fbpx

Interjú “a felhők fölött” Lovassy Krisztiánról és a FixIT.no csapatáról

Lovassy Krisztián számára egy spanyolországi (Guardamar) edzőtáborral kezdődött a közös munka új csapatával. Rendhagyó módon most mégsem a magyar országúti bajnokkal készítettünk interjút miután hazaér… Először a Team FixIT.no sportigazgatóját, Frode Jarle Jacobsen-t kérdeztük a frissen alakult kontinentális csapatról, Krisztián leigazolásáról és az eddigi benyomásairól. Frode már tegnap este, 10 000 méteren repülve Norvégia felé rendelkezésünkre állt az internet jóvoltából.

Frode Jarle Jacobsen

Frode Jarle Jacobsen

Bikemag: Szia Frode, csapjunk a közepébe, hogyan értékeled így frissiben a Team FixIT.no spanyolországi edzőtáborát?

Frode Jarle Jacobsen: Az edzésterv ebben a táborban a kilométerekről és az órákról szólt. Itt próbáltuk ki először az új országúti bringákat, tehát fontos volt az is, hogy jól összeszokunk velük. Nem beszélve arról, hogy ez volt az első hosszabb időszak, amikor mindannyian együtt voltunk, összebarátkoztunk, jól megismertük egymást. Mi most éppen Norvégia felé repülünk, Krisztián hazafelé Magyarországra, de csütörtökön ő is érkezik Bergenbe, aztán a következő hétfőn irány újra Spanyolország…

Bikemag: Hogyan sikerült Krisztiánnak a beilleszkedés?

Frode Jarle Jacobsen: Krisztián személyisége nagyon pozitív volt, emellett ő az egyik legjobb versenyző a csapatban, és nagyon jól kijött a többiekkel. Még néhány szót norvégul is megtanult, örülünk, hogy motiváltnak tűnik!

Edzés

Edzés

Bikemag: Menjünk vissza kicsit időben, hogyan került Krisztián a képbe? Én eredetileg úgy tudtam, hogy egy helyi, bergeni csapatról van szó. Vagy szeretnétek nemzetközi sort a jövőben?

Frode Jarle Jacobsen:  Elsősorban jó kerékpárosokat szeretnénk igazolni, nem számít a nemzetiség. Egyébként meg igen, a bázisunk Norvégiában, Bergenben van, így természetesen főleg norvég versenyzőink vannak. Szeretnénk megtalálni a jó arányt az U23-as és a tapasztaltabb versenyzők között.

A csapat Spanyolországban

A csapat Spanyolországban

Bikemag:  Beszéljünk kicsit a norvég kerékpársportról, ami nagyon sokat fejlődött az elmúlt években. Több világklasszis ProTour versenyzővel büszkélkedtek, de ami talán még érdekesebb, hét nemzetközi bejegyzésű kontinentális csapatotok van és 2017-ben Bergen akár elnyerheti a világbajnokság rendezési jogát. Szerinted mi a sikeretek titka?

Frode Jarle Jacobsen:  Szerintem a mi sikerünk titka a nagyon jó képzési rendszerünk, edzéskultúránk. Gondolok a szakemberekre, edzőkre és már a legfiatalabbakat is, akik bringázni szeretnének, korszerű szellemben készítjük fel. Nagyon sokat edzünk, de ugyanakkor nagyon tervszerűen. A tervszerűség alatt azt értem, hogy többféle szinten is megtervezzük a felkészülést, és eközben rengeteg tesztet végzünk (laktát- és VO2 max értékekre). A mi csapatunknál minden versenyző edzésnaplót vezet, a Trainingpeaks.com-ot használjuk, ugyanazt a rendszert, amivel a Team Sky is dolgozik.

Edzés teremben

Edzés teremben

Bikemag: Ok, térjünk vissza a FixIT.no Team-re. Azt tudjuk, hogy ez az első évetek és a főszponzor egy online booking rendszert használó fodrász vállalat Norvégiában, de milyen célokkal hoztátok létre a csapatot, mit kell tudnunk a  struktúrájáról?

Frode Jarle Jacobsen:  Igen, 2014 az első szezonunk, most az edzőtábor a negyedik összetartásunk volt, Krisztiánnal másodszor találkoztunk, mert ő az USA-ban készült. A rövidebb távú célunk természetesen felkészülni a lehető legjobban a szezonra. Sok nagy versenyen indulunk majd, de a legfontosabbak ezek közül a Tour des Fjords és az Artic Race of Norway lesznek, és még több UCI 2.2-es verseny. A hosszabb távú célunk azonban a szponzorokkal egyetértésben, hogy delegálhassunk versenyző(ke)t a 2017-es országúti világbajnokságra, amit nagy valószínűséggel a szülővárosunk, Bergen rendezhet majd. Igazán nagyon bízunk ebben.

A stáb a következőképpen áll fel: Jan Roger Jensen a csapatvezető, én vagyok a sportigazgató (Frode Jarle Jacobsen), valamint Hollandiai székhellyel is van egy sportigazgatónk, Eric Verstraten. Az edzők: Fredrik Mohn (korábban Boasson Hagen edzője volt), Are Andresen, Yngve Kiserud és Ørjan Madsen (utóbbi a német úszóválogatott edzője volt), a szakmai vezetőjük pedig az a Kjell Tore Solvang, aki az egyik legsikeresebb szakember Norvégiában, rekordszámú, 11 nyári olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki aranyéremmel a dicsőséglistáján. Emellett segítenek masszőrök, gyógytornászok, szerelők, Norvégiában és Hollandiában is.

A személyzet nem dolgozik teljes munkaidőben a csapatnak, mindnyájunknak megvan a saját civil foglalkozása. De nagyon keményen dolgozunk, fantasztikus munkát végez mindenki. A srácok mögött szerintem egy remek team áll, akik segíteni fogják őket az edzésekben, az edzéstervezésben és a versenyeken.

Lovassy Krisztián

Lovassy Krisztián

Bikemag: Térjünk vissza Krisztiánra, hogyan értékeled az edzőtáborban tőle látottakat? Az eddigiek alapján szerinted beváltja majd a reményeket?

Frode Jarle Jacobsen:  Már a leigazolása előtt is tisztában voltunk az erősségével, és amit az edzőtáborban láttunk tőle messze igazolta azt, amit vártunk és gondoltunk. A versenyzők tesztjei általánosságban pozitívak, Krisztián is remekül teljesített, pedig még nagyon a szezon elején vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy kiváló eredményeket hozhat a csapatnak, már 2014-ben. Tudjuk, hogy Krisztián erőssége a sprint, de annak ellenére, hogy nem egy hegyi menő, nagyon jó adottságokat mutatott az edzőtáborban a rövid és közepes emelkedőkön, nagyon örültünk annak, amit láttunk.

Bikemag:  Mit gondolsz, láthatjuk őt az említett nagy versenyeken – Tour des Fjords és Artic Race amiket a tv is közvetít – a FixIT.no kapitányaként a sprinteken?

Frode Jarle Jacobsen:  Feltétlenül! A másik erős sprinterünkkel, Filip Eidsheim-mel együtt biztos vagyok benne, hogy mindkét versenyen Krisztián vezetheti majd a sort. De egyelőre még inkább az edzésre koncentrálunk, minden nap. És persze a pihenésre, a regenerálódásra, nem adva esélyt a betegségre, ami nagyon fontos ebben az időszakban!

Hegymenet

Hegymenet

Bikemag: Kíváncsi lennék egy „független” véleményre, szerinted Krisztián eljuthat-e WorldTour-szintre a kerékpársportban?

Frode Jarle Jacobsen: Erre nehéz még ebben a pillanatban válaszolni, de mi úgy gondoljuk, Krisztián magasabb szintre kerülhet még, de minden tőle függ. Fejlődést kell mutatnia ebben a szezonban, de reméljük és hiszünk is benne, hogy ez sikerülni fog neki. Mi mindenben támogatni fogjuk, hogy feljebb léphessen!

Bikemag: Ez jó végszó is lehetne, de még kíváncsi lennék, hogy tervezitek-e a részvételt nyáron a Central European Tour UCI 1.2-es versenyein, ahol Krisztiánnak is szurkolhatnánk?

Frode Jarle Jacobsen: Még nem döntöttünk erről, de reméljük, és természetesen ehhez meghívásra is szükség van. Láttuk, hogy Krisztiánnak sokan szurkolnak Magyarországon, köszönjük a kommenteket és hogy követtek minket a Facebook-oldalunkon!

Bikemag: Mi is köszönjük a beszélgetést és jó pihenést kívánunk!

Fotók: https://www.facebook.com/teamFixIT.no

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo