fbpx

FotoTour: a Flandriai Körverseny felidézése Cancellarával

Akik látták a közvetítést biztosan egyetértenek, hogy Fabian Cancellara sok győzelme közül az egyik legemlékezetesebb volt a második sikere a Flandriai Körversenyen. Most Spartacus mondataival és Stefano Sirotti képeivel idézzük vissza a legnagyobb belga klasszikus kerékpárversenyt.

Egy éve még a földön feküdtem, de most visszatértem, és az új pályán is megnyertem a Flandriai Körversenyt. Nem könnyű nagy esélyesként győzni, és nagy elégtétel, hogy sikerült. Nagyon nehéz verseny volt, de jó verseny, mert megnyertem - omdta rögtön Cancellara a befutó után.

“Egy éve még a földön feküdtem, de most visszatértem, és az új pályán is megnyertem a Flandriai Körversenyt. Nem könnyű nagy esélyesként győzni, és nagy elégtétel, hogy sikerült. Nagyon nehéz verseny volt, de jó verseny, mert megnyertem” – mondta rögtön Cancellara a befutó után.

A Brugge városából rajtoló mezőnyt stadionnyi tömeg köszöntötte, nem véletlenül, hiszen Belgium egyik legfontosabb sporteseményéről van szó. Belga kerekesek számára szinte a világbajnoksággal egyenértékű egy Flanders-siker.

A Brugge városából rajtoló mezőnyt stadionnyi tömeg köszöntötte, nem véletlenül, hiszen Belgium egyik legfontosabb sporteseményéről van szó. Belga kerekesek számára szinte a világbajnoksággal egyenértékű egy Flanders-siker.

A tömegben még a címvédő Tom Boonent köszöntik, ellenfelének bukását így kommentálta Cancellara: "Majdnem mellettem volt, amikor bukott, nagyon szomorú pillanat volt látni Tomot, ahogy elesik. Pár percig az ürességet éreztem, mert emlékeztem, mi történt velem tavaly. A belgáknak nem úgy alakult a Húsvét, ahogy szerették volna, de remélem azért örülnek az én sikeremnek is."

A tömegben még a címvédő Tom Boonent köszöntik, ellenfelének bukását így kommentálta Cancellara: “Majdnem mellettem volt, amikor bukott, nagyon szomorú pillanat volt látni Tomot, ahogy elesik. Pár percig az ürességet éreztem, mert emlékeztem, mi történt velem tavaly. A belgáknak nem úgy alakult a Húsvét, ahogy szerették volna, de remélem azért örülnek az én sikeremnek is.”

Majd megkezdődött a verseny, természetesen szökéssel, de már ekkor nagy volt a feszültség. A Radio Shack nem akarta elveszíteni a kontrollt: "2011-ben is erős voltam, de túl korán elfogyott a csapatom, szóval mondtam a fiúknak, hogy nagyon fontos a segítségük a végén. Nagyon erősek voltak a srácok, Hayden és Stijn vezettek a körökben, a  Kwaremont és a Paterberg után meg akartuk akadályozni a támadásokat."

Majd megkezdődött a verseny, természetesen szökéssel, de már ekkor nagy volt a feszültség. A Radio Shack nem akarta elveszíteni a kontrollt: “2011-ben is erős voltam, de túl korán elfogyott a csapatom, szóval mondtam a fiúknak, hogy nagyon fontos a segítségük a végén. Nagyon erősek voltak a srácok, Hayden és Stijn vezettek a körökben, a Kwaremont és a Paterberg után meg akartuk akadályozni a támadásokat.”

Nem is volt igazán veszélyes támadás, a verseny második felében a Jetse Bol (Blanco), Laurens De Vreese (Topsport Vlaanderen-Baloise), André Greipel (Lotto-Belisol), Michael Kwiatkowski (Omega Pharma-Quickstep), Maarten Tjallingii (Blanco) and Marcel Sieberg (Lotto-Belisol) szökev

Nem is volt igazán veszélyes támadás, a verseny második felében a Jetse Bol (Blanco), Laurens De Vreese (Topsport Vlaanderen-Baloise) kettősre ugrott fel André Greipel (Lotto-Belisol), Michael Kwiatkowski (Omega Pharma-Quickstep), Maarten Tjallingii (Blanco) és Marcel Sieberg (Lotto-Belisol), végül a Quick Step lengyel tehetsége, Kwiatkowski maradt legtovább életben, de a mezőny nem engedte őket egy percnél messzebbre a végjátékban.

Tavaly sokat változtattak a Flandriai Körverseny pályáján, kimaradt két legendás kockaköves emelkedő, a Muur Kapelmuur és a Bosberg, nehézségekben azonban így sem volt hiány, a Koppenbergen egy Vacansoleil-versenyző okozta fennakadást követően még olyan sztárok is tolták a bringát, mint a holland bajnok Terpstra.

Tavaly sokat változtattak a Flandriai Körverseny pályáján, kimaradt két legendás kockaköves emelkedő, a Muur Kapelmuur és a Bosberg, nehézségekben azonban így sem volt hiány, a Koppenbergen egy Vacansoleil-versenyző okozta fennakadást követően még olyan sztárok is tolták a bringát, mint a holland bajnok Terpstra.

Élen a Radio Shack, Cancellara nem véletlenül dicsérte minden második mondatában a csapatát: "Nagyon gyors volt a tempó az elejétől kezdve, és hamar át kellett vennünk az irányítást, azt hiszem ez volt a siker kulcsa. Kevesen maradtak a végére. A csapat fantasztikusan dolgozott, és én is megcsináltam, amit terveztem. Éreztem magamban a tüzet a kockaköveken, különösen jól ment az utolsó emelkedők előtt. A Paterbergen a rengeteg svájci zászló is extra motivációt adott."

Élen a Radio Shack, Cancellara nem véletlenül dicsérte minden második mondatában a csapatát: “Nagyon gyors volt a tempó az elejétől kezdve, és hamar át kellett vennünk az irányítást, azt hiszem ez volt a siker kulcsa. Kevesen maradtak a végére. A csapat fantasztikusan dolgozott, és én is megcsináltam, amit terveztem. Éreztem magamban a tüzet a kockaköveken, különösen jól ment az utolsó emelkedők előtt. A Paterbergen a rengeteg svájci zászló is extra motivációt adott.”

Az esélyesek közül sokakat felőrölt a Radio Shack tempója, Boasson Hagen (a képen), de az egész Sky gyenge teljesítményt nyújtott, a BMC-sek sem rúgtak labdába, a Quick Step-et megtörte Boonen bukása, Pozzato szinte láthatatlan volt, de tulajdonképpen Sagan energiáit is sikerült felemészteni.

Az esélyesek közül sokakat felőrölt a Radio Shack tempója, Boasson Hagen (a képen), de az egész Sky gyenge teljesítményt nyújtott, a BMC-sek sem rúgtak labdába, a Quick Step-et megtörte Boonen bukása, Pozzato szinte láthatatlan volt, de tulajdonképpen Sagan energiáit is sikerült felemészteni.

"A régi pályához komoly érzelmek kötődnek, változnak az idők a kerékpársportban. Az utolsó 10 kilométer kedvezett nekem, mert megadta a lehetőséget, hogy elszökhessek, bár egy kisebb út jobb lehetne a végjátékhoz. De azt kell szeretni, ami van, és én nagyon örülök, hogy mindkét pályán tudtam győzni."

“A régi pályához komoly érzelmek kötődnek, változnak az idők a kerékpársportban. Az utolsó 10 kilométer kedvezett nekem, mert megadta a lehetőséget, hogy elszökhessek, bár egy kisebb út jobb lehetne a végjátékhoz. De azt kell szeretni, ami van, és én nagyon örülök, hogy mindkét pályán tudtam győzni.”

Amikor utoljára az Oude Kwaremont-ra érkeztünk, Gregy Rast mondta, hogy már mindenki fáradtnak tűnik, így meg kell próbálnom ott a támadást. Az első támadással megnéztem, mi történik, hiszen még sokan voltunk a főmezőnyben. Peterrel elszakadtunk, felértünk Roelandtsra és tudtam, hogy újra támadnom kell, hogy lerázzam Petert.

Cancellarát a Kwaremont után az sem zavarta, hogy Sagan a kerekén lóg. Tudta, hogy ez az ő napja lesz: “Amikor utoljára az Oude Kwaremont-ra érkeztünk, Gregy Rast mondta, hogy már mindenki fáradtnak tűnik, így meg kell próbálnom ott a támadást. Az első támadással megnéztem, mi történik, hiszen még sokan voltunk a főmezőnyben. Peterrel elszakadtunk, felértünk Roelandtsra és tudtam, hogy újra támadnom kell, hogy lerázzam Petert.”

"A Paterbergen Peterrel mardtam, s nem mondhatnám, hogy igazán ritmust váltottam volna, csak folyamatosan fokoztam a tempót, várva a reakciójára. Figyeltem, láttam, hogy már nincs ott a kerekemen, így folytattam." - emlékszik vissza Cancellara, aki ezek után nem is látta többet legfőbb ellenfelét. Sagan, Roelandts társaságában a második helyért hajtott...

“A Paterbergen Peterrel mardtam, s nem mondhatnám, hogy igazán ritmust váltottam volna, csak folyamatosan fokoztam a tempót, várva a reakciójára. Figyeltem, láttam, hogy már nincs ott a kerekemen, így folytattam.” – emlékszik vissza Cancellara, aki ezek után nem is látta többet legfőbb ellenfelét. Sagan, Roelandts társaságában a második helyért hajtott…

...s láthatóan ezen a vasárnapon elégedett volt is azzal, amit sikerült kihoznia a versenyből. Amivel később talán Cancellara sikerét is überelte nézettség szempontjából, most nem térünk ki, hiszen Spartacusról szólt inkább ez a Húsvét.

…s láthatóan ezen a vasárnapon elégedett volt is azzal, amit sikerült kihoznia a versenyből. Arra, amivel később talán Cancellara sikerét is überelte nézettség szempontjából, most nem térünk ki, hiszen Spartacusról szólt inkább ez a Húsvét.

"Minden úgy történt, ahogy hónapok óta terveztük. Kemény munka van mögötte, részemről, a csapat részéről, feláldoztunk sokat a családunkkal töltött időből. Meg tudom számolni a két kezemen, hány napot töltöttem otthon ezen a télen."

“Minden úgy történt, ahogy hónapok óta terveztük. Kemény munka van mögötte, részemről, a csapat részéről, feláldoztunk sokat a családunkkal töltött időből. Meg tudom számolni a két kezemen, hány napot töltöttem otthon ezen a télen.”

Nem volt könnyű a feleségem és a gyerekek számára, de meg kell hoznunk ezeket a nehéz döntéseket. Nem tart örökké a pályafutásom, ezért fontos megtalálni azokat a momentumokat, amikor kifizetődik a befektetett munka. Ezt a győzelmemet a családomnak és a csapatomnak ajánlom, akik nagyon sokat segítettek. És persze a szurkolóknak, felejthetetlen, tökéletes nap volt a második flandriai sikerem - zárta az értékelést a svájci klasszis.

“Nem volt könnyű a feleségem és a gyerekek számára, de meg kell hoznunk ezeket a nehéz döntéseket. Nem tart örökké a pályafutásom, ezért fontos megtalálni azokat a momentumokat, amikor kifizetődik a befektetett munka. Ezt a győzelmemet a családomnak és a csapatomnak ajánlom, akik nagyon sokat segítettek. És persze a szurkolóknak, felejthetetlen, tökéletes nap volt a második flandriai sikerem” – zárta az értékelést a svájci klasszis.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo