fbpx

Gabrovszki visszatért! Bolgár diadal a Török Körversenyen

A magyar versenyzők körében is sokan tudnának történeteket mesélni a Ivajlo Gabrovszkiról, a legerősebb bolgár kerékpárosról, aki az elmúlt évtizedben szinte egyet jelentett hazája kerékpársportjával…  Sztorizás helyett azonban koncentráljunk Gabrovszki legfrissebb hőstettére, hiszen megnyerte az immár HC kategóriás Europe Tour viadalt, a Török Körversenyt.

A 34 éves bolgár a 3. etapon biztosította be győzelmét az április 22. és 29. között zajló körversenyen, amikor is a hegyi befutó előtt már az emelkedő alján támadott, s szépen növelve előnyét. Végül másfél perccel az Asztana kazah versenyzője, Alexander Gyacsenko előtt ért célba, megalapozva ezzel összetett sikerét. Gabrovszki 2007-ben már megnyerte a Török Körversenyt, persze akkor még messze nem ugyanez volt az UCI-naptárban immár kiemelt kategóriásként jegyzett Tour of Turkey.

Gabrovszki egy török csapat élén ért a csúcsra

A Török körverseny többi szakasza inkább a sprinterekről szólt, neves összetett-versenyzők nem is nagyon vettek részt a viadalon, bocsánatot kérve most természetesen a 39 éves veterán kazah Alexander Vinokurovtól, aki végül a 17. helyen végzett. Bodrogi László is ott volt a mezőnyben a Team Type 1 színeiben, Laci végül 34. lett.

Theo Bos kettőt nyert

A versenyt a holland pálya-világbajnok, Theo Bos foglalta keretbe, megnyerve az első és a nyolcadik etapot is, a sprinter-sztárok közül Andre Greipel, Mark Renshaw és Sacha Modolo is betalált. Mint ahogy emlékezetes győzelmet aratott egy másik pályás szár, az elmúlt években szövevényes doppingügyéről is elhíresült belga Iljo Keisse is.

Keisse egy szökevénycsoportból támadott a hetedik szakasz utolsó kilométerein, amikor az üldöző mezőny már bebukta az etapot, de – ahogy a beágyazott videón is látható, az utolsó kanyarban megcsúszott egy olajfolton, 10 másodpercnél is többet elpazarolva. a végén hihetetlen kevésen múlt, hogy mennybe vagy pokolra száll…

Az összetett végeredmény:

1. Ivaïlo Gabrovski (Bul) Konya Torku Seker Spor     28:48:10
2. Alexandr Dyachenko (Kaz) Astana Pro Team     0:01:33
3. Danail Andonov Petrov (Bul) Caja Rural     0:01:38
4. Adrian Palomares Villaplana (Spa) Andalucia     0:01:44
5. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale     0:02:01
6. Alexander Efimkin (Rus) Team Type 1 – Sanofi     0:02:23

17. Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana Pro Team     0:04:25
34. Laszlo Bodrogi (Fra) Team Type 1 – Sanofi     0:14:35

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo