fbpx

Hajmeresztő DH pálya Kubinska Hola-n

Talán az idei Szlovák Downhill Kupasorozat legnehezebb pályája várta a LiMiT Racing Team versenyzőit Kubinska Holán, a sorozat negyedik futamán. 

Nem járt még ezen a helyszínen a csapat egyik tagja sem, így a srácok az itt készült fejkamerás felvételekből tanulmányozták a pályát a versenyt megelőző napokban. Az első körök alatt igen gyorsan kiderült, hogy amit a felvételen láttak, meg sem közelítette a valóságot, hiszen a mélységekből semmit nem adnak vissza a videók.

Keresztes Péter

Keresztes Péter

Kimagasló kondit igényel a versenyzőktől a pálya, hiszen hosszúságban és szintben is bőven több volt benne, mint a korábbi futamok helyszínein. Önmagában ez még nem okozna akkora igénybevételt, de a nyom végig gödrös, gyökeres és sziklás. Ráadásul a hatalmas hőség és szárazság miatt nagyon poros volt a terep. Teljes hosszában nagy tempóval lehetett közlekedni, de még így is 5 perces volt az átlagidő, és a nagy matekot és fejtörést okozó sziklakert a pálya alján várta a szerencsés résztvevőket, mikorra már fogytán volt az erejük.

Bár általában nem előnyös, ha egy downhill pályán esik az eső, itt azonban igazi megváltás lett volna egy kiadósabb zuhé, mert már veszélyesen csúszott a pálya a portól, nem beszélve a rossz látási viszonyokról a porfelhőkben. Emellett szokatlanul nagy hőség is volt a bikeparkban, ez sem vitte előre a helyi komfortot.

A rendhagyó pálya a szokásosnál több technikai változtatásra is késztette a LiMiTes srácokat, sokat állítgattak a hétvége folyamán a bringákon, szerencsére a Mondraker Summum vázak nagyon tág határok között kalibrálhatók. Laposabb villaszöget választottak, kihúzták a villákat, emellett még hosszabb láncvillát generáló tengelycsésze is került be. A kormányszögön is állítottak előre, hogy reflexszerűen ne tudjanak túl hátra terhelni. Ezekkel a változtatásokkal barátságosabb és stabilabb volt a bicikli a tempós, gödrös pályán, így kevésbé volt fárasztó is a lejutás. A nagy porban a kemény keverékű gumik váltak be jobban, mert a nagy meleg miatt a puha keverékűek túlságosan lágyak lettek, ekkora porban pedig a puha gumi eleve nem sokat ér.

Palotai Gábor

Palotai Gábor

A csapatot négy versenyző képviselte a megmérettetésen, Palotai Gábor, Zámbó Dávid, Keresztes Péter és Gács Péter nevezett be a hétvégi futamra. Mind a négyen az Elite kategória indulói közé tartoztak, ám a mezőny nem volt úgy tömve, mint a korábbi versenyeken, így összesen 170 versenyző vett részt a futamon. Ennek valószínűleg a fent leírt pálya volt az oka, az ilyen nehézségű helyeken általában elfogynak a „futottak még” fogalomba eső versenyzők.

Keresztes Péter lett a csapat legjobbja, a 21. időmérős helyezését követően a döntőben a 18. helyen gurult be a célba. „Végre összejött!!! Meglett a top 20, év eleje óta ez volt a legközelebbi célkitűzésem. A múltkori jasnai esésem szerencsére nem befolyásolt egy cseppet sem, aminek nagyon örültem, mert az itteni pálya embert próbálóan gödrös és hosszú volt. Nagyon örülök a 18. helyemnek, és most már gőzerővel a magyar DH OB-ra koncentrálok.” – mesélte Peti elégedetten a célban.

A következő verseny valóban az eplényi Bringarénában augusztus 16-18. között megrendezésre kerülő magyar Downhill Országos Bajnokság lesz, melyre vadonatúj pálya készül. Már csak szűk két hét van hátra, és kiderül, ki lesz az idei magyar bajnok!

Eredmények:

1. Knapec Martin, 2. Ucen Lukáš, 3. Šplíchal Lukáš, … 18. Keresztes Péter, … 24. Palotai Gábor, … 29. Zámbó Dávid, … 31. Gács Péter

Keresztes Peti fejkamerás felvétele a pályáról itt, igaz a pálya lelkét, a gödröket nem adja vissza…

A hétvége folyamán készült fotógalériák megtekinthetők itt: szombat, illetve vasárnap.

További információk a LiMiT Racing Team facebook oldalán.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo