fbpx

In Velo Veritas – retrokerékpárok határok nélkül

Az alsó-ausztriai Weinviertel régió immár harmadik éve rendezi meg az In Velo Veritas, azaz kerékpárok határok nélkül nevezetű dzsemborit. Hasonló utakon tekernek, mint a hétvégi Srade Bianche-on, de sokkal inkább a hangulatról szól az esemény, mint a kemény versenyről.

Tökéletes a helyszín, a már-már a dimbes-dombos toszkán tájra hajazó bortermelő vidék, klasszikus murvás utakkal, ahol egyáltalán nem tűnnek idegennek a patinás, régi kerékpárok és büszke tulajdonosaik.

Az osztrák kerékpáros kultúra kétségtelenül előttünk jár, így akár példaképnek is tekinthető. „Sógorék” szeretik a régi kerékpárokat: nemcsak a magánszemélyek, hanem egyes klubok is rendelkeznek szépen restaurált gyűjteményekkel, amelyet célszerű néha napján megmutatni a kerékpáros közösségnek. Erre tökéletes alkalom egy szép hosszú vagy éppen rövid kerékpáros kör Alsó-Ausztria gyönyörű tájain. A rendezvényre az osztrákok szívesen látják szomszédaikat is, a régi kerékpárok európai gyűjtőit, rajongóit, illetve az összes lelkes, acélvázas gépet hajtó kerékpárost.

page_slogan_1
Idén május utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre az In Velo Veritas a borkultúrájáról híres Retz-ben. A Weinviertel régió központjának tekinthető kisváros főtere várhatóan megtelik csodaszép, patinás veterán- és retrokerékpárokkal, a bicajosok vállán egykori, gyakran még gyapjúból készült mez feszül, eképpen felszerelkezve mindenki készen áll egy túrával egybekötött vidám hangulatban eltöltött kellemes napra. Az étel- és italfogyasztás is szerves része a programnak: az utóbbi természetesen a helyi borkülönlegességeket jelenti – a túra pihenőállomásain bőven találunk mindkettőből – ellenben izotóniás italokat, energiaszeleteket, -zseléket az út során ne is keressünk!

page_slogan_3
Három különböző távot jelöltek ki a szervezők: a leghosszabb 210 km, amely akár teljesítménytúrának, edzésnek is felfogható, bár a tempó várhatóan nem lesz nagy (várhatóan 10 óránál is tovább tart), habár a régi kerékpárok nyergében egyeseknek talán annak tűnhet. A 140 km-es táv ugyancsak rengeteg látványt vonultat fel az alsó-ausztriai vidéken, de minimum közepes állóképességet feltételez. Aki pedig nem az intenzív mozgás miatt látogat Retz-be, válassza a 70 km-es „kört”! A távokban 2015-ben új útvonalszakaszok is lesznek: borospincékhez vezető keskeny utak, csapások, kockakő és miegymás. Kizárólag acélvázas kerékpárok indulhatnak, fékváltókarokat, kormányvégváltókat a rendezők érthető okokból nem szeretnének látni!

A rendezvényre regisztrálni a szervező weboldalán lehet. Tehát In Velo Veritas 2015. május 31-én Retzben, mindenkit várnak szeretettel a rendezők!
page_slogan_2

Álljon itt egy kis bemutató a tájegységről!

Alsó-Ausztria északkeleti régiója híres termékének köszönheti a nevét: Weinviertel, azaz a “Bornegyed”. A lágyan hullámzó szőlődombok és a lombos erdők festői kontrasztja évek óta vonzza a kerékpárosokat, a túrázókat, és azokat, akik halmozni szeretnék az élvezeteket. A térség a történelmi és kulturális örökség mellett bővelkedik természeti kincsekben is, és itt található Ausztria legnagyobb pincelabirintusa, valamint a Thaya völgye Nemzeti Park. A helyi pincészetek állítják elő az osztrák borok egyharmadát, és Weinviertel több mint 16.000 hektár szőlőültetvényének köszönhetően Ausztria legnagyobb borvidéke. Ha kíváncsi vagy e zamatos nedű készítésének kulisszatitkaira, járd végig a tipikus, félig a földbe süllyesztett présházakat, ahol végigkóstolhatod az egész repertoárt. A régió számos kulturális nevezetességnek ad otthont, és a paloták, kastélyok, illetve történelmi épületek mellett olyan látnivalókkal büszkélkedhet, mint a Maissau-i “Ametiszt Világ”, a Leiser Berge Természetvédelmi Park és a March-Thaya-Auen, ami egy igazi madárparadicsom.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo