fbpx

Mountain Bike Diákolimpia® újratöltve

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váló Mountain Bike Diákolimpia® idén ismét szintet lépve várja a diáksereget. A Magyar Kerékpársportok Szövetsége támogatásával, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség tagegyesületei szervezésében létrejött eseménysorozat hét területi és egy országos döntőből álló, kétfordulós versenyek áprilistól júniusig tartanak.

Fotó: Takács Tamás

Fotó: Takács Tamás

Az idei tanévben 28. szezonját éli az általános és középiskolások körében meghirdetett Diákolimpia®, amelynek célja az iskolai sport tehetséggondozás, a sporttevékenységek és sportágak népszerűsítése, valamint a tanulók egészséges életmódra nevelése. Mivel a Diákolimpia® a köztudatba és az iskolai közösségekbe már jól bevezetett fogalom, ezért jó lehetőséget nyújt arra, hogy ezen keresztül népszerűsítsük a hegyikerékpározást, bővítsük az utánpótlás tábort. Rövidtávon egy jól működő, kétszintű rendszer megalkotása volt a cél, ahol a régiókban a résztvevők előválogatása történik és a jobb versenyzőknek továbbjutási lehetőségük van az országos döntőbe.

A Diákolimpia® Területi Döntők egyrészt a területi megoszlás, másrészt az adott területen tevékenykedő egyesület utánpótlásnevelési aktivitása alapján került felosztásra. Ezek a versenyek win-win konstrukcióban vannak a rendezők és gyerekek között, hiszen az egyesület tapasztalatból jó versenyt tud rendezni és a gyerekeknek is lesz hova menni edzeni. A területi döntők hozzájárulhatnak a rendező egyesület utánpótlás táborának növeléséhez is.

A területi döntők az egyesületek választása alapján április 11. és május 15. között kerülnek megrendezésre. Az országos döntőre idén is Veszprémben kerül sor, amit június 6-án a Veszprémi Kerépáros Egyesület szervez.

„A Diákolimpia® egy szimpatikus rendszer, aminek a célcsoportja pont azok a gyerekek, akiket az egyesületek keresnek. Ebből adódott, hogy ebbe az irányba kell elindulnunk és ezt kell fejleszteni. A törekvéseket a Magyar Kerékpársportok Szövetsége is értékeli, ami a rendező felé juttatott anyagi támogatásban nyilvánul meg. A korábbi években is rendeztek már versenyt ezek az egyesületek, idén viszont szinte teljes mértékben sikerült egységesíteni a szabályrendszert, amit sikernek tartok. Sokat fogunk tanulni az idei évből és remélem, hogy jövőre tovább tudunk fejlődni. Az utóbbi hetekben többen is érdeklődtek a diákolimpia iránt, aminek örülök, hiszen az emberek fontosnak tartják és várják a folytatást” – foglalta össze Tóth András a Mountain Bike Diákolimpia® koordinátora.

Néhány érdekesség, változás:

  • A licensz nélküli gyerekek a területi döntőkből továbbjutva vehetnek részt az országos döntőn, míg a licensszel rendelkezőknek lehetőségük van egyből csak az országos döntőbe nevezni.
  • A területi és országos döntőn is hasonló akadályokból álló, előre publikált ügyességi pálya várja a gyerekeket.
  • A területi döntőn továbbjutott versenyző a futam után nyilatkozatot tesz, hogy részt kíván-e venni az országos döntőn.

A területi döntők helyszínei és időpontjai:

Területi Döntő – Sopron – 2015. május 2. (szombat)

Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye

Területi Döntő – Nagykovácsi – 2015. április 12. (vasárnap)

Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye Nyugat (Duna vonalától nyugatra eső terület)

Területi Döntő – Veszprém – 2015. április 12. (vasárnap)

(Somogy megye, Veszprém megye, Zala megye)

Területi Döntő – Csömör – 2015. április 25. (szombat)

Pest megye Kelet (Duna vonalától keletre eső terület)

Területi Döntő – Szeged – 2015. április 11. (szombat)

(Baranya megye, Békés megye, Csongrád megye, Tolna megye)

Területi Döntő – Salgótarján – 2015. május 3. (vasárnap)

Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Nógrád megye

Területi Döntő – Bükkszentkereszt – 2015. május 15. (péntek)

Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A területi diákolimpiákra a nevezés az mksz.sport.hu oldalon hamarosan indul.

***

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Tóth András                                                                Battai Bori

Mountain Bike Diákolimpia® koordinátora              MKSZ kommunikáció

+36 70 984 1093                                                              +36 30 944 5522

tothandras326@gmail.com                                           battai.bori@mksz.sport.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo