fbpx

Miért fontos, hogy a gyereken is (megfelelő) bukósisak legyen?

Sajnos még ma is nagyon sok bringást látni bukósisak nélkül kerékpározni. Persze a felnőttek már eldönthetik mit kockáztatnak, de a gyerekek esetében még a szülőkön van a felelősség.

Hányszor hallottam bringaboltosként, szülőként, kívülállóként a következő mondatokat apák és anyák szájából:

-Áááá, nem megy ő gyorsan!

-Csak a ház előtt bringázik…

-Tud már kerékpározni.

-Mindig előttem megy!!

-Az elmúlt években sem esett el!

-Vigyáz ő magára!

És még sokáig sorolhatnám azokat a mondatokat, amelyek arra reflektálva születtek, hogy miért nincsen bukósisak a gyerek(ek)en! Szülőként tudom, hogy mennyi kritériumnak kell megfelelnie egy fejvédőnek ahhoz, hogy a gyerek szeresse és hordja, illetve mennyire fontos a szülői példamutatás. Nyilván ha azt mondjuk „márpedig nem bringázol sisak nélkül”, akkor ímmel-ámmal, hisztivel avagy nélküle, de fel fogja venni a bukót. Sokkal egyszerűbb azonban, ha mi magunk is hordjuk, hiszen a gyerek a szülői mintát követi. Nálunk sosem volt kérdés a sisak viselése, mindketten csak abban mentünk ki még városon belül is, tehát a gyerekek maguk követelték a saját fejvédőjük meglétét. Innentől pedig ők sem akartak nélküle tekerni.

De térjünk egy kicsit vissza az elhangzott mondatokra! Vajon belegondoltak-e ezek a szülők abba, hogy a beton ugyanolyan kemény 10 km/h-val is, mint 30-cal, és hogy kis tempóval lehet a leginkább statikusan esni? Hogy a ház előtt ugyanúgy jöhet egy felelőtlen autós vagy esetleg éppen most fogja lefejelni a korlátot, mert elveszti uralmát a bringa felett? Sajnos sokan kampányolnak a közösségi médiában a fejvédők ellen, ami sokat árt a bukósisak használat elterjedésének, de szerencsére így is egyre többen próbálják megvédeni gyermekeik testi épségét.

Éppen két hete történt, hogy Bori lányom végre megkapta a 16-os bringáját, (és persze hozzá a pillangós Mini Mini sisakját), amit elsőre pótkerék nélkül kezdett el nyüstölni, méghozzá sikeresen. De ugye egy 5 éves gyerek figyelme még sokszor kalandozik el, ezért történhetett meg, hogy a már visszafelé jövő bátyját nézte, ezért nekiszaladt egy ilyen fém városi kukának, melyet sikerült telibe fejelni. Egy kis síráson, meg néhány karcoláson kívül nem történt baja, de sisak nélkül nem tudom milyen kimenetele lett volna, mert pont halántékkal vette le a kukát….

Persze ha kényelmetlen a fejvédő vagy minden alkalommal feltekeri a haját a fejméretállító rendszer, akkor nem fogjuk tudni újra felimádkozni rá. Ahogy mindenhol, a bukósisakok terén is igaz a minél drágább, annál jobb elv. Egy valamit kivéve, ez pedig a biztonság. Amennyiben látjuk a sisakon az EN1078-as szabvány jelölését, abban az esetben biztosak lehetünk benne, hogy biztonságos. Ha még a jóval szigorúbb Snell B-90 vagy B-95-öt is látjuk, akkor pedig még nyugodtabban vehetjük meg. És bizony minden boltba kerülő kerékpáros fejvédőnek tudnia kell az EN1078-at! Persze a komolyabb gyereksisakok ennél is többet nyújtanak. Egyrészt héjszerkezetük felépítése olyan, hogy nem csak az első ütésnél vannak egyben, hanem még a következőknél is, ugyanis nem mindegyik baleset végződik egyetlen kontaktussal.

A fejméret állító rendszernél nagyon fontos, hogy úgy legyen kialakítva, mint ezeken a Casco modelleken is, hogy ne tudja a haját becsípni. Nagyon fontos a megfelelő szellőzés biztosítása, hiszen a gyerekek főleg meleg időben mennek ki tekerni. A csatok, hevederek pedig legyenek a kicsik számára is könnyen kezelhetőek! Aki nem látott még pánikolni gyereket, az nem tudja mennyire fontos dolog ez.

És persze végül, de nem utolsó sorban a kinézet. Nyilván nem tudtam volna nem rózsaszín pónisat ráadni a kiscsajra, vagy hogy nézett volna már ki egy bringa színével nem harmonizáló sisak a srácok esetében? Oké-oké van élet ezek nélkül is, de ha már ilyen választékból lehet válogatni, mint a német gyártó palettája, akkor nyilván olyat keresünk, ami dizájnban is passzol.

 

A fotókon a következő modelleket láthatjátok:

-Casco Mini Mini: a legkisebbeknek is tökéletes védelem jár, a vidám színek és minták között pedig mindenki megtalálhatja a gyerkőcnek tetszőt. ( https://bikemag.hu/magazin/hirek/casco-mini-generation )

-Casco Mini 2: ez már a kicsit nagyobbacska gyerekeknek szól, de kinézetében tovább viszi a Mini Mini vonalait, így a tarkó és halánték védelem itt is kiemelkedő. ( https://bikemag.hu/magazin/hirek/casco-mini-generation )

-Casco Active 2 Junior: az iskolás srácok és lányok ideális fejvédője kiváló szellőzéssel, és a mai trendeknek megfelelő kinézettel. Tudása megegyezik a felnőtt modellével. ( https://bikemag.hu/shopping-guide/casco-active-2-varosi-fejvedo )

A Casco fejvédőket keresd a partnerboltokban!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo