fbpx

Hogyan válasszunk őszi-téli kerékpáros dzsekit?

Téli ruhakörképünkben a kesztyűk és a lábbelik bemutatása után elérkeztünk a dzsekikhez. A felső ruházat nagy felületen védi a test legfontosabb szerveit, mindazonáltal a hűvös, szeles csapadékos évszakokban az intenzív testmozgás során keletkező testpára távozását is biztosítania kell.

A nemsokára megjelenő téli dzseki körképünkbe modern, korszerű technikai alapanyagokat alkalmazó modellek érkeztek!

A nemsokára megjelenő téli dzseki körképünkbe modern, korszerű technikai alapanyagokat alkalmazó modellek érkeztek!

A fenti követelmények nehezen összeegyeztethető anyagtulajdonságokat igényelnek, ezeket kizárólag a kerékpáros használatra tervezett, modern technikai szövetek és gyártástechnológiák képesek biztosítani. Ehhez még vegyük hozzá a mozgásszabadsághoz elengedhetetlen vékony, rugalmas felépítést, a stabil és pontos illeszkedést, a karok és a derék fokozott védelmét, a láthatóságot, az ellenállóságot, az egyszerű tisztítást és még megannyi szempontot… – jól látható, hogy a dzsekifejlesztők számára rendesen fel van adva a lecke!

A vékony, könnyű technikai mikroszálas alapanyagú dzsekik a mezzsebben vagy a táskában várhatják az időjárás rosszra fordulását...

A vékony, könnyű technikai mikroszál-alapanyagú dzsekik a mezzsebben vagy a táskában várhatják az időjárás rosszra fordulását…

Itt a Kárpát-medencében novembertől márciusig az időjárás hűvös, csapadékos és változékony. Ha egész évben kerékpárral közlekedünk vagy sportolunk, a ruházat terén fokozott védelemre lesz szükségünk. A téli hónapokban a szél és a csapadék mellett a zord hőmérsékletre is fel kell készülni, amit fokozott hőszigetelést biztosító ruházattal, illetve a réteges öltözködés elvét követve biztosítható. Ha azt szeretnénk, hogy a kerékpározás élménye az év előttünk álló felében is kellemes maradjon, érdemes beszerezni egy modern, magas technikai színvonalú dzsekit. Jó hír, hogy a most megjelenő körképünkbe pont ilyen modellek érkeztek!

Az időjárás viszontagságaival dacoló védelem modern technikai alapanyagokkal szerencsére ma már biztosítható. Többféle technológia, anyagtípus és -vastagság áll rendelkezésre, ezek „hangolhatók” a zord hőmérséklet, a csapadék vagy a széllel szembeni védelemre. Jellemzően ezek közül egyre vagy kettőre, a három kívánalom együttes biztosítása kizárólag a legmagasabb technikai színvonalon és árfekvésben biztosítható. Egy széldzseki például könnyű, kis méretre összecsomagolható, viszont legfeljebb csapadék elleni védelemre készíthető még fel – fokozott hőszigetelést ne várjunk tőle. A polar-jellegű termokabátok ellenben kiváló hőszigetelést biztosítanak, a megfelelő anyagszerkezettel és bevonattal kiegészítve még a széllel is dacolnak, de a vízállóság nem erősségük. Az igen népszerű „softshell” alapanyagot alkalmazó dzsekik a három fent említett tulajdonság ideális egyensúlyát biztosítják, de legfeljebb a szélállóság terén nyújtanak kiemelkedő teljesítményt.

A korszerű dzseki a láthatóság kérdését is "kezelik"!

A korszerű dzsekik a láthatóság kérdését is “kezelik”!

Minden a testtel közvetlenül érintkező ruhaanyaggal kezdődik...

Minden a testtel közvetlenül érintkező ruhaanyaggal kezdődik…

Kompromisszum-kompromisszum, és még ezzel sincs vége a történetnek! Az emberi test kerékpározás közben jelentős mennyiségű hőt is termel, amelyet az öltözködés, illetve a ruházat megtervezésekor figyelembe kell venni. Az intenzív mozgás során keletkező testpárától meg kell szabadulni. A test mikroklímájának szabályozása a kényelem és az egészségmegőrzés mellett hozzájárul az optimális teljesítmény eléréséhez, így az állandó testhőmérséklet és páratartalom biztosítása jelenti a legnagyobb kihívást a dzsekifejlesztők számára.

Habár körképünkben a dzsekikkel, azaz a külső réteggel foglalkozunk, a réteges öltözködés elve mellett nem mehetünk el szó nélkül. Minden a testtel közvetlenül érintkező ruhaanyaggal kezdődik, amelynek elsődleges funkciója a felületen képződő nedvesség hatékony elvezetése. Ha nem viselünk semmit a dzseki alatt, a testpára vízcseppekké áll össze, és így már nem képes eltávozni: azaz saját izzadtságunkban fürdünk. Ez a réteg ideális esetben könnyű, kellemes érintésű, és nem utolsósorban antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Esetleg két alsó rétegben is gondolkodhatunk, a második már inkább a hőszigetelést fokozza, mindazonáltal biztosítania kell a testpára továbbáramlását. Az aláöltözetekkel egy későbbi téli ruházati körképünk részletesen foglalkozik.

gore-tex-logoA külső réteg elsődleges funkciója az időjárási hatásokkal szembeni védelem, tehát megbízhatóan ellen kell állnia az esővel, a széllel és az alacsony hőmérséklettel. Az itt alkalmazott alapanyagok döntően többrétegű, köztes membránnal rendelkező laminált anyagszerkezetek, egy szóval rendkívül fejlett technikai szövetek. Ezek szakszerű illesztése, szabása egy külön tudomány, mivel ellenálló képességük kizárólag így aknázható ki. Az ideális alapanyag viszont az, amely az időjárás viszontagságainak ellenáll, emellett a testen képződő nedvességet kifele képes elvezetni, tehát a védelem mellett lehetővé teszi a test megfelelő szellőzését. Minél intenzívebb a testmozgás, annál nehezebb a fenti kritériumoknak maradéktalanul megfelelni, bár innovatív megoldásokkal vagy akár egyszerű szellőzőnyílások alkalmazásával ez is megvalósítható. Végezetül a külső réteg esetében alkalmazott alapanyagoknak a mozgás szabadságát is biztosítani kell, amely rendkívül nagy kihívást jelent a tervezők számára!

northwave_2016_047

A réteges öltözködés elvét követve a test mikroklímája pontosan szabályozható…

Számos ruhaipari cég kínál kerékpáros dzsekik számára alkalmas technikai alapanyagokat. A védelmet nyújtó de „lélegző” technológia feltalálója az amerikai Gore, amely immár 30 éve biztosítja a különböző tulajdonságokkal rendelkező, legmagasabb szintű Gore-Tex® szöveteket. Emellett jól ismert márkanév az Isowind® vagy például a Windstopper®. A víz- és szélálló, emellett szellőzést biztosító technológia alapja egy többrétegű laminált membránszerkezet, amely milliónyi nanométerben mérhető nyílást tartalmaz. Ezen a vízcseppek képtelenek áthatolni, viszont a testpára még a nyílásoknál is kisebb, így a részecskék kifele „megszöknek”. A többrétegű konstrukció pedig a szél elleni védelemben játszik szerepet: a levegőmolekula egy-egy membránon még áthatolhat, de ha egy labirintusban találja magát, az áramlás megáll.

Átmeneti időjásban ideális a kiegészítő a szél- vagy esődzseki...

Átmeneti időjárásban ideális a kiegészítő a szél- vagy esődzseki…

A fagyos időjárásban sem a dzseki vastagsága a lényeg, hanem a menetszél elleni védelem, illetve az átgondolt réteges öltözködés...

A fagyos időjárásban sem a dzseki vastagsága a lényeg, hanem a menetszél elleni védelem, illetve az átgondolt réteges öltözködés…

Valamivel könnyebb dolgunk van, amikor az enyhébb, ellenben szeles, csapadákos őszi időjárásra keresünk külső réteget. A vékony, könnyű technikai mikroszálas alapanyagú dzsekik a mezzsebben vagy a táskában várhatják az időjárás rosszra fordulását, akkor öltjük magunkra, amikor fokozott védelemre van szükség. Alatta viselhetünk hosszú ujjas bélelt mezt, esetleg az alatt egy további alsó réteget. Felruházhatók szél vagy nedvesség elleni védelemre, akár mindkettőre, de az utóbbi két esetben már a szellőzés biztosítása is megoldásra vár. Ezt részben a már vázolt membránszerkezettel lehet elérni, továbbá a dzseki egyes részein elhelyezett nyitható szellőzők is segíthetnek.

A szél- vagy esődzseki ideális esetben testhezálló illeszkedést tesz lehetővé, azaz a szélben nem lobog, nem csúszik fel, a gallérnál és a csuklónál is megfelelő védelmet nyújt. Ezt a tervezők elasztikus panelek beillesztésével és elasztikus, szilikonnyomattal ellátott záródással biztosíthatják, így döntően a magasabb árszínvonalú vékony, összehajtható dzsekikre jellemző.

Praktikus, a funkcionalitást is fokozó megoldás a lecsatolható ujj, illetve a dzsekin elhelyezett szellőzőnyílás: körképünkben mindkettőre bőven van példa!

Praktikus, a funkcionalitást is fokozó megoldás a lecsatolható ujj, illetve a dzsekin elhelyezett szellőzőnyílás: körképünkben mindkettőre bőven van példa!

Az alkalmazott magas szintű alapanyag mellett a „thermo”, a „softshell” és a vékony mikroszálas dzsekik esetében egyaránt lényeges a pontos és tudatos tervezés. Ez értendő mind a nyílások, cipzárak szigetelésére, mind a szabásra, amely a kerékpáros testhelyzetet veszi alapul. (A kerékpáros ruházatot – különösen a dzsekiket – mindenképpen előre dőlt testhelyzettel próbáljuk fel: a tükör előtt cövekben állva nem a valós illeszkedést látjuk!) Emellett fontos a dzseki láthatóságának biztosítása, amely történhet figyelemfelkeltő színekkel, kontraszttal, illetve a fényvisszaverő varratok és nyomatok alkalmazásával. Előnyös ha az nemcsak a háton, hanem az oldalról jól látható és az irányjelzéshez használt karokon is szerepel.

Az innováció megállíthatatlan: a körképben szerepel külön záródással rendelkező, kétrétegű dzseki mezszerű illeszkedéssel!

Az innováció megállíthatatlan: a körképben szerepel külön záródással rendelkező, kétrétegű dzseki mezszerű illeszkedéssel!

A körképbe érkezett dzsekik megvizsgálása, fel- és kipróbálása során azzal szembesültünk, hogy a funkcionalitásra nem minden esetben figyelnek a tervezők. A zseb nélküli vagy egyzsebes dzseki például egy további mez vagy hátizsák viselését feltételezi. Tegyük hozzá, sok különleges, drága anyagnak – főleg esőben, nedvesen – nem tesz jót a hátizsák pántjával való érintkezés, ami akár dörzsölheti a felületet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egyes modellek speciális karbantartást igényelnek, miközben mások mosógépben tisztíthatók – akár nap nap után, éveken keresztül. Aki nem szeret a dzsekivel „vacakolni”, annak az utóbbi típusok ajánlhatók.

A megjelent körképben szereplő 12 dzseki közt megtalálható a már említett szél- és esődzseki, a manapság népszerű „softshell” típus, a bolyhos „thermo”, a „windstopper”, illetve az egyszerre többféle alapanyagot alkalmazó prémium modell. Bónuszként a Castelli többrétegű, külön záródással rendelkező, a mezek rugalmasságát és illeszkedését biztosító ínyencséggel lepte meg a tesztelőket. A beérkezett dzsekik ára 18 300 és 88 900(!) forint között mozog.
[divider scroll_text=””]

Megfelelő ruházatban a őszi-téli kerékpározás is élvezetes lehet!

Megfelelő ruházatban a őszi-téli kerékpározás is élvezetes lehet!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo