fbpx

Gunn-Rita az MTB-sport koronázott királynője lett, a svájciaknak nem termett babér Lenzerheidéban

Sem Jolanda Neff, sem Nino Schurter nem tudott győzni a hazai közönség előtt, ellenben Gunn Rita Dahle 29. világkupa győzelmével átvette a vezetést az örökranglistán Juliana Furtadotól. Kulhavynak “jól jött” Nino defektje, és behúzta a győzelmet!

jaroslav_kulhavy_lenzerheide_xco_world_cup_2015

Jaroslav Kulhavy az egyik letörésen

Lenzerheide mindenkiben nyomokat fog hagyni, akár downhill versenyző, akár XCO világbajnok szeretne lenni. Brutális por, nagyon laza talaj, és hőség. Ez várta az indulókat vasárnap. A női versenyen egyértelműen Jolanda Neff (Stöckli) volt a favorit, nem csak azért mert Albstadtban is külön kategóriát képviselt tempójával, hanem azért is, mert Lenzerheide “házi pálya” neki, itt szokott a legtöbbet készülni a világkupákra. Úgy látszik az európai játékok túl sokat vett ki belőle Bakuban.

Ritán nagy volt a nyomás hogy meglegyen a rekord!

Ritán nagy volt a nyomás hogy meglegyen a rekord!

Most azonban nem bírt Gunn Rita Dahle (Multivan Merida) tempójával, aki úgy tűnik minden erejét összeszedte, hogy végre történelmet tudjon írni. Ha ugyanis megnyeri a svájci futamot, akkor a 29. világkupa győzelmével megelőzi Juliana Furtadot (GT), aki a 90-es években állította be ezt a rekordot.

dobogo_lenzerheide_xco_world_cup_2015

A jelenlegi világbajnok Catherine Pendrel (Luna Pro Team) és Rita végig együtt haladt egészen a negyedik körig, ahol Pendrel kicsúszott az egyik kanyarban. Innentől Gunn-Rita nem adott esélyt és magabiztosan növelte előnyét egészen a győzelemig. A célba érve ezt nyilatkozta: “Ezt a 29. győzelmemet az edzőmnek, a legjobb barátomnak és férjemnek Kennethnek nyertem. Fantasztikus nap ez mindkettőnknek. Tudtuk hogy a maraton világbajnoki címem után nagyon jó formában vagyok, és megfelelően regenerálódtam, de ez akkor is fantasztikus!”

Végül az amerikai lenyomta a világbajnokot.

Végül az amerikai lenyomta a világbajnokot.

Pendrel mögött az egykori profi síelő, Lea Davison (Specialized) adott full gázt és a végén sikerült megelőznie a világbajnokot, ami pályafutásának legjobb eredménye XCO szakágban. Jolanda Neffnek “mindössze” a negyedik helyet sikerült megkaparintania Irina Kalentyijeva előtt. A fehér “leader” mez még mindig Jolandára került, aki vezeti az összetettet.

benkó_barbara_lenzerheide_xco_world_cup_2015

Benkó Barbi nagyon jól kezdett, de aztán a történések átírták a futamát: “Mindenkinek lehet rossz napja, nem? Akkor én ezt letudtam tegnap idénre, kár, hogy a svájci Világkupán. Egy jó kezdés után elestem és rengeteg helyet veszítettem, nem kaptam levegőt, mert beütöttem a bordáimat. Szerencsére nincs komolyabb baj, azért végigmentem, de ez csak a 40. helyre volt elég. Változtatni már nem tudok a helyzeten, megyünk tovább, most például repülök haza! “

Absalon is megkapta az egyedi FOX VB csíkos villáját.

Absalon is megkapta az egyedi FOX VB csíkos villáját.

A férfiaknál kemény csata volt várható mint mindig. Az első körökben összeállt a szokásos Nino Schurter (Scott-Odlo), Jaroslav Kulhavy (Specialized), Julien Absalon (BMC) trió és már-már unalmas vonatozásnak lehettünk szemtanúi. Őket Mathias Flückiger és Florian Vogel követte nem sokkal lemaradva, majd Vogel bukott, és leszakadt róluk.

Jaro és Nino nagyon együtt haladt, Absalon pedig “szokás szerint” leszakadozott a nehéz lejtőkön, majd visszazárkózott az emelkedőkön. Az izgalmak a 6. körben kezdődtek. Először Absalon, majd Schurter is defektet kapott hátul. mindkettőjüknek nagyjából 22 másodpercbe telt a kerékcsere, innen is látszik hogy a 12 mm-es hátsó tengelyek nem könnyítik meg a szerelők dolgát.

Járt a csók a Specialized Epic S-Worksnek a hibamentes győzelemért!

Járt a csók a Specialized Epic S-Worksnek a hibamentes győzelemért!

Absalon szerencsétlenségére a technikai zónától távol kapott defektet, míg Nino egészen közel hozzá. Így a francia a 12. helyig esett vissza míg a svájcinak “csak” 33 másodperc hátránya lett a kör végére. Kulhavy látva Schurter defektjét, evidens módon nyélen kezdett menni, s bár ugyanezt tette Nino is, kevés lett már ahhoz, hogy utolérje.

Nem csak nekünk jött be az új Ninety Six, hanem Cinket is a dobogóra segítette!

Nem csak nekünk jött be az új Ninety Six, hanem Cinket is a dobogóra segítette!

A nap meglepetése 2012. U23-as világbajnoka, az általunk is tesztelt 2016-os Merida Ninety Six bringát hajtó Ondrej Cink (Multivan Merida) lett, aki a harmadik helyre jött fel óriási hajrával.

Hát ez ma ennyi, mutatta Nino a defekt után.

Hát ez ma ennyi, mutatta Nino a defekt után.

Érdekesség, hogy mindhárom dobogós fullyal ment, miközben a maraton világbajnokságon a merev gépeké volt a főszerep. Csakhogy ilyen letörések nem voltak a Sellaronda Heron, mint itt Svájcban a világkupa pályán. Jaro második világkupa győzelmével (Nove Mesto, Lenzerheide) továbbra is vezeti a világkupát.

A legerdményesebb csapat a Multivan Merida lett.

A legerdményesebb csapat a Multivan Merida lett.

Hazai indulók közül Parti Andrásnak és Juhász Zsoltinak szurkolhattunk. Mindketten eredményesen versenyeztek a nehéz körülmények között. Zsolti ismét Andris előtt végzett, így 41. lett, míg olimpikonunk a 47.-ként ért célba.

Lars Forster az U23-as győztes.

Lars Forster az U23-as győztes.

Az egyetlen svájci győzelmet az U23-as Lars Forster (Wheeler-IXS) hozta, akinek ez a második győzelme Spaniard Pablo Rodriguez előtt. A nőknél a sexy Jenny Rissveds (Scott Odlo) nyert. Őt bármikor szívesen nézzük bárhol 🙂

A teljes női futamot ITT nézheted meg

A teljes férfi futamot pedig ITT nézheted meg

Női eredménylista:

Screen Shot 2015-07-06 at 09.21.41

Férfi eredménylista:

Screen Shot 2015-07-06 at 09.30.20

Screen Shot 2015-07-06 at 09.23.52

Screen Shot 2015-07-06 at 09.23.52

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo