fbpx

Guinness-rekord bringás magasugrásban

Joscha Forstreutert és Timo Pritzelt nemrég Kínában látták vendégül, ahol természetesen a kerékpáré volt számukra a főszerep. Ott tartózkodásuk során részt vettek a Guinness World Record Show-n, ahol kerékpáros magasugrásban 5,2 méterrel új világrekordot állítottak fel. A tapasztalatokról Joscha Forstreuter mesél.

„Timo Pritzel és jómagam a pekingi CCTV csatorna meghívására érkeztünk Kínába, hogy részt vegyünk a Guinness World Record Show című tévéműsorban. Ezt az adást tavaly 60 millióan látták. Számomra már csak azért is izgalmasnak ígérkezett a dolog, mert korábban még nem jártam Kínában.

A rekordkísérletünk a „legmagasabb rámpáról végrehajtott kerékpáros ugrás” nevet viselte, a korábbi rekord 5,12 méter volt, melyet nyolc évvel ezelőtt éppen Timo állított be BMX-el. Nem voltunk teljesen biztosak benne, hogy ennek megdöntése 26″-os géppel sikerülhet-e. Ami engem illet, Felt „Sure Shot” dirtgépemet választottam ehhez a művelethez. A rámpákat profin kivitelezték, 8 méter magasról szereztük a lendületet, ezután egy 1,8 méter magas eldobó és egy 3 méteres érkező következett.

A kísérletet 4,5 méteres magasra helyezett léccel kezdtük, ennek az átugrása nem volt túl bonyolult. Az 5,0 méteres magasság már sokkal izgalmasabbnak ígérkezett. Magasugró léc felett átugrani teljesen más, mint eddigi ugrásaim. Megindulás előtt jobban paráztam, olyan volt, mintha egy tömör fal felé haladnék. Bár tudtam, ha hozzáérek a léchez, semmi veszélyes nem történik – legrosszabb esetben leesik és kész -, mégis furcsa érzés volt.

Timo az első 5,0 méteres ugrásánál érintette a lécet, de a második kísérlete már sikeres volt. A következő lépcső az 5,2 méteres magasság volt, ennek teljesítése egyben az új rekordot is jelentette. A rámpa tetejéről úgy tűnt, hogy elsőre nem fog összejönni, de aztán igen keményen indultam, és a végén hatalmasat rántottam a gépen, így sikerült érintés nélkül venni az 520 centis akadályt. Utánam Timo hasonlóképpen simán vette, így immár mindketten birtokában voltunk az új rekordnak.

Ezután úgy döntöttünk, hogy nem emeljük tovább a lécet, és megosztva birtokoljuk majd az új csúcsot, döntésünket pedig a tévéstáb is örömmel fogadta. A show után még pár napot Kínában töltöttünk, a hagyományos látnivalók mellett a helyi bringás kultúrát tanulmányoztuk. Az utazásról a Freecaster.tv készített felvételeket.”

Csatlakozó tartalmak:
– videó 1. rész
– videó 2. rész

Forrás: sajtóközlemény
Fotó: Victor Strasse
Videó: Vincent Saccomani

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo