fbpx

Maraton Franja BTC City: Júniusban ismét megrendezik Szlovénia legnagyobb országúti maratonját

Június 7-9 között újra megtöltik Ljubljanát az országúti kerékpárosok, hogy Szlovénia legnagyobb országúti maratonján, a Maraton Franja BTC City-n részt vegyenek. A tavalyi év után idén ismét mi is ott leszünk a rendezvényen.

A Maraton Franja BTC City Szlovénia leghíresebb és legnagyobb országúti maratonja, az idei már a 38. lesz a verseny történetében. A rendezvény olyannyira kinőtte magát, hogy már része az UCI Granfondo sorozatának, tehát értékes pontokat gyűjthetnek azok, akik a Granfondo VB-n is rajthoz szeretnének állni.

A tavalyi tapasztalataink alapján elmondhatjuk (a beszámolót itt olvashatjátok), hogy a háromnapos eseményt hihetetlenül profin szervezik meg, az egész úgy épül fel, hogy akár megérje az egész családdal is ellátogatni erre a hétvégére Ljubljanába, a család minden tagjának kínálnak programot.

Az esemény, vagy akár nevezhetnék szlovén kerékpáros ünnepnek is, június 7-én, péntek délután kezdődik a LJUBLJANA – DOMŽALE – LJUBLJANA időfutammal 22/44 km-es távon, ami egyben egy női UCI kategóriás verseny, a szlovén egyéni időfutam országos bajnokság, a szlovén kupa állomása amatőröknek és egy a master versenyzők számára kiírt UCI időfutam bajnokság döntőjére kvalifikációs verseny. Egy a lényeg, bárki indulhat ezen az időfutamon, aki szabályosan benevez. Azt fontos megjegyezni az időfutammal kapcsolatban, hogy – ahogy tavalyi beszámolónkban is olvashatjátok – érdemes odaérni a rajt előtt időben, mert hermetikusan lezárják a verseny útvonalát.

A legkisebbekre is gondolnak a szervezők

Szombaton, június 8-án a családé a főszerep, a gyerekverseny és a túra (Barjanka) kapott helyet a programban, de akár Ljubljana nevezetességeit is megnézhetjük a maraton előtti napon, vagy a pálya egy-egy szakaszát is bejárhatjuk, míg a család többi tagja a szervezett eseményeken vesz részt.

Barjanka – a szombati napon egy túra keretén belül ismerkedhetünk meg a szlovén főváros környékével

Június 9-én, vasárnap rajtol el a maraton, melyen két táv közül választhatnak az indulók. A 156 km hosszú Maraton Franja BTC City a hegyes pályájával az edzett országútisok távja, míg a 97 km-es Triglav Little Maraton kevesebb szinttel a szerényebb erőnléttel bíróknak jelent kihívást. A tavalyi évben mi a rövidebb távot választottuk, idén viszont a hosszú távon fogunk rajthoz állni.

A 2018-as Triglav Little Maraton Franja rajtja. Középen a Bikemag.hu meze is feltűnik.

A két táv nem rajtol egyszerre, a Maraton Franja BTC City indulói pontban reggel 9 órakor vágnak neki a 156 km-es távnak, míg a Triglav Little Maraton versenyzői 10.40-kor kezdik meg útjukat. Erre azért van szükség, mert külön-külön is óriási mezőnyökről beszélünk és az 1 óra 40 perces csúsztatásnak köszönhetően körülbelül egyszerre érnek célba mindkét távról az azonos erőnlétű bringások.

Ők mind a versenyt biztosítják

A verseny magyar szemmel nézve hihetetlenül biztosított, teljes útzár van a pályák teljes hosszán, nem a versenyhez tartozó autó nem kerül be az útvonalra, teljes biztonságban bringázhatnak a verseny részvevői, még a fővárosban, Ljubljanában is a főutakat teljesen zárják a rendezvény számára. A hegyeken óriási szurkoló tábor, zene szól, elképesztő hangulat uralkodik az emelkedőkön, mintha egy profi versenyen álltunk volna rajthoz. Ezenfelül a magas indulószámnak köszönhetően gyakorlatilag nem tud előfordulni, hogy egyedül maradjunk a pályán verseny közben, mindig lesz körülöttünk egy boly, ahová beállhatunk.

A szolgáltatás minőségéhez képest a nevezési díj abszolút nem magas, az április 1-ig nevezők mindösszesen 30 euróért vehetnek részt a Maraton Franja BTC City-n, ami a hazai árakhoz hasonlítva teljesen átlagos.

A nevezési díjakat ITT találjátok, nevezni pedig ITT tudtok.
További információk a verseny honlapján.

 

[message_box title=”” color=”blue”]Szlovéniával kapcsolatban érdekesség, hogy alig több a lakossága, mint Budapesté, de mégis, magyar szemmel nézve hihetetlen kerékpáros élet van az országban, amiben jelentős szerepet játszanak az ország természeti adottságai. Ljubljana további előnye, hogy nagyon könnyen elérhető Magyarországról, végig autópálya vezet a szlovén fővárosig.[/message_box]

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo