fbpx

Hol születnek a Northwave cipők? Gyárlátogatás 1. rész

Időről időre meghívást kap szerkesztőségünk egyik-másik gyártó fejlesztő-gyártó üzemének megtekintésére. Ennek apropóját általában az új modellek első bemutatása, illetve valamilyen évforduló jelenti. Ezúttal az egyik vezető olasz kerékpáros ruházati cégnél, az idén éppen 20-ik születésnapját ünneplő Northwave-nél jártunk Treviso-ban a 2014-es modellek leleplezése alkalmából.

A bejáratnál benéztem az első szobába, ahol ez a látvány fogadott. Hmm, meggyőző…

A bejáratnál benéztem az első szobába, ahol ez a látvány fogadott. Hmm, meggyőző…

És ha már meghívnak egy rakás újságírót, akkor meg is villantanak valamit a hagyományos gyártástechnológiára oly büszke olaszok. Ugyanis gyártás is folyik az alapvetően fejlesztő, tesztelő, design központként működő cégközpontban. A versenyzők egyedi megrendeléseire itt készülnek a cipők, és a jövőben a felfuttatásra kerülő egyedi ruházati megrendelések darabjait is itt fogják teljes egészében készíteni. De ne szaladjunk ennyire előre!

Paola Pezzo olimpiai bajnok aranyszínű cipellője Sidney-ből...

Paola Pezzo olimpiai bajnok aranyszínű cipellője Sidney-ből…

Treviso egyik félreeső külvárosában jártunk, ahol egy elég átlagos kinézetű csarnok rejti a világ egyik legismertebb kerékpáros cipőgyártójának a főhadiszállását. A középszerűség azonban nem tartott sokáig, ugyanis belépve a cég kapuján azonnal átjárja az embert a hangulat, amit a trófeák, bajnoki mezek sokasága áraszt. Ugyanis a falakon végeláthatatlan sorokban dedikált nemzeti, Európa- és világbajnoki mezek lógnak szépen bekeretezve, és a sor – bármelyik szobába is pillantottam be – csak folytatódott. Nem is tudom, mennyi lehetett, de százas a helyes nagyságrend. Már itt éreztük, ennél a cégnél nem akármivel gurigáznak, az eredmény-orientáltság ilyetén megnyilvánulása bizony magával ragad.

..és Atlantából, ahogy levette. Az ereklye, az ereklye, így autentikus…

..és Atlantából, ahogy levette. Az ereklye, az ereklye, így autentikus…

A bajnoki mezek között itt-ott a cég emlékezetesebb reklámplakátjai tarkítják a képet, a termékbemutatónak helyet adó terem hátsó fala mentén pedig többé-kevésbé kopottas cipők sorakoznak posztamenseken, mint valami értékes szobrok egy múzeumban. Felettük szintén egy-egy bajnoki mez, vagy plakát, amiről megtudjuk, ki és mikor viselte eme cipőket. Itt áll többek között Paola Pezzo 1996-os olimpiai bajnoki csukája (úgy sárosan, ahogy anno verseny után levette), Cipollini világbajnoki cipője, vagy a Schleck tesók Tour-on használt cipői.

A jubileumi modell a régi Northwave stílusnak megfelelően aszimmetrikus színösszeállításban

A jubileumi modell a régi Northwave stílusnak megfelelően aszimmetrikus színösszeállításban

De nézzük csak kicsit bővebben a cég történelmét az ismertebb szponzorált versenyzők eredményein keresztül, hiszen közülük többeknek a sportkarrierje szinte összeforrt az olasz cég nevével.

Cipo, mint James Bond…

Cipo, mint James Bond…

A Northwave cég kerékpáros sztorija 1993-ra datálódik, mikor a Treviso melletti Montebelluna település cipőgyártő „negyedében” Gianni Piva a MTB divathullámot látva úgy döntött, beleugrik a speciális igények kielégítésébe, és kerékpáros cipőket fog készíteni. Az első modell volt az Integral. A bátor lépést hamar siker koronázta. A megjelenésükben némi vagány pluszt is hordozó termékek gyorsan népszerűvé váltak.

1995-ben a Compact nevű kifejezetten versenyfelhasználásra készült modell került a piacra, melyben Paola Pezzo egyből világbajnok is lesz. Rákövetkező évben pedig olimpiai címet szerez, miközben szintén Northwave cipőben az olasz Mario Cippolini olasz bajnok lesz. 97-ben Pezzo folytatja a menetelését: ismét világbajnok, és a világkupa sorozat összesített győzelmet is megszerzi. Ekkorra már ő a cég egyik fő reklámarca. 1998-ban Cadel Evans nyer világkupát NW cipőben. 1999-ben Cipollini az új Evolution cipőben nyeri sorra a rangos versenyeket.

Northwave filmplakátok…

Northwave filmplakátok…

2000 ismét olimpiai év, és Pezzo dupláz. A cég egy újabb nagy döntéssel a kerékpáros ruházat piacára is belép, a cipőktől már megszokott magas minőséggel és extravagáns megjelenéssel. Ez utóbbi egyébként azóta is a cég szinte védjegye, mindig van legalább néhány szériája, melyek kitűnnek nem éppen szokványos színkombinációjukkal, meglepő mintájukkal. Gondoljunk csak a csontvázmintás „sceleton” szériára, vagy most a legfrissebb kínálatukban a „newspaper” mezre, vagy a csúcsmodell cipők rikító zöld-narancs kombinációjára!

A cégtörténet leghíresebb darabjai…

A cégtörténet leghíresebb darabjai…

2002-ben Cipollini világbajnok, és feltűnik az új XC üdvöske, a norvég Gunn-Rita Dahle, aki szintén NW cipőben mutatja be a világkupákon, mire képes. Következő évben Gunn-Rita Európa bajnok és világkupa győztes, majd 2004-ben olimpiai bajnok.

2005 ismét mozgalmas év a cég történetében: Tom Boonen Párizs-Roubaix-t, Tour szakaszokat és világbajnokságot nyer az új Aerator cipőben. Ugyanebben az évben a cég elsőként piacra dobja az első Gore-Tex-es cipőjét.

2007-ben debütálnak a Northwave sportszemüvegek, majd a következő évtől a versenyzőknek szánt, egyedi készítésű termékek készítésébe is belecsapnak.

2010-ben José Hermida XC világbajnok a Razer S.B.S. cipőben.

2011-ben aztán az egész Leopard Team az olasz gyártó csukáiban versenyzik, köztük a klasszikusokat sorra nyerő Cancellarával és a Schleck testvérekkel.

Világbajnoki mezek

Világbajnoki mezek

2012-től a cég a Radioshack csapat cipőszállítójává válik. Eközben Gunn-Rita Európa bajnok, és az éppen debütáló XC Eliminator versenyek első világbajnokai Ralph Naef és Alexandra Engen is NW cipőben győzedelmeskednek. A világbajnok Philippe Gilbert szintén NW cipőben szerzi világbajnoki címét.

és még néhány mez

és még néhány mez

Üzleti oldaláról szemlélve e diadalmas éveket szintén azt látjuk, a minőségnek van piaca: gazdasági válság ide vagy oda, a cég évről-évre rendíthetetlenül és dinamikusan növeli eladásait immár Ázsiában és Dél-Amerikában, sőt Afrikában is. Az idei évre is újabb 15%-os bővülést várnak. Jelenleg a világ 45 országában forgalmazzák hivatalosan a márkát.

A design részleg: vázlatok, rajzok mindenfelé…

A design részleg: vázlatok, rajzok mindenfelé…

A Norhtwave nemcsak a termékek terén, de a médiakampányaiban is próbált különleges és extravagáns lenni. A megjelenései középpontjába rendre szponzorált versenyzőit tette. Az egyik vonal az újragondolt filmplakát széria volt, mellyel szinte stílusteremtőnek számít a cég. Talán sokan emlékeznek Cipollini James Bond plakátjaira, Tom Boonen Gladiátor „alakítására”, vagy Hermida Indiana Jones-ként, vagy éppen Paola Pezzo bérgyilkosnőként megjelenő alakjára.

Támogatott versenyzők adatfelvételi lapjai a kívánt módosításokkal, valamint az ezek alapján módosított mintaformák néhány, már kivágott felsőrész darabbal.

Támogatott versenyzők adatfelvételi lapjai a kívánt módosításokkal, valamint az ezek alapján módosított mintaformák néhány, már kivágott felsőrész darabbal.

Ennyi szponzorált versenyző mellett persze bőven akadnak egyedi igények is, melyeket a cég itt helyben, vagyis a trevisói üzemben elégít ki. A büszke taljánok nem voltak restek végigmutogatni a teljes gyártási folyamatot, ahogy a versenyző adatfelvételi lapja alapján elkészülő módosított kaptafaformától eljutunk a késztermékig. Szó sem volt „No Photo!” kötöttségekről, sőt, ha vezetőnk úgy érezte, hogy valaki túl messze állt ahhoz, hogy jól fotózzon, akkor megismételték az adott munkafolyamatot.

A mintaformákat addig ragasztgatják, tűzdelik ilyen-olyan toldásokkal, míg végül meg nem egyezik a versenyző lábfejének formájával

A mintaformákat addig ragasztgatják, tűzdelik ilyen-olyan toldásokkal, míg végül meg nem egyezik a versenyző lábfejének formájával

Nem mulasztották el bemutatni az adott munkafolyamatra szakosodott munkást sem, így láthattuk Franco keze alatt elkészülni a mintadarabok műgyanta talpát, vagy Mariót összelegózni a darabokat. Ez a nyitottság természetesen bizalmat ébreszt az emberben, még akkor is, ha a szériadarabok ma már egy távol-keleti üzemben készülnek, de állítólag hasonlóan kézi munkaerővel, és saját tapasztalatom alapján is nagyfokú pontossággal.

A kívánt változtatásokat, a módosított komponensek kivágásához számítógépre viszik

A kívánt változtatásokat, a módosított komponensek kivágásához számítógépre viszik

A termékek története a tervezőasztalon kezdődik. A fejlesztő és design részlegben százszámra álltak a falakon, asztalokon a fantáziarajzok, tervek. Mint láthattuk a cég tervezői aktívan követik a designtrendeket: az egyik kupacban ott virítottak a konkurens cégek legújabb modelljeiről készült képek. Lehet, hogy inspirálódnak a többi márka termékeiből, de azért mindig rátesznek még abból a bizonyos extravaganciából. Itt láttuk a terem másik felében a snowboardos design részleget, ugyanis a cég e területen is jelen van deszkákat, kötéseket és snowboard cipőket is gyártva.

Vákuumos bőrvágógép munka közben

Vákuumos bőrvágógép munka közben

A tervek alapján mintadarabokat készítenek, melyeknek mind esztétikai, mind funkcionális, illetve tartóssági szempontoknak meg kell felelniük, hogy valóban a palettába kerülő modell váljon belőlük. A mintacipőket egyedileg öntik, míg a szériamodelleknél a talpakat különböző cégekkel együttműködésben gyártják, például a gumi rátéteket a Vibram vég készíti. A cipőtalpakat öntő, faragó Franco nagyon csipázhatja Gunn-Ritát, mert a műhelyének fala szinte vele volt tapétázva.

A kivágott darabok tűzése

A kivágott darabok tűzése

Az adott méretű cipő felsőrészének darabjait egy speciális bőrvágógép vágja ki elképesztő pontossággal sokméteres műbőrből és mindenféle számomra megjegyezhetetlen nevű anyagokból. A különféle szellőző, rögzítésre szolgáló lyukakat is kivágja a gép. Ezeket a különböző darabkákat aztán a tervekből készült minta alapján összetűzik. A külső és belső borítások is a helyükre kerülnek. A cipő ekkor úgy fest, mintha kilapították volna. Ezután egy megfelelő méretű – vagy illető versenyző lábáról mintázott egyedi – sámfán formázzák hő segítségével.

Itt készülnek a mintadarabok talpai

Itt készülnek a mintadarabok talpai

Ezt követően a hozzáillő méretű belsőtalpra ráerősítik, ráragasztjákaz elejét, majd egy másik gépben a hátsó részét is. Utána egy köszörűhöz hasonló berendezéssel lecsiszolják a sorjákat. A külső talp ezt követően kerül rá: egy kétkomponensű speciális ragasztóval bekenik az összeragasztandó felületeket. Bizonyos ideig állni hagyják, majd egy sablonban összenyomják, és kötni hagyják. Végül felerősítik a cipő rögzítőfüggelékeit (csatokat, tekerős rögzítőket, tépőzárakat) az előkészített helyükre, ami után már csak a minőség-ellenőrzés következik, és az elkészült cipő kész a használatra.

Franco készíti a műgyantából öntött talpakat, a falakon mindenütt Gunn-Rita…

Franco készíti a műgyantából öntött talpakat, a falakon mindenütt Gunn-Rita…

Apropó minőség-ellenőrzés. Ahogy a nagy márkáknál, úgy ezt itt is halálosan komolyan veszik, amiről a jókora tesztlabor tanúskodik. Ezt is készségesen körbemutogatták. Talán erről is érdemes pár szót ejteni, mert egyik-másik fázisa még engem is meglepett. Mivel jelen cikkünk nem méréstechnikai szakjegyzet, ezért inkább csak főbb pontokban.

Éppen rögzítik a felsőrészt a belső talphoz

Éppen rögzítik a felsőrészt a belső talphoz

A cipő talpának ciklikus hajlítástűrését egy elég komoly ismétlésszámokkal dolgozó gép vizsgálja a lépést imitálva és közben terhelve is a cipőt. Egy másik masina a felsőbb kategóriás cipőknél használt rögzítő zsinór terhelhetőségét vizsgálja.

nw20

A külsőtalp ragasztása

Az ablak mellett állt egy zárt doboz a beszédes „salt spray test” felirattal, amit a többivel ellentétben nem mutattak meg. Én azért kértem, mondjanak róla pár szót, miért oly fontos ez, mikor a hagyományos útszórósó már kiveszőben van. Közben persze eszembe jutott az intenzív sporttevékenységgel együtt járó izzadás. Ennek ellenére – nem kis meglepetésemre – a tesztmérnök más okot nevezett meg, történetesen a kelet-ázsiai piacon, a monszunok vidékén okoz állítólag jelentős problémát a tenger felől érkező nagy sótartalmú szél. Főleg emiatt vezették be, és nem csak a fém alkatrészekre (pl. stoplirögzítő, csat acél részei), hanem a talp és minden felhasznált textilféleség sótűrését is vizsgálják.

A talp ciklikus hajlító fárasztása, balra pedig a szorítómechanikában használt zsinór fárasztásos vizsgálata folyik…

A talp ciklikus hajlító fárasztása, balra pedig a szorítómechanikában használt zsinór fárasztásos vizsgálata folyik…

Mikor kinyitották a zárt műanyagborítású ketrecet, egyből megcsapott a forró gőz, ugyanis forró sós lével permetezik benne heteken át a tesztelt részeket. Ha ennek megfelelnek, sok bajuk már mifelénk sem lehet… A ruhákat, és azok alapanyagait is vizsgálják természetesen. Ilyen például a zipzártesztelő gép, amelynél jókora súlyokkal alaposan meg is feszíti a belehelyezett ruhadarab anyagát a legelőnytelenebb szituációt imitálva.

Az a bizonyos izzasztókamra, ahol a sótűrést tesztelik

Az a bizonyos izzasztókamra, ahol a sótűrést tesztelik

Most egy kis szünet, de hamarosan jelentkezünk a gyárlátogatás második részével, melyben a jövő évi termékekről fogok beszámolni.

Ezzel a képpel búcsúznánk most, a következő részben pedig majd lehull a lepel…

Ezzel a képpel búcsúznánk most, a következő részben pedig majd lehull a lepel…

Ha ezek után kedvet kaptál hogy a nagy olasz márka termékeire, akkor a Northwave weboldalán minden hasznos információt megtalálsz a termékekről. A hazai forgalmazó honlapján pedig magyarul is megtalálod mindezeket.

Szöveg: gg

Fotó: gg

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo