fbpx

Korszakalkotó döntés: tárcsafékes országútik a WorldTourban!

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) engedett az ipar nyomásának, s már idén megkezdődik a tárcsafékes országúti kerékpárok tesztüzeme a profi kerékpársportban! Az UCI közleménye alább olvasható:

Az utóbbi egy-két évben mi is szívesen teszteltük a tárcsafékes országútikat (Fotó: Takács Tamás)

Az utóbbi egy-két évben mi is szívesen teszteltük a tárcsafékes országútikat (Fotó: Takács Tamás)

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) és a Sportszergyártók Világszövetsége bejelenti, hogy a különböző érdekelt felekkel történt számos egyeztetés után az idei szezonban megkezdődnek a tesztek, hogy a jövőben bevezethessék a tárcsafékeket a profi országúti kerékpársportban.

A 2015-ös UCI profi országúti versenyszezonban minden csapatnak lehetősége lesz két tetszőleges versenyen tárcsafékes kerékpárokat használni augusztustól szeptemberig. A tesztelést 2016-ban kiterjesztik az UCI profi versenynaptár minden eseményére, és ha kedvezőek a tapasztalatok, 2017-ben az UCI WorldTour-ban hivatalosan is bevezetik a tárcsafékek használatát. A cél, hogy később az országúti kerékpársport minden szintjén bevezessék a tárcsafékeket.

Az UCI elnöke, Brian Cookson szerint: Bár a tárcsafékeket a mountain bike sportban már egy évtizede, a cyclocrossban pedig két éve használják, az országúti kerékpársportba való bevezetésük alapos elemzést igényel, együttműködve azokkal, akik közvetlenül érintettek. Ez jelenti a versenyzőket, a csapatokat és a gyártókat. Ez a lépés része az UCI koncepciójának, hogy előremozdítsa a kerékpársport fejlesztését és vonzóbbá tegye a szurkolók, versenyzők, kerékpározók és a szolgáltatók számára.

A kerékpáripar üdvözli ezeket a híreket és természetesen megköszöni az UCI-nak a nagyon pozitív hozzáállását az együttműködéshez. Ez a döntés elősegíti a további innovációkat, és új lehetőségeket teremt a kerékpáriparnak, s természetesen javíthatja a versenyzők teljesítményét is. Még szükség van pár finomításra ebben a projektben, de nagyszerű, hogy megszületett a döntés. A nyitva maradt kérdésekkel – mint amilyen a neutrál szerviz a versenyeken és az UCI és a csapatok protokollja – hamarosan foglalkozni fogunk – mondta a WFSGI főtitkára, Robert de Kock.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo