fbpx

„Húha, most nagy pácban vagyok!” – Christopher Froome portré

Gondolta a kenyai születésű brit, amikor a 2011-es Vuelta 10. szakaszán 23 másodpercet vert az akkori csapatkapitányra, Bradley Wigginsre és ezzel berobbant a kerékpársport köztudatába.

chris_froome

Christopher Froome Kenya fővárosában, Nairobiban született 1985 május 20-án. 12 évesen édesanyja vitte el egy helyi kerékpárversenyre, ettől kezdve David Kinjah (ex profi kerékpáros) vált a mentorává. Gyermekkorában Jens Voigt volt a kedvence, agresszív, állandóan szökni akaró stílusa miatt.

Dél-afrikában tanult, még a Johannesburgi Egyetem közgazdaságtan karán is lehúzott két évet, mire szólította a helyi profi csapat, a Konica Minolta.

2008-ban már a Barloworld csapatában tekert (olyan nevek mellett, mint Daryl Impey, Robbie Hunter, Mauricio Soler vagy Geraint Thomas), az év második felétől már brit színekben. Fromme így nyilatkozott a származásáról: „Habár eddig kenyai színekben versenyeztem, valójában mindig brit útlevéllel utaztam és britnek éreztem magam.”

A pillanat, amelyet szívesen elfelejtene - Bukás a Salzburgi világbajnokság időfutamán

A pillanat, amelyet szívesen elfelejtene – Bukás a Salzburgi világbajnokság időfutamán egy bíró elütése miatt

Ebben az évben indították a Tour de France-on is, amelyet élete legnehezebb versenyeként tart számon, hisz nem sokkal korábban hunyt el édesanyja, aki nélkül – mint azt ezévi győzelme utáni beszédében mondta – most otthon a TV mögül nézné a díjátadót.

2010-ben csatlakozott a Team Sky-hoz és második alkalommal vett részt az olasz körversenyen, amelyről a 19. szakaszon kizárták stéherezés miatt. Froomey (ahogy becézik) azt mondta, térd problémái miatt amúgy is feladni készült a versenyt.

2011-ben Bradley Wiggins első számú segítőjeként indult a Vueltán, és azon a bizonyos időfutamon nyújtott teljesítménye (2. helyezés Tony Martin mögött) után vált közismertté és rövid ideig átvette a vezetést is az összetettben. A verseny során kiderült, hogy Wiggins nincsen top formában, így ő vált az első számú emberré, de a döntés késeinek bizonyult, és Juan José Cobo mögött zárt a második helyen. Ebben az évben tagja volt annak a brit csapatnak, amely hozzásegítette Mark Cavendisht a világbajnoki címéhez.

972069_539163976132986_1811721004_n

2012-ben betegségek hátráltatták, ám újra lehetőséget adtak neki a Touron, ráadásul ismét mint Wiggins szárnysegédje. Az első komoly hegyi szakaszt megnyerte miután megbizonyosodott róla, hogy csapattársa nem kerül időhátrányba. Sokak szerint már ezt a Tourt is megnyerhette volna, azonban a csapatutasítás szerint végig Wigginst kellett segítenie, ennek megfelelően Párizsban is mögötte végzett a második helyen.

A londoni olimpián ismét tagja volt a brit csapatnak. Élete első olimpiáján bronz érmet szerzett az időfutamban.
Chris Froome ezután sem ment el pihenni: részt vett a Vueltán. Először hárult rá a csapatkapitányi szerep, de a hosszú szezon megtette a hatását: 4. helyen zárt a végelszámolásnál.

Kedvenc versenye a Paris-Roubaix – annak ellenére, hogy elmondása szerint jelenleg nem passzol az ő stílusához. Legjobb barátjának Richie Porte-ot tartja a mezőnyből.

froome_sky

Idén hasonló szezont zárt, mint Wiggins 2012-ben (többek között Critérium du Dauphiné, Romandiai körverseny, Critérium International összetett győzelmek), amellyel hamar jelezte, hogy ő a Tour de France elsőszámú esélyese. Ezzel csapata, a Team Sky is egyetértett, hisz idén Wiggins a Giro-n indult, így a kétkedők számára bebizonyíthatta, hogy valóban képes háromhetes körversenyt nyerni.

Pódiumi beszédére külön készült, amelyben kijelentette: „Az én sárga trikóm ki fogja állni az idők próbáját”.

A pöttyös és fehér trikót megszerző Nairo Quintana bemutatása IDE KATTINTVA, a zöld trikós Peter Sagan portréja pedig IDE KATTINTVA  tekinthető meg.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo