-tesztje miatt Simon Yates kiszáll a versenyből, ez a hír kissé sokkolta a mezőnyt és baljós előjele volt a hétfői pihenőnapi tesztelésnek, mert ha egy versenyző már elkapta a vírust akkor akár több is elkaphatta. Ezért vészforgatókönyvként arra is fel kell készülni, hogy legrosszabb esetben a vasárnapi lesz az utolsó szakasz az idei Giro d’Italián.

A szakasz ennek ellenére problémamentesen indult, és körülbelül 20 km kellett ahhoz, hogy kialakuljon egy életképes szökés, amit hatan alkottak – Simone Ravanelli (Androni), Joey Rosskopf (CCC), Mathias Brandle (Israel Start-Up Nation), Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation), Matthew Holmes (Lotto Soudal), Salvatore Puccio (Ineos Grenadiers). A szökevények előnye folyamatosan nőtt, 100 km-rel a cél előtt már 10 perc fölött volt és látható módon a mezőnyt nem izgatta a nagy előny, mert elöl senki nem volt, aki veszélyeztette volna Almeida összetett első helyét. Egyedüli izgalom az volt, amikor Vincenzo Nibali támadt a harmadik kategóriás hegyen és Fuglsangnak technikai problémái voltak, de végül a dán bringás a csapata segítségével visszaért.

Amikor már látták a szökevények, hogy biztosan hazaérnek felbomlott köztük az egység, először Downsett indított támadást kb 50 km-rel a cél előtt, majd az emelkedőkön folyamatosan próbálkoztak, végül Dowsett egyik támadása sikeres lett és véglegesen sikerült elszakadnia a Puccio, Holmes, Rosskopf hármastól. Onnan már senki nem tudta megállítani az Israel Start-Up Nation versenyzőjét, aki ezzel megszerezte második Giro szakasz győzelmét. A második helyen Puccio, harmadikként pedig Holmes ért célba. A mezőny közel 14 perccel később érkezett meg, ott a hajrán Matthews diadalmaskodott Gaviria előtt.

Valter Attila is mezőnnyel ért célba a 23. helyen, mellyel az összetettben a 28. helyre lépett elő.

Érdekes szakasz várható vasárnap, valószínűleg megpróbálják levenni Almeidáról a rózsaszín trikót, hiszen bármi megtörténhet a hétfői pihenőnapon…

A Giro d’Italia 8. szakaszának eredménye:

1 Alex Dowsett (GBr) Israel Start-Up Nation 4:50:09
2 Salvatore Puccio (Ita) Ineos Grenadiers 0:01:15
3 Matthew Holmes (GBr) Lotto Soudal
4 Joseph Rosskopf (USA) CCC Team
5 Matthias Brändle (Aut) Israel Start-Up Nation 0:02:10
6 Simone Ravanelli (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec 0:02:13
7 Michael Matthews (Aus) Team Sunweb 0:13:56
8 Fernando Gaviria Rendon (Col) UAE Team Emirates
9 Mikkel Bjerg (Den) UAE Team Emirates
10 Andrea Vendrame (Ita) AG2R la Mondiale

Az összetett állása a 8. szakasz után:

1 Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep 29:52:34
2 Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren 0:00:43
3 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb 0:00:48
4 Harm Vanhoucke (Bel) Lotto Soudal 0:00:59
5 Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo 0:01:01
6 Domenico Pozzovivo (Ita) NTT Pro Cycling 0:01:05
7 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:01:19
8 Steven Kruijswijk (Ned) Team Jumbo-Visma 0:01:21
9 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:01:26
10 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:01:32

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo