fbpx

Giro 2016: kegyetlen sport az országúti kerékpározás

Várható volt, hogy a Giro d’Italia Alpago és Corvara közti 210 kilométeres 14. szakasza átrendezi majd az összetett állását. Arra a forgatókönyvre, ahogyan végül lezajlott a nap, valószínűleg csak nagyon kevesen számítottak.

 

Esteban Chavez (Orica-GreenEdge)

Esteban Chavez (Orica-GreenEdge)

A pénteki szakaszhoz hasonlóan ma is egy nagy számú szökevénycsoport indult útjára. Köztük többen is olyanok, akik már tegnap is próbát tettek (pl. Diego Ulissi, Damiano Cuinego, Carlos Betancur)  Damiano Cunego (Nippo Vini-Fantini nyerte az első 1. kategóriás emelkedőt, ez 35 pontot ért. Az egykori Giro d’Italia győztes “Kisherceg” összesen 49 pontot gyűjtött össze a 14. szakasz során, így most 134 pontja van a kék trikóért folytatott küzdelemben, hatvankettővel több, mint a második helyezett Stefan Deniflnek(IAM Cycling)

A szakasz második 1. kategóriás emelkedőjét, a Passo Giaut Ruben Plaza kezdte meg elsőként, aki sikerrel szökött meg a csoporttól, de a nehéz emelkedőn 4,3 kilométerrel a hegytető előtt befogta, majd le is hagyta a Darwin Atapuma (BMC) és Kanstantsin Siutsou (Dimension Data) duó. Később hozzájuk zárkózott fel Georg Preidler (Giant-Alpecin )

A mai nap folyamán azonban Atapumának is át kellett élnie, milyen, ha utolérik. A BMC kolumbiai versenyzője a 2. kategóriás Passo Valparola lábánál lépett meg Siutsoutól és Peidlertől, ám  végül  már csak nagyjából másfél kilométer hiányzott ahhoz, hogy végigvigye szólóját. Ekkora ugyanis utolérte őt a Steven Kruijswijk (Lotto-NL Jumbo) Esteban Chavez  (Orica-GreenEdge) és Georg Preidler alkotta trió. Bár sokáig úgy tűnt, Preidler a legfrissebb, Chavez nem sokkal a cél előtt – mintha csak csapattársát, Caleb Ewant láttuk volna – kilőtte magát, mint egy ágyúgolyó, és megnyerte a szakaszt Kruijswijk és a rosszul taktikázó Preidler előtt. A szökésben elfáradt Darwin Atapuma lett végül  a negyedik.

Kruijswijk és Chavez a Passo Valparola óta tekert együtt.  27 kilométerrel a vége előtt ugyanis Vincenzo Nibali (Astana) –  miután felvezetője, Michele Scarponi olyan tempót diktált, hogy az esélyesek csoportja  alig egy tucatnyira zsugorodott – támadásba lendült, azonban Chavez visszatámadott, az egész jelenetből pedig az erre rákontrázó Kruijswijk jött ki a legjobban. Pillanatok alatt szétforgácsolódott a csoport,  a legnagyobb veszteség a Movistar csapatát érte, Alejandro Valverde nem volt képes riválisaival tartani. Andrey Amador szintén lemaradt, de ő ekkor már nem először, korábban is akadtak nehézségei. Egyszer még vissza tudott mászni, amikor azonban Kruijswijkék támadtak, már ő sem.

Így a Lotto-NL Jumbo holland bringására került a nap végén a rózsaszín trikó, mögötte Vincenzo Nibali, majd pedig Esteban Chavez következik az összetettben.

Steven Kruisjwijk (Lotto-NL Jumbo)

Steven Kruisjwijk (Lotto-NL Jumbo)

14. szakasz top10

1 Esteban Chaves (Col) Orica-GreenEdge 6:06:16
2 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo
3 Georg Preidler (Aut) Team Giant-Alpecin
4 Darwin Atapuma (Col) BMC Racing Team 0:00:06
5 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:00:37
6 Kanstantsin Siutsou (Blr) Dimension Data
7 Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha 0:02:29
8 Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team
9 Rigoberto Uran (Col) Cannondale Pro Cycling 0:02:50
10 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:03:00

Összetett top 10 a 14. szakasz után

1 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo 60:12:43
2 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:00:41
3 Esteban Chaves (Col) Orica-GreenEdge 0:01:32
4 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:03:06
5 Andrey Amador (CRc) Movistar Team 0:03:15
6 Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team 0:03:29
7 Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha 0:03:53
8 Rigoberto Uran (Col) Cannondale Pro Cycling 0:05:01
9 Kanstantsin Siutsou (Blr) Dimension Data 0:05:38
10 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo