fbpx

Snow Bike Festival Gstaad 2017

A 2017 január 19-22 között került megrendezésre a svájci Gstaad-ban a Snow Bike Festival. Immár UCI Stage Class 2 besorolással rendelkezik, egyben az első UCI-akkreditált havas körülményekben lebonyolított többnapos maraton. A BikeMag berkeiben miden újdonságra figyelünk, így az Európában még kibontakozóban lévő fatbike dzsemboríról is szívesen beszámolunk olvasóinknak.

image by Nick Muzik © www.NICKMUZIK.comA versenyszervező Herman Coertze és Evert van Muyden nagy sikerrel bonyolította le a rendezvényt, megmutatva, hogy a kerékpársport számára ebbe az irányba is nyitott a fejlődés lehetősége. A fatbike immár nem a tengerentúliak kiváltsága: az öreg kontinensen is bőven adódik lehetőség annak gyakorlására, illetve versenyek megrendezésére. Részvételével számos neves profi versenyző megmutatta a fokozott érdeklődést az új “műfaj” iránt, egyben kipróbálva képességeiket és erőnlétüket egy eltérő követelményeket támasztó, sokak számára még ismeretlen versenytípusban.

GST_4farb_pos-300x93Gstaad turisztikai hivatala is azonnal meglátta a lehetőséget a havas kerékpársportban. Már csak hab a tortán, hogy a Nemzetközi Kerékpárszövetség UCI-pontokat érő profi versenyek szintjére emelte a Snow Bike Festival-t. A svájci üdülőparadicsom a hagyományos téli sportok mekkája, a kerékpározás ily módon történő bevonásával tovább bővül az helyi sportolási és kikapcsolódási lehetőségek tárháza. A téli alpesi környezet adja magát a havas kerékpározásra és versenyzésre, a síelésre és gyalogturizmusra kialakított pályák és a csodaszép táj biztosított, így a versenyzők és a nézők mellett a szponzorok is szívesen csatlakoztak az új kezdeményezéshez. Mellesleg honnan lehet ismerős a svájci üdülőváros az olvasónak? Számos filmet forgattak a mesebeli alpesi tájon, ki nem emlékezne például a James Bond sorozat eszeveszett havas üldözéseire! Roger Moore a forgatás során annyira beleszeretett Gstaad-ba, hogy később állandó lakhelyéül választotta.

Copy_ZoonCronje_ SBF_Stage3_31145A verseny idei kiadása ideális körülmények között zajlott, szerencsére az időjárás kegyes volt a havas körülményektől vissza nem riadó bringásokhoz. A nagyszámú közönség fantasztikus hangulatot teremtett a sífutóversenyekhez hasonló kijelölt körpályákon, továbbá a kivilágított pályán megrendezett Eliminátor, azaz kieséses szám ugyancsak rendkívüli izgalmakat hozott. Több kategóriában indultak a versenyzők, még a gyermekek számára is lehetőség adódott önfeledt versenyzésre. A négynapos versenyen kiosztott díjak is méltóak voltak egy ilyen szintű nemzetközi UCI-besorolású rendezvényhez, egyben módot adva értékes UCI-pontok megszerzéséhez.

A fatbike stílus rajongói és az érdeklődők számára a szervezők kiállításterületet is biztosítottak, ahol a gyártók bemutathatták legújabb kerékpármodelljeiket és felszereléseiket. Ez beltéren zajlott, így lehetőséget a kinti fagyok utáni melegedésre. Aki számára még ismeretlen a stílus, a fatbike rendszerint 9-14 cm széles gumiköpennyel rendelkező MTB kerékpár, amely a havas vagy rendkívül csúszós, saras körülmények közt nyújt felejthetetlen kerékpáros élményt. Emellett a kibontakozóban lévő és dinamikusan fejlődő “plusz” kerékméret 7-9 cm széles köpenye is lehetővé teszi az ilyen típusú versenyen való részvételt. A kerékméret lehet a hagyományos 26″-os, “nagykerekű” 29-er, vagy a manapság legnépszerűbb átmeneti 27,5″ (650b) méret. A guminyomás a sikeres versenyzés kulcsa, ami rendszerint bőven 1 Bar alatt van, így biztosítva fenomenális tapadást a síkos talajon.

image by Nick Muzik © www.NICKMUZIK.comA Snow Bike Festival verseny eredményeivel még adósak vagyunk. A 2. szakasz volt az első nagy megmérettetés, amely során a Egli hegyet kellett megmászni, majd onnan a lehető legnagyobb tempóban leszáguldani, a völgyből  Feutersoey majd Gsteig felé ismét felkaptatni, majd a sípályán az üdülőparadicsomba “visszazuhanni”. A férfi elit kategóriában Florian Chenaux volt a szakaszgyőztes, őt Bauer Markus és Sascha Weber követte.

A 3. szakasz ismét felejthetetlen panorámát nyújtó tájakon vezetett, először le a Turbach völgybe, majd onnan fel Leuenen-be. Ez utóbbit a versenyzők később a Leuenen-falként emlegették, ahol még számos profi versenyző is kénytelen volt tolni a kerékpárt. Innen a szakasz tovább emelkedett a Lauenen-tóig, ahonnan turistaösvényeken száguldottak vissza a versenyzők Gstaad-ba. A 3. szakasz győztese Nicola Rhorbach lett, ezzel biztosítva egyben az összetett győzelmet, illetve az ezért járó fődíjat és az értékes UCI-pontokat. A 2. szakasz győztese, Florian Chenaux, nem sokkal később másodikként ért célba, egyben az összetett második helyezést megszerezve Markus Bauer előtt. A női verseny összetett elsőségét Katrin Leumann szerezte meg a cross country versenyrajongók által jól ismert Esther Süss és Cornelia Hug előtt.

A 2018-es Snow Bike Festival szervezése már elindult, és további jó hír, hogy Gstaad három éven át vállalja az úttörő szerepet betöltő többnapos havas helyszín biztosítását. A nevezés már nyitott, kedvezményes árat biztosítva a most jelentkezőknek. Az idei UCI-sorolású versenyről alább számos információ érhető el. A versenyről készült általános brossúra itt olvasható. A német és angol nyelven írt kiadvány egyben megmutatja a pontos útvonalakat, rengeteg lélegzetelállító képpel illusztrálva.
Az idei versenyről videóanyag is készült, amely itt tekinthető meg.
[vimeo height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://vimeo.com/200577508[/vimeo]
[divider scroll_text=”Snow Bike Festival Gstaad 2017″]

Az eredménylisták itt tölthetők le:
2. szakasz-Results_SBF17_Stage2_UCI
3. szakasz-Results_SBF17_Stage3_UCI
összetett-Results_SBF17_Overall_UCI

A tavalyi versenyről készült versenybeszámoló itt olvasható. A 2018-as versenyre pedig kedvezményesen itt lehet regisztrálni.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo