fbpx

Hogyan alakítsd városi rombolódat elektromos hibriddé?

Érdekes megoldás premierjére kerül sor 2009. december 15-én, a Koppenhágában megrendezésre kerülő Környezevédelmi Konferencián. A SENSEable City Lab és a Massachusetts Institute of Technology közös projekje egy hátsó kerékről szól, amely egy olyan elektromos agymotort foglal magába, mely elvileg bármilyen hagyományos városi gépbe beszerelhető.

Wheel_01

Ez a megoldás abban különbözik a manapság népszerű eBike-oknál tapasztalhatóktól, hogy itt minden egyes részegység kompakt módon az agytestben kapott helyet. Nem kevés dologról van szó pedig: egy háromsebességes agyváltóról, egy agymotorról, akkumulátorról, wattmérőről és egy rakat szenzorról, melyek a környezetből gyűjtik az információkat. A rendszerhez sem kábelekre, sem pedig egyéb kütyükre nincs szükség.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=S7y3qIQu3Gc[/youtube]

A kerékagy a hajtás és a fékezés energiáját eltárolja, és ha szükséges elektromos rásegítő motorként ugyanezzel az energiával segíti a kerékpárost komolyabb erőkifejtést igénylő helyzetekben. Amennyiben ez nagy sorozatban olcsón gyártható és valóban flexibilis lenne, az már önmagában sem kis eredmény, de az agy ennél elvileg lényegesen többet tud.

Wheel_03

Kiegészülve egy navigációs és információs rendszerrel tájékoztatást nyújt a közlekedés útvonalát érintő forgalmi és légszennyezettségi adatokról, zajszintről, hőmérsékletről, miközben kalóriát számol, vagy éppen a közlekedésbe fordított erőbefektetést méri. Az adatokhoz egy megfelelő szoftverrel, mobiltelefon vagy számítógép segítségével férhetünk hozzá. Az információk birtokában megkereshetjük, hogy úti célunkat mely útvonalon érhetjük el úgy, hogy közben a lehető legkevesebb szennyező anyaggal kerüljünk kapcsolatba, illetve a legkevésbé zajos környékeken haladjunk.

Wheel_04

A bemutató darab egy hófehér Cinelli Bootleg Mystic Rats rombolóba került beépítésre, mely gép alapmodelljének nyúzópróbája országúti bringatesztjeink között olvasható.

Forrás és bővebb információk a projektről:
http://senseable.mit.edu/copenhagenwheel/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo