fbpx

COBI “smart” kerékpárkomputer-rendszer

A COBI kerékpárkomputer-rendszer új távlatokat nyit a kerékpározás és a mindennapi kommunikáció terén, fokozva mind a bicajozás élvezetét, mind az általa kínált lehetőségeket és biztonságot. A számos nemzetközi innovációs díjban és szakmai elismerésben részesült COBI rendszernek köszönhetően a lehetőségek már-már határtalanok, a ma megvásárolt készülék képes lesz haladni a technika fejlődésével.

komputerkorkep_cobi_12

Kerékpárkomputer szteroidon!

komputerkorkep_cobi_11

Teljes integráció

A COBI az emberek mobilitását és összeköttetését forradalmasítja. A legtöbben ma már okostelefont használunk, amely a kommunikációt és az egyéb mindennapi funkciókat integrálja, egyetlen készükkel lehetővé téve a mindennapi ügyintézést, az információszerzést, az adatrögzítést vagy éppen a szórakoztatást. Ellenben amikor közlekedés vagy szabadidős tevékenység céljából kerékpárra pattanunk, a telefon használata problémássá válik. Pedig az integráció lehetősége a bicajon is adott, várhatóan ez jelenti a kerékpárok technikai fejlődésének egyik fő csapásirányát.

A rendszer kulcseleme az okosvezérlő!

A rendszer kulcseleme az okosvezérlő!

Érdemes a COBI-rendszer bemutatásának legelején megjegyezni, hogy a fejlesztők már megelőlegezték a kerékpárevolúció következő lépcsőfokát, az elektromos rásegítéssel üzemelő pedelec használatát. Ma a Németországban eladott új kerékpárok közel harmada pedelec (más néven e-bike), az arány várhatóan az évtized végére eléri az 50%-ot. A jövő egyértelműen az elektromos rásegítést kínáló kerékpároké, a mindennapi bicajos közlekedés terén a folyamatnak már napjainkban szemtanúi vagyunk.

A szakma legnagyobb elismerését jelentő “reddot” és Eurobike Award-ot, majd többek közt a legnagyobb elektronikai világkiállítás, a CES innovációs díját és a Design&Innovation díjat is “bezsebelő” COBI lényegében az okostelefon által kínált határtalan lehetőségeket alkalmazza a kerékpár vezérlésében, integrálva azt a kommunikációval és egyéb funkciókkal. A COBI Kickstarter project-ként kezdődött, amelynek elképesztő sikerére építve ma már egy teljes rendszer épült ki, a 40 alkalmazottat foglalkoztató cég immár világszerte több tízezer készüléket értékesített.

komputerkorkep_cobi_3A COBI valójában egy számos szenzort és és vezérlőt tartalmazó “okos” telefonkonzol, amely a kerékpár kormányán kap helyet. Ebbe csatlakozik az okostelefon, a markolat mellé pedig egy rendkívül fejlett vezérlő kerül. Közöttük a teljes adatáramlás biztosított. Opcionálisan a központi egységhez “okos” rendszerintegrált világításrendszer csatlakoztatható.

A rendszerkonfigurációt és a hozzájuk tartozó pontos számadatokat nem is érdemes leírni, mivel a készülék ezekből a ma használatban lévőknél lényegesen többet tartalmaz, megelőlegezve a későbbi fejlesztéseket. Például mozgásérzékelőből olyan típusokat is beépítettek, amelyre az integráció mai szintjén még nincs szükség, de várhatóan a jövőben alkalmazásra kerülnek. Ezeket a funkciókat a folyamatosan megjelenő szoftverfrissítések hívják életre, tehát ahogy fejlődnek az okostelefonok, illetve kommunikációs rendszerek által kínált lehetőségek, úgy fejleszthető a COBI-rendszer.

komputerkorkep_cobi_14

Moduláris, átgondolt, ellenálló… egy szóval tökéletes hi-tech rendszer!

Ma a COBI IOS- és Android-alapú készülékekkel csatlakoztatható, az előbbi esetben egyedi konzol alkalmaz, az Android-telefonokhoz pedig univerzális változat kapható. A telefonok vezérlése platformtól függetlenül ugyanúgy működik. A markolat mellé felszerelt fejlett “joystick” vezérlő a robottechnikából származik, rendkívül gyors és pontos működtetést biztosít. A telefonalkalmazás elképesztő lehetőségeket kínál, és a lista ez esetben is folyamatosan bővül! A navigáció teljes mértékben kerékpározásra hangolt, a világításvezérléshez hasonló még senki nem fejlesztett, továbbá a kerékpár eltulajdonítását is számos funkció védi. Érdemes megjegyezni, hogy az “almás” mobilok olyan tokot kapnak, ami vízálló és egyben védi is a telefont, 6/6S, 6/6S Plus, 7 és 7 Plus verziók állnak rendelkezésre.

Lelkes, innovatív fejlesztőcsapat van a COBI mögött!

Lelkes, innovatív fejlesztőcsapat áll a COBI mögött!

A COBI-rendszer teljes ismertetése túlmutat a cikk keretein, így legjobb, ha kiemelünk a lehetőség közül néhányat! Kezdjük azzal, hogy jól mutat a kerékpáron, stílusos, egyedi, a telefon rögzítése is tökéletes. A számos rangos díj közül négy a COBI dizájnmegoldásnak szól! A COBI-rendszerben a navigációtól az időjárás nyomon követéséig minden a kerékpározó szempontjaira és szükségleteire épül. Azt látjuk a monitoron, ami számunkra fontos, az értesítések pedig nemcsak vizuálisan követhetők, hanem a Bluetooth Smart headset segítségével szóban is elhangzanak. A hozzánk érkező információ a beállítás, illetve üzemmód függvénye. Például kaphatunk értesítést a leveleinkről, ezeket a “joystick” segítségével vagy hangvezérléssel a kormány elengedése nélkül megtekinthetjük, és akár meg is válaszolhatjuk. A telefonálás hasonlóan egyszerűen történhet, az ezzel kapcsolatos teendők is a markolat melletti “okosvezérlővel” vagy hanggal végezhetők el.

Fejlett, számos netes forrást felhasználó intelligens, kerékpárspecifikus útvonaltervezők is elérhető...

Fejlett, számos netes forrást felhasználó intelligens, kerékpárspecifikus útvonaltervezők is elérhető…

A navigáció lehet 2D vagy 3D alapú, a rendszer a GPX-túráktól a Komoot-ig minden rendelkezésre álló lehetőséget integrál. A COBI a kerékpáros igényei szerint tervezi az útvonalat, “emlékszik” a bevált megoldásokra, egyben igénybe veszi a közösségi oldalakon összegyűlt információkat is.

A világítás sem egyszerűen egy külső fényviszonyokra reagáló rendszer, hanem a mozgásérzékelők információit is igénybe veszi, tudja, mikor lassítunk vagy éppen kanyarodunk. A navigáció alapján tudja, hogy országúton, forgalmas helyen vagy éppen csendes utcában haladunk, és működése e szerint változik. A hátsó világítás egyben féklámpaként is szolgál, a kanyarodást is jelzi, intenzitása forgalom és a fényviszonyok függvénye. Ha leparkolunk, automatikusan a megfelelő üzemmódba kerül, ha a kerékpárhoz közeledünk, jelez, mint az autók központi zárrendszere.

Akár montizásra is alkalmas!

Akár montizásra is alkalmas!

A biztonság fokozására ugyancsak számos megoldást kínál a COBI. Leparkolt állapotban megmozdítva riaszt, ha netalántán eltulajdonítják, Bluetooth-on keresi a COBI-társakat. Ha egyszer beüzemeljük, a központi egység kizárólag a saját okostelefonunknak “engedelmeskedik”, másénak nem. SIM-kártya is helyet kaphat benne, bár ez a funkció egyelőre még nem elérhető. Végezetül még egy kis vidám részlet: a COBI-ban hangszóró is van, amely akár zenelejátszóként is funkcionálhat, de határozott csengőhangot is tudunk generálni általa. Természetesen mindent a markolat melletti “okosvezérlő” segítségével.

Mint látható, a COBI nem egyszerű kerékpárkomputer: lényegesen többet nyújt, mint akár a legfejlettebb ma kapható GPS-alapú készülék. A kulcs az integráció, ami egyértelműen a jövő felé mutat. A COBI fejleszthető, követve a technika folyamatos fejlődését. Érdemes kipróbálni, káprázatos!

A kerékpározás ma már nemcsak közlekedés vagy szabadidős tevékenység, hanem egyben életstílus!

A kerékpározás ma már nemcsak közlekedés vagy szabadidős tevékenység, hanem egyben életstílus!

[divider scroll_text=”COBI”]
A COBI több csomagban vásárolható meg, a javasolt fogyasztói árak a következők:
COBI Sport világítás nélkül: 79 000 Ft.
Alapcsomag okostelefon tartóval, beépített akkumulátorral, markolat mellé szerelhető távirányítóval. A mobiltelefonra ingyenesen tölthetjük le a rendszer applikációját, mellyel a főbb funkciók (kerékpáros komputer, fitness adatok, időjárás előrejelzés, navigáció, zenelejátszás, bejövő hívások kezelése, beépített riasztó) játszi könnyedséggel elérhetők. A párosítás után csak a mi mobilunkkal fog működni a rendszer, így nem érdemes a tartót a kerékpárról ellopni.
COBI első világítással: +16 900 Ft.
A COBI Sport csomagon felül intelligens első lámpát is kapunk. A lámpa fényerejét a mobiltelefon fényszenzora automatikus módon vagy a távvezérlőről manuálisan több fokozatban állíthatjuk be.
COBI Plus első és hátsó világítással: +29 900 Ft.
A COBI csomag intelligens féklámpával kiegészítve. A sötétedésre bekapcsolódó lámpa rádiós összeköttetésben van a mobilunkkal és okos algoritmus számítja ki, hogy mikor lassulunk annyira, hogy felvillanjon a hátsó féklámpa. A kormányon elhelyezett távkapcsolóval pedig kanyarodáskor irányjelzést is adhatunk.
komputerkorkep_cobi_6
Mindhárom szettet hagyományos kerékpárra és Bosch motoros elektromos kerékpárra is fel lehet szerelni. Emellett ízlésünk és a kerékpár stílusának megfelelő style-kitekkel tehetjük teljessé a COBI-rendszert.

További információ a forgalmazó honlapján.
COBI-videóbemutató, illetve magyar nyelvű videóbemutató

A telefon is átveheti a kerékpározás során az adatgyűjtés szerepét, viszont akkor tényleg fel van adva a lecke a fejlesztőknek!

A telefon is átveheti a kerékpározás során az adatgyűjtés szerepét, viszont akkor tényleg fel van adva a lecke a fejlesztőknek!

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo