fbpx

575 kerékpáros télikabát teszt – Minőség megfizethető áron

Az 575 kerékpáros télikabát okos tervezésének és anyaghasználatának köszönhetően a hideg hónapokban is megfelelő védelmet nyújt, emellett az ára is még a megfizethető kategóriába tartozik és megjelenése sem utolsó.

Az 575 téli ruhák tartóstesztjei közül a télikabátét vártam a legjobban, elég sokféle kabát volt az elmúlt években a kezemben és igazán jóval, amibe nem tudtam belekötni, csak a magasabb árkategóriában találkoztam. Az 575 télikabát ára a sportáruházi márkák és a nagy ruhagyártók termékei között van, de inkább az előbbihez közelít, így minőségben is valahová a kettő közé várná az ember, bár egy nem régóta létező márka tud meglepetést okozni pozitív és negatív irányban is.

575 téli kabát

Puha, kényelmes gallér

Idén ősszel kaptam meg az 575 télikabátot, pontosabban én mentem el érte a gyárba és a saját szememmel láthattam, ahogy a varrónők az utolsó simításokat végzik rajta. Ezt azért tartom fontosnak elmondani, mert a közösségi médiában volt pár kételkedő, aki kínai terméknek nevezte, mondjuk ők valószínű nem látták a varrodás képeket

575 téli kabát

Nagy szellőző panel a háton

Mivel novemberben érkezett, ezért nem kellett egész nyáron nézegetnem a szekrényben, hanem egyből használni tudtam. Az elején tapogatás, részletek átnézése, amit az 575 téli ruhakörképben már olvashattatok, bár akkor még a felpróbáláson kívül túl sok tapasztalattal nem rendelkeztem. Amit elsőre meg kellett állapítanom, hogy az anyaga nem mai télikabát trendeknek megfelelő szuper rugalmas membrános típus, hanem a klasszikus, minimálisan nyúló membránnal ellátott darab. Ami nem feltétlen baj, ha jó a szabás, sőt a szélnek és a víznek ezek az anyagok jobban ellenállnak, mint a modern társaik. Felvéve nem igazán éreztem különbséget a rugalmas kabátjaimhoz képest, talán kicsit merevebb érzetű az anyag és teljes törzsfordításkor már valamit akadályoz (de bringás ruhában nem igazán szoktunk tornázni 🙂 ).

575 téli kabát

Cipzáros zseb

A szellőzést a membránon felül a hónaljban és a háton található thermo anyagú szellőző panelekre bízták, pont oda helyezték el őket, amit én is javasolnék, ha megkérdeznének. Így már előre tudtam, hogy valószínűleg nem lesz gond a lélegzéssel. Ezen még a puha, membránmentes anyagból készült nyakrész is javít, így ott sem lehet könnyen befülledni. A hátsózseb volt számomra negatívum, már megszoktam, hogy a télikabátjaimon is 3 nagy zseb található, így van bőven hova pakolni bringázás közben.

Az első használat előtt azért bajban voltam, hogy a 3-4 fokhoz mit vegyek fel alá, egy nyári aláöltözet elég lesz-e vagy kell egy hosszúujjú téli, vagy még az is kevés lesz. Végül a hosszúujjú téli mellett döntöttem és pont jó választás volt. A szokásos módon indult a bringázás, az első 10 percben kicsit fáztam benne, de aztán az izmok üzemi hőmérsékletre melegedésével optimális viselet volt. Egy dolog működött másképp, mint a többi kabátnál, nem kellett lehúznom a nyaknál a cipzárt azért, hogy ne fülledjek be, ami a membránmentes nyakrésznek köszönhető, ott is tudtam normálisan párologtatni. Persze ezért szinte kötelező a csősál viselete a kabáthoz, hogy legyen még egy réteg, ami véd a hidegtől, de én pl egyébként is hordok mindig csősálat a télikabátokhoz. A két órás bringázás alatt végig kitartott a kabát, egyszer-egyszer a széliránytól függően éreztem hideget a szellőző paneleknél, de ez nálam bőven belefér. Hazaérve meglepő volt, hogy nem izzadtam át az aláöltözetemet, csak egy-két helyen volt jobban nedves, tipikusan azoknál a részeknél, ami a nadrág és a kabát is fed egyszerre. A másik, hogy a kabát sem volt nedves sem belülről, sem kívülről, tehát jól párologtatja el az izzadságot.

575 télikabát

Az első kerékpározás után már könnyebb volt aláöltözni, nagyjából már éreztem, hogy adott körülmények közé mit érdemes alatta hordani. 5 fok fölött, ha nem volt valamilyen brutális szél, akkor már egy ujjatlan nyári aláöltözőt viseltem alatta, de ez maximum 7-8 fokig működött nálam, utána már túl meleg volt az 575 télikabát. A téli hosszúujjú aláöltözet 1-2 fok alatt már kevés volt nekem, akkor már fel kellett vennem a thermo felsőt is a mez alá, viszont így egészen fagyos időben sem fáztam benne egyáltalán. A hosszabb edzések alkalmával is azt tapasztaltam, hogy jól működik a kabát, nem izzadtam túlságosan alá, ami az egyik legfontosabb tulajdonsága egy kerékpáros télikabátnak, mert ha egyszer átázunk belülről akkor lehet bármilyen jó kabátunk, egy idő után fázni fogunk.

575 téli kabát

Szilikon rátétek a derékpasszén

Pár dolgot még kiemelnék, ami tetszett a kabátban. Bármennyire is merev anyagból készült, jól illeszkedik mindenhol bringázás közben (volt nálam idén olyan rugalmas membrános kabát, ami vállban folyamatosan elállt). Minden a helyén van, az alján jól tartanak a szilikonrátétek, nem fúj be alulról a menetszél, tényleg jó. A másik, amit már többször említettem a jó lélegző képesség, nem izzadom szét magam alatta, jó helyen vannak a szellőző panelek, jó az anyag és így működik a párologtatás. Viszont egy dolog van, ami nem lopta a szívembe magát, az a zseb. Igazából belefér minden, amit télen szoktam a zsebemben vinni (telefon, kulcs, plusz csősál), de akkor is jobb lenne ezeket szétpakolni és könnyebben elérhetővé tenni, én pl néha előveszem bringázás közben a telefont és csinálok pár képet, és így a többi dolog közül nem egyszerű kivenni a telefont, főleg téli kesztyűben, bár ez lehet csak az én problémám. Egyébként, ha aláveszünk egy nyári vagy egy thermo mezt, akkor annak a zsebébe tudunk pakolni bőven és az elfér a kabát alatt.

Összességében elmondható, hogy nekem bevált az 575 télikabát. Többet tud, mint amire számítottam, az ár-érték aránya kifejezetten jó, nálam simán listára kerülne, ha éppen télikabátot keresnék. Az egész telet végig lehet benne bringázni, egyedül az esősebb időjárást érdemes vele kerülni, mert a szellőző panelek be tudnak ázni, de ez minden ilyen kabátnál előfordul.

Ajánlott fogyasztói ár: 29 900 Ft
További információkért keresd az 575 honlapját.
Vagy menj be az 575 Shop-ba!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo