fbpx

Giro-kávézó: ki a főnök a Movistarnál?

Láthattunk már olyat az idei Giro d’Italián, hogy a rózsaszín mezes segíti csapattársát, nem mellesleg az aktuális fehér mezest, hogy aztán a szakasz végén helyet cseréljenek az összetettben. Az Etixx-Quick Step viszonylag fiatal és tapasztalatlan csapata persze már így is kimaxolta a szereplését az olasz körversenyen. Ám mi a helyzet a Movistarnál, akik a végső győzelemért utaztak Olaszországba, és első számú emberüknek erre még minden esélye megvan a 13. szakasz után is, de a csapatból most épp nem ő viseli a rózsaszín mezt?

 “Valverdével jöttünk erre a Giróra, ő a megkérdőjelezhetetlen vezetőnk”

– nyilatkozta a friss rózsaszín trikós Andrey Amador a pénteki hegyi szakasz után (összefoglalónk a szakaszról itt olvasható). Majd hozzátette:

“Demonstrálta már, milyen erős a hegyeken, és csodálatos lenne, ha ő örökölné meg tőlem a holnapi király szakaszon a rózsaszín mezt. Tudom, ki vagyok. Tudom, miért jöttem ide, és ott leszek, amikor Alejandrónak szüksége lesz rám ezen a Girón.”

Andrey Amador

Andrey Amador

Alejandro Valverde jelenleg a negyedik helyen áll összetettben Amadorhoz képest 43, de ami fontosabb, a közvetlen rivális, összetett harmadik Vincenzo Nibali (Astana) mögött 2 másodperccel. Nibali a szakasz harmadik helyét is megcsípte, vele együtt a 4 másodperces jóváírást. Többek között ezért is felmerül a kérdés, vajon jó ötlet volt-e engedni Giovanni Viscontit, hogy hasztalan üldözze a későbbi szakaszelsőt, Mike Nievét (Sky). Ahelyett, hogy övé lett a második helyért járó 6 másodperc bónusz, nem lehet, hogy inkább Valverdét és Amadort kellett volna segítenie?

Nibali vs. Valverde - a tét 4. másodperc

Nibali vs. Valverde – a tét 4. másodperc

Amador szerint azonban:

“A mai taktikánk tökéletes volt.”

Az első rózsaszín mezes Costa Rica-i szerint ugyanis mindig nagy dolog egy szakaszon másodiknak is lenni, és az ember amúgy sem tudhatja előre soha biztosan, mi történik egy versenyen.

Mikel Nieve (Sky) - a szakaszgyőztes

Mikel Nieve (Sky) – a szakaszgyőztes

Alejandro Valverde szerint is minden úgy ment tegnap, ahogyan a nagykönyvben meg van írva.

“A csapat ma fenomenális volt.”

A 14. szakaszon – Amador esetleg elkotyogott valamit? Valverde ma támadni fog? – egyébként egy 3., két 2. és két 1. kategóriás hegy vár majd a mezőnyre. Ráadásul 5 kilométerrel a vége előtt lesz egy kisebb, kategorizálatlan emelkedő, ám ha úgy vesszük, a legkeményebb része a szakasznak, hiszen ezen a nagyjából 350-400 méteren átlag 13,4%, legmeredekebb részén 19%-os meredekséggel. Az ilyen “falakat” a négyszeres Flèche Wallonne győztes Valverde köztudottan szereti.

A szakasz profilja:

giroditalia2016_14_profil

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo