fbpx

Kerékpáros pályabejárást tartottunk a Hungaroringen – videók

Június 29-én kerül sor a sokak által várt kerékpárversenyre a Hungaroringen, ráadásul a Cube Tour de Hungaroring a Forma 1-es versenypályán való körözés mellett az Off-Road Centerben kijelölt mountain bike versennyel is bővül! Tegnap megnéztük, miről is beszélünk, pályát jártunk a főszervező, Toldi Tamás és Valter Tibor mountain bike szövetségi kapitány és profi mtb csapatunk munkatársa, Csóka Gergely társaságában.

Azzal kezdtük, ami új, vagyis az Off-Road Center trailjeinek feltérképezésével, hol lehet  versenyre alkalmas nyomvonalat kijelölni, ami hobbikerékpárosok számára is teljesíthető és nem igényel komoly versenyzői rutint.

Adott pályán a tempót mindenki maga válassza meg...

Adott pályán a tempót mindenki maga válassza meg…

„Szerencsére” a mostanában gyakori zivatarok kellően ragadóssá változtatták a pályát, aszfaltos gyökerekkel rendelkező szövetségi kapitányunkat nem is nagyon lehetett rávenni az „örömködésre” a hegyikerékpáron, de ami fontosabb, így kiderült, hogy nézhet ki majd a pálya nem ideális körülmények között…

Alapvetően egy krosszos nyomvonalról van szó, katlanban kis, meredek puklikkal, melyeken ügyesen kell kihasználni a lendületet, ha valaki gyorsan akar haladni. Ha pedig valaki csak lassabb tempóra képes, jó hír, hogy balesetveszélyes helyzetbe nem nagyon kerülhet.

Természetesen a Hungaroring aszfaltcsíkját is feltérképeztük, ahogy az alábbi videóból kiderül, a pályabejárás „Jó!” volt. És kicsit bővebben, milyen a Hungaroringen bringázni? Ahogy munkatársunk kifejtette: „Nagyon jó!”.

Még bővebben az aszfalt felülete kiválóan tapad, még a bejárás során néhol kedvezőtlen, nedves körülmények között is. Versenytempóban nagyon komoly kanyarsebességek érhetők el, az emelkedők lendületesek, persze versenyen a lejtő is lehet túlságosan fárasztó…

Amire a Ringen figyelni kell, az a szélirány, adott viszonyok között a célegyenes és a fenti szakasz iszonyú oldalszeles tud lenni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy aki nem mozog kellő rutinnal a mezőnyben, az balesetveszélyes helyzetekbe sodorhatja magát és versenyzőtársait.

A kísérőmotorosok segítségével a szervezők megpróbálják majd ennek érdekében minél gördülékenyebben megoldani a lekörözéseket, hogy ne keveredjenek a leszakadók az élen haladókkal. Azt viszont az „elit versenyzők” fogadják el, hogy a Ringen mindenki végig szeretné tekerni a versenytávot, ami maradandó élményt jelent, ezért a kiszólítás ötlete fel sem merült a lebonyolítással kapcsolatban. Ez a nap a ritkán adódó lehetőségről szól!

Reméljük, sokan megférünk majd egymás mellett!

Reméljük, sokan megférünk majd egymás mellett!

S végezetül, ami nagyon fontos, a június 29-én sorra kerülő versenyremájus 13-áig lehet kedvezményesen nevezni, a következő linkre kattintva: http://www.hungaroringfutas.hu/nevezes

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo