fbpx

Gent-Wevelgem: előre megkaphatná az év versenye címet! – videó

A mezőny legokosabb kerékpárosa nyerte ma a belgiumi klasszikust, a Gent-Wevelgemet, ami – bár még csak márciust írunk – könnyen lehet, hogy az év versenyeként marad bent a 2015-ös kalendáriumban.

Névtelen77

Luca Paolini

Iszonyú kemény sporteseményt láthattak a belga szurkolók a Gent és Wevelgem között kijelölt 240 kilométeres távon, ami 9 jelzett kockaköves kaptatót foglalt magába, köztük a jól ismert 500 méteres, 11%-os átlagmeredekségű Kemmelberggel, melyet kétszer is teljesíteni kellett a WorldTour-egynaposon.

Az igazi nehézséget azonban nem a dombok, hanem az időjárási körülmények jelentették, orkánszerű szélben, esőben hajtotta végig a peloton a verseny döntő részét, így már az első 150 kilométer is kimerítő volt, nem is alakult ki nagy előnye szökevénycsoportnak. Rengetegen buktak, volt, hogy a később dobogós pozícióban érkező Geraint Thomas-t (Sky) vezetésből kapta fel a szél és vágta földhöz, de a győztes Paolini is esett…

Az esélyesek a Kemmelberg első mászása környékén kezdtek mozgolódni, de az első – a verseny végső kimenetele szempontjából fontos – akciót a belga Jurgen Roelandts (Lotto Soudal) nevéhez fűződik, aki a Kemmelberg és a Montelberg között szökött meg 75 kilométerre a céltól, s kezdte meg – akkor még – kilátástalannak tűnő küzdelmét az oldalszéllel.

A Montelberg után – pont amikor kicsit megmozdult a mezőny – Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step) kapott defektet, és már majdnem felért, amikor pont csapattársa, Stijn Vandenbergh akciózott, s ezután alakult ki a nap szökevénycsoportjának gerince: Geraint Thomas, majd Daniel Oss (BMC), Sep Vanmarcke (LottoNL) és Jens Debusschere (Lotto Soudal).csatlakoztak.

A mezőnyből Luca Paolini (Katyusa) érezte, hogy ebből a buliból nem szabad kimaradni, egyedül zárkózott fel mintegy 5 kilométer alatt a hatalmas szélben. A nagy csapatokból tulajdonképpen csak a Tinkoff-Saxo-nak nem sikerült Peter Sagant delegálni az elmenésbe, így borítékolható volt, hogy a mezőny elején nem fognak erős emberek forogni, ráadásul a Quick Stepből még Niki Terpstrának is sikerült felugrani.

Kicsit megfeledkeztünk eközben Roelandtsról, aki szép csendesen kétperces előnyre tett szert üldözőivel szemben, és az iszonyú megterhelő menet ellenére felcsillant a lehetőség, hogy élete győzelmét arassa. Amikor azonban a kockaköves kaptatókat tartalmazó hurokból az oldalhátszeles utolsó 30 kilométerre fordultak, összeállt hátul a „hét gonosz” és rohamosan csökkenni kezdett az előny a síkon.

Érdekesség, hogy a kockaköves mászásokon mindkét olasz, Paolini és Oss is bajba került, de végül csak Osstól kellett elbúcsúznunk. Paolininek sikerült a szökésben maradni és kicsit kifújnia magát a végjátékra. Ami akkor kezdődött, ahogy 17 kilométerrel a cél előtt utolérték a belgát. Ekkor Vandenbergh volt nagyon aktív, kvázi előkészítve Terpstrának, de a holland defektet kapott és sokat kivett belőle a visszazárkózás.

A csoportban a legjobb sprinter talán Debusschere volt, de annak ellenére, hogy nem vezetett amíg csapattársa Roelandts elöl volt, nem volt olyan erőben, mint Thomas, Terpstra, vagy Paolini. Az olaszon már akkor látszott, hogy iszonyú erős, amikor a brittel megléptek kicsit, de ezután még újra összezártak hatan, közben Roelandts is leszakadt.

Az utolsó tízesen kósza akciók után Paolini érezte meg a megfelelő pillanatot és 5 kilométerre a céltól indított. Rögtön lehetett látni, hogy a kimerült társaságból erre senkinek nem lesz válasza és így is történt. Az idei és tavalyi esztendőben is jobbára Kristoffot segítő Paolini csodálatos győzelmet aratott, mögötte Terpstra és Thomas érkeztek. Jövő hétvégén Flandriai Körverseny!

Az utolsó 7 kilométer videón:

Végeredmény:

1. Luca Paolini (Ita) Team Katusha 6:20:55
2. Niki Terpstra (Ned) Etixx – Quick-Step +0:00:11
3. Geraint Thomas (GBr) Team Sky +0:00:11
4. Stijn Vandenbergh (Bel) Etixx – Quick-Step +0:00:18
5. Jens Debusschere (Bel) Lotto Soudal +0:00:26
6. Sep Vanmarcke (Bel) Team LottoNL-Jumbo +0:00:40
7. Jurgen Roelandts (Bel) Lotto Soudal +0:01:52
8. Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team +0:04:15
9. Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha +0:05:12
10. Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo +0:05:12

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo