fbpx

MERIDA Tour de Zalakaros 2013 – videó

2013 június 23-án került megrendezésre a Tour de Zalakaros országúti maraton. Az indulók három táv közül választhattak. A 33 km-es családi túra, a 70 km-es teljesítménytúra, valamint a 118 km-es maraton közül mindenki megtalálhatta az állóképességének megfelelő megmérettetést. A Zalai-dombság és a Kis-Balaton legszebb tájain zajló verseny arca, a többszörös MTB és cyclocross magyar bajnok Buruczki Szilárd volt, aki komoly győzelmi esélyekkel állt rajthoz vasárnap. Sikerült-e neki az első helyen célba érni? Hogyan éreztem magam a 118km-es távon? Íme a beszámoló!

Előzmények

A keddi sajtótájékoztató során megtudhattuk, hogy rekord számú, közel 1000 bringás várható vasárnapra. A szervezők azt is kiemelték, hogy a nevezők rajtszámukkal ingyenesen látogathatják a zalakarosi fürdőt, és a térség legújabb turisztikai látványosságát, a 7 Vezér Történelmi Kalandparkot. Idéntől névadó szponzorként támogatta a versenyt a Merida magyarországi képviselete,  az MTB versenyek mellett az országúti szakágban is népszerűsíteni kívánja a márkát. Nem véletlen, hiszen 2013-ban a Merida, már az olasz Lampre Pro Tour csapatát látja el kerékpárokkal.

A Lampre rózsaszín nem csak a Pro Tour menőknek áll jól...

A Lampre rózsaszín nemcsak a Pro Tour menőknek áll jól…

A szombati napon déltől este 8 óráig lehetett átvenni a rajtcsomagokat Zalakaros főterén. Az átvétel gördülékenyen zajlott, a rajtszám mellé egy jó minőségű póló és Born zselé is járt. Aki kedvet kapott a legkisebbek versenyét követően egy kis átmozgató tekeréshez, szervezett keretek között tehette meg Buruczki Szilárd és a Merida Road Team társaságában. Személy szerint nagyon jó ötletnek tartom ezt a közös átmozgató bringázást verseny előtt, egyrészt mert megismerkedhetünk azokkal az “arcokkal”, akikkel a verseny során „nyélen” menve nem valószínű, hogy beszélgetnénk. Másrészt jól esik az utazásban elfáradt lábaknak, ha friss, oxigéndús vér mossa át őket a megmérettetés előtt.

A szombati "Warm Up" ride

A szombati “Warm Up” ride

Az este folyamán a Hotel Karos Spa vendégszeretetét élvezhettem. A nevezők kiemelt kedvezménnyel foglalhattak szállást a környék szállodáiban. Úgy gondolom ez is követendő példa, hogy ilyen szintű együttműködés valósul meg a szállodák és a verseny szervezői között. Aki a versenyzés mellett a családdal szerette volna tölteni a hétvégét, vagy egyszerűen csak kíváncsi volt milyen egy 4 csillagos szálloda, keresve sem nagyon találhatott volna jobb lehetőséget. A kilmatizált szoba kellemes volt a hőségben, a félpanzió nyújtotta vacsora és reggeli jó lehetőséget nyújtott a szénhidrát raktárak feltöltéséhez.

A verseny

A 118 km-es táv indulói 10 órakor startoltak el Zalakaros polgármestere, Novák Ferenc rövid és frappáns beszéde után. Az első 20 km nem hozott nagy tempót, viszont fokozottan figyelni kellett a kátyús, úthibás aszfalt miatt. Őszintén szólva nem bántam, hogy 25 mm-es gumik vannak a Merida Road Ride 94 bringán, amiről hamarosan tesztet is olvashattok. Az első komolyabb emelkedő meghozta a várt szelekciót. Az élen csak a legerősebbek maradtak egy kb. 25 fős bolyban, köztük a szombaton U23-as bajnoki címet szerző Simon Péterrel (Utensilnord), Pelikán Jánossal (Cube Balaton Team) és Buruczki Szilárddal (Merida-Kőbánya TC).

A boly szétszakadt, aki hátul maradt rosszul járt

A boly szétszakadt, aki hátul maradt rosszul járt

Nekem is itt sikerült megúsznom, bár volt egy halvány próbálkozásom, hogy felmenjek az élre, végül a második bolyban maradtam. Ez mint utóbb kiderült, végzetes hiba volt, nemcsak nekem, hanem annak a közel 40 főnek aki nem sokkal később eltévedt… Történt ugyanis, hogy a felvezető autó rossz fele ment, és végül Nagykanizsán kötöttünk ki. Nem is gondoltam rá, hogy országúti versenyen ilyen előfordulhat. Tévedtem már el többször MTB versenyen, de mivel országúton eddig csak a Tihany kupán indultam, ahol lehetetlen eltévedni, fel sem merült bennem, hogy nem a helyes útvonalon haladunk. Az felvezető autó vezetője a verseny után korrekt módon ismertette álláspontját, és elnézést kért, de úgy gondolom, ez nem egy ember hibája!

Módos Gabi is eltévedt a második bollyal

Módos Gabi is eltévedt a második bollyal

A megfordulás után voltak gondok az útvonal biztosítással is, kisebb káosz alakult ki a bolyban, végül helyreállt a rend, és folytattuk utunkat, az így már 140 km-es távon. Innentől kezdve nem volt jó megoldás, egy új rajt valahol a pálya közepén sem oldotta volna meg a problémát. A börzöncei meredek emelkedő után az eltévedt boly is darabjaira szakadt szét. Sokaknak, köztük nekem is, meg kellett állniuk vízért a hőség, valamint a be nem kalkulált kb. plusz 20 km miatt. Végül a lejtő után egy 4-fős társaság alakult, akikkel nagyjából az egész távot végigtekertem. Érdekes volt látni a mezőny második felét, akik nem is értették, hogyan kerültünk mögéjük. A legviccesebb az volt, amikor váltott vezetésben forogtunk elöl és pár percre egy utolért versenyző is beállt a sorba, majd ő került előre a forgásban. Pár másodperc után annyira visszalassult, hogy csak gurultunk mögötte, ekkor szóvá tettük, ha nem bírja, borítson ki. Erre a válasz az volt, hogy ez egy verseny, ha erősek vagyunk, előzzük meg. Defektet talán összesen kettőt láttam a verseny során. Azok, akikkel ily módon bánt el Fortuna, igénybe vehették a CST ingyenes belsőszervizt is a pálya 4 különböző pontján.

Hárman a négy fős csoportunkból, éppen én vagyok elöl

Hárman a négy fős csoportunkból

Az élmezőnyben Simon az utolsó meredek emelkedőn le tudta rázni szökevénytársait, és ezzel megnyerte a versenyt. A nagykanizsai versenyző így két nap alatt bezsebelhetett egy U23-as bajnoki címet, illetve egy Tour de Zalakaros győzelmet. A második helyre Hajdinjak Dusan érkezett megelőzve Pelikán Jánost. Buruczki Szilárd végül ötödikként végzett. A nőknél Szeghalminé Kenyó Anita diadalmaskodott, megelőzve Gáncs Esztert (Szingo SE) és Gallyas Noémit (Merida Road Team CST). Az eredményhirdetés során nem csak a  verseny győztesei örülhettek, a tombola rengeteg ajándékot hozott a szerencséseknek, még egy Merida kerékpár is gazdára talált.

A 118 km-es táv első három helyezettje

A 118 km-es táv első három helyezettje

Összességében színvonalas rendezvény lett volna, rengeteg extrával, de sajnos a legfontosabb területen vétették a szervezők a legnagyobb hibát. Nem is értem, hogyha ennyi időt és energiát fordítottak az előkészületekre, hogy fordulhatott elő ilyen szintű tévedés. Később megtudtam, hogy a 70 km-es távon is voltak kavarodások, de részleteket erről nem tudok. A teljes eredménylistának jelentősége szerintem nincs!

Videó:

Eredmények:

Férfiak 118 km

1. Simon Péter Utensilnord Ora24.Eu 2:54:50
2. Hajdinjak Dusan 2:55:03
3. Pelikán János Cube-Balaton Team 2:55:03
4. Rózsa Balázs 2:55:03
5. Buruczki Szilárd Merida KTC SE. 2:55:06

Nők 118 km

1. Szeghalminé Kenyó Anita 3:07:07
2. Gáncs Eszter Szingo SE 3:14:07
3. Gallyas Noémi Merida CST Road Team 3:25:32
4. Zöld Éva 3:28:34
5. Karácsonyi Ildikó Canyon Sport Kőszeg 3:37:47

Részletes eredménylisták

Zalakaros_1_70km
zalakaros_1_118km

Képek: Primusz Péter

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo