fbpx

Magyarországon a kerékpársport első embere, Brian Cookson (fotógaléria, videó)

Többek között Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetett a kerékpársport jövőjéről Brian Cookson, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, aki április 8-án tett látogatást Magyarországon.

A Millenáris Velodrómban

A Millenáris Velodrómban (Fotó: MKSz)

A nemzetközi kerékpársportot két éve irányító Brian Cookson, James Carr nemzetközi kapcsolatokért felelős biztos társaságában a Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSZ) elnöke, Polony István meghívására látogatott Budapestre. A profi- és tömegsport szintjén is a világ egyik legnépszerűbb sportága Magyarországon is bekerült az állam által kiemelten támogatott sportágak közé, még soha nem kapott kormánytól ekkora támogatást és hosszú idő óta először van lehetőség, hogy megkezdje a felzárkózást a nemzetközi szinthez.

Brian Cookson és Polony István

Brian Cookson és Polony István (Fotó: MKSz)

Cookson elnök úr tájékozódni kívánt a kerékpársport magyarországi állapotáról, problémáiról, és a sportág hosszú távú fejlesztési elképzeléseiről. A kora reggel lezajlott miniszterelnöki találkozón a 2017-2018-ra felépítendő új Velodrómmal kapcsolatos kérdések is napirendre kerültek, ami kiemelt fontosságú egyrészt a magyar kerékpársport fejlődése szempontjából, másrészt azért is, mert ez a fedett kerékpáros pálya adhat majd otthont egy Budapesten megrendezett Nyári Olimpia pályakerékpáros versenyszámainak.

Miniszterelnöki találkozó (Fotó:)

Orbán Viktor-Brian Cookson találkozó (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Nagyon jó benyomást tett rám a miniszterelnök úr, aki kiemelt fontosságot tulajdonít a sportnak, és biztosított arról is, hogy ő és kormánya – lévén Magyarország pályázni kíván a 2024-es nyári olimpiai játékok rendezéséért – a kerékpársport és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztéséért is elkötelezett – mondta Cookson úr a találkozóról.

Brian Cookson és James Carr, Polony István társaságában megtekintette az 1896-ban átadott Millenáris Velodrómot és egyeztettek a nemzetközi szövetség által támasztott követelményekről, amelyek alkalmassá teszik a majdani új kerékpáros pályát, hogy otthont adhasson világversenyeknek és olimpiai versenyszámoknak. Célként fogalmazódott meg egy későbbi pályakerékpáros világbajnokság megrendezése is.

Polony István a CET-sajtótájékoztatón beszél

Polony István a CET-sajtótájékoztatón beszél (Fotó: Vanik Zoltán)

Ha 2024-ben olimpiát akar rendezni Magyarország, akkor a helyszínül szolgáló velodrómnak szigorú szabályoknak kell megfelelni. Ennek függvényében felül kell vizsgálni a jelenlegi pályaépítési projekt helyzetét. A jelenleg futó projekt csak eseti és időszakos átalakításokkal felelne meg majdan egy 1. kategóriás velodróm (amely olimpiai versenyek rendezésére alkalmas) követelményeinek, így per pillanat annyit mondhatunk, hogy alapjaiban újra kell gondolni – mondta el Polony István a következő közös program, a magyar rendezésű UCI-kategóriás versenysorozat, a Central European Tour sajtótájékoztatójának keretében.

A felek pozitívan értékelték a találkozót (Fotó: Vanik Zoltán)

A felek pozitívan értékelték a találkozót (Fotó: Vanik Zoltán)

Ebéd után Cookson úr a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, Borkai Zsolttal és Szabó Bence főtitkárral is találkozott, Polony István és Tam Csilla, UCI versenybíró társaságában. Utóbbi egyeztetéseken szóba került, hogy a magyarországi szövetségi rendszer működése hogyan hozható minél jobb összhangba a nemzetközi szövetség és az olimpiai mozgalom elvárásaival. Cookson úr biztosította a MOB és a sportági szövetség képviselőit, hogy az ő vezetésével a nemzetközi szövetség kiemelten fontosnak tartja a fejlődő országok felzárkóztatását a kerékpársport elitjéhez, és ehhez kész minden segítséget megadni:

Egyeztetés a MOB-székházban

Egyeztetés a MOB-székházban (Fotó: MKSz)

16 évig voltam British Cycling (brit kerékpáros szövetség) elnöke, ahol végigjártuk az utat, hogyan lehet egy kerékpársportban kis nemzetből a világ egyik legerősebb nagyhatalmát létrehozni. Birtokában vagyunk a tudásnak, mind beruházások, mind szakemberek képzése tekintetében is, amit szeretnénk átadni partnereinknek. Amennyiben Magyarország olimpiát kíván rendezni, ez óriási lehetőség, csakis a brit példát tudom említeni, ami a Londoni Játékok eredményeiben csúcsosodott ki. Nem beszélve arról, hogy az olimpiának mekkora motiváló hatása van, 2012. után 100 új kerékpáros klub jött létre Londonban. A kerékpározás ráadásul másról is szól, közlekedésfejlesztésről, egészségmegőrzésről stb. A világon mindenhol fejlődik, Magyarországot is segíteni fogjuk ebben.

Borkai Zsolt, Brian Cookson, Szabó Bence és Polony István

Borkai Zsolt, Brian Cookson, Szabó Bence és Polony István (Fotó: MKSz)

A találkozón Borkai Zsolt hasonlóan üdvözölte, hogy találkoznak az elképzeléseik a kerékpársport első emberével:

Örülök, hogy a 16 kiemelten támogatott sportág vezetői közül látogatott el valaki hozzánk, amivel kapcsolatban megjegyezném, hogy a kerékpározás nem eredményei, hanem tömegsport jellege és az egészségmegőrzés szempontjából fontos szerepe miatt került be ebbe az elitbe. Egy olimpia nem csak az élsportról szól, tömegeket tud megmozgatni és sok sportágnak adhat lendületet, amit ki kell használni, a kerékpárnak is. Mi is úgy látjuk, hogy szükség van a segítségre és az odavezető úton igénybe is szeretnénk venni a szakmai segítséget, mi partnerek leszünk. Nyitottak vagyunk adott sportágban az újdonságokra és köszönjük Cookson úr felajánlását, örömmel vennénk, ha minél többet “bombázná” tanácsaival Polony elnök urat.

Mr. Cookson egy ajánék stringbike-kal távozik...

Mr. Cookson egy ajánék stringbike-kal távozik… (Fotó: Vanik Zoltán)

Nagyon örülünk, hogy Cookson úr elfogadta a meghívásunkat, hiszen a nemzetközi szövetség támogatása elengedhetetlen az itthoni kerékpársport fejlődéséhez – mondta Polony István, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke. Jelenleg számos kiaknázatlan lehetőség van a kerékpár sportban. A változás elindításához adottak bizonyos anyagi keretek a megemelt állami támogatáson keresztül, ezért hiszek benne, hogy Magyarországon is képesek vagyunk nemzetközi példákhoz hasonló  eredményeket elérni, infrastruktúra, versenyzőbázis és a társadalmi alapok kiszélesítése szempontjából egyaránt.

Videó:

Fotógaléria:

A Central European Tour sajtótájékoztatójáról még külön beszámolunk, valamint interjút közlünk a napokban Brian Cooksonnal és Polony Istvánnal az esemény kapcsán!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo