fbpx

Fordulatokban gazdag Fourcross Országos Bajnokság!

Többen is jó eséllyel pályáztak a 2014-es fourcross magyar bajnoki címre a GravityHall Downhill és Fourcross Országos Bajnokságon, ám még ha nem is a semmiből, de érkezett egy nevető harmadik (negyedik?, ötödik?), aki maga mögé utasította a többieket és bezsebelte a legjobbnak járó bajnoki mezt!

A hétvégén Eplény a lejtős hegyikerékpárosok központjává változott, ugyanis két szakág bajnokavatására is sor került. Míg a downhillesek között vasárnap dőltek el a helyezések, a fourcrossosoknál már szombat este új bajnokot köszönthettünk.

Elől Nagy Arnold, mögötte Kovács Attila, majd Vitai Krisztián és Völgyi Péter

Elől Nagy Arnold, mögötte Kovács Attila, majd Vitai Krisztián és Völgyi Péter

A rendezvény második, szombati napja a downhill edzésekkel kezdődött, majd a legjobbak (top 30) gyakorlására is sor került. Pénteken leginkább a pálya nézegetésével és ismerkedésével telt még az idő, de a helyzet annak rendje és módja szerint kezdett megváltozni és inkább a versenyzők már egymást figyelgették, lesték a nyomokat, trükköket, hogy hol lehetne még gyorsulni, illetve kik azok, akikre oda kell majd figyelni. Öröm volt látni, hogy összegyűlt a mezőny és hogy ennyire szoros az eleje. Meglehetősen sokan is neveztek be, több mint 180 indulója volt a GravityHall Downhill és Fourcross Országos Bajnokságnak!

A downhill edzések után, szombat délután kezdetét vette a Fourcross OB programja, másfél óra edzés, majd a rajtgépes edzés, az egyéni indításos időmérő és végül, de legfőképp a döntők négyes futamai, ahonnan minden esetben az első két célba érkező jut tovább a következő fordulóba.

A 32-es futam táblán láthattunk egy mindössze 7 éves versenyzőt, Zsembery Boldizsárt, aki tökéletes biztonsággal teljesítette a pályát, sőt még a tárcsás sílift használatát is elsajátította! Legyen az futam vagy időmérő, a közönség minden alkalommal óriási ovációval bíztatta, talán ő kapta a legnagyobbat!

Eredetileg az egyetlen női fourcross nevezővel, Bátor Margarétával került volna egy futamba, de Gréti sajnos az időmérőn nagyot esett és nem tudta folytatni a versenyt. Szerencsére nincs komolyabb baja, jobbulást kívánunk innen is! Így aztán Boldizsár kihívó nélkül maradt, de bevállalta, hogy menjen a Férfi mezőnnyel egy foghíjas futamban. Több világkupán és világbajnokságon is szereplő Vigh-Kiss Gábor és Papp Norbert duó mellé került, akik szintén végtelen tiszteletet érdemelnek, ugyanis egészen a célig lekísérték a 7 éves ifjú titánt a futamban, olyannyira, hogy a végén még egy kis izgalom is kialakult, mert Gábor (Csope) majdnem lemaradt a továbbjutásról. Az utolsó méter döntött, miközben jó néhányan könnyeikkel küszködtek.

Rajt utáni sikánban Tarr Tomi, mögötte Vigh-Kiss "Csope" Gábor.

Rajt utáni sikánban Tarr Tomi, mögötte Vigh-Kiss “Csope” Gábor.

Az időmérőt a tavalyi győztes Krizsák János nyerte ismét és jó esély volt rá, hogy idén is felállhat a dobogó legfelső fokára. Azonban az első 8-10 versenyző annyira jól ment, hogy nem lehetett egyértelmű a helyzet, fordulóról-fordulóra potyogtak ki nem várt nevek. Úgy alakult, hogy a tavalyi nagydöntős „pity-putty” (az első egyenesben és ugratón akadtak össze anno és a bukás miatt elestek az első hely reményétől is) résztvevői Szabó Endre és Scherdán Benjámin ezúttal az elődöntőben került össze. Egyes-kettes pálya, többen kíváncsian várták, de szerencsére ezúttal nem volt semmi komoly. Beni a döntőbe jutott, Bandi pedig a kisdöntőbe. A helyosztó kisdöntőt (ötödiktől a nyolcadik helyig az egyik fair-play díjas, Vigh-Kiss Gábor nyerte, a második pedig Endre lett.

A döntőben a tavalyi győztes Krizsák János, Scherdán Benjámin, Tarr Tamás és a BMX cross-os Nagy Arnold mérkőzhetett meg a bajnoki címért. A rajtot Beni kapta el a legjobban a hullámok után már szép előnnyel fordult rá az első sikánra. Azonban balos kivezető ívén tekerés közben elpattogott a hátsó kereke és egyik alkalommal már keresztben ért le és nagy borulás lett a vége. Az ezt követő kavarodásból Arnold jött ki a legjobban és a vezetést meg is őrizte a célig. Mögötte Krizsák János, majd Tarr Tomi futott be.

Így Nagy Arnold kisebb meglepetésre, de teljesen megérdemelten lett a fourcross 2014-es magyar bajnoka!

Fourcross eredménylista, fourcross futamlista.

Fourcross OB dobogó: 1. Nagy Arnold, 2. Krizsák János, 3. Tarr Tamás, 4. Scherdán Benjámin

Fourcross OB dobogó: 1. Nagy Arnold, 2. Krizsák János, 3. Tarr Tamás, 4. Scherdán Benjámin

Vasárnap a hétvége csúcspontja következett, a downhill döntő!

Pénteki beszámoló videóval.

Rövid videó a szombati downhill edzésről:

[youtube height=”350″ width=”640″]https://www.youtube.com/watch?v=SIV8ZWiissA[/youtube]

 

További hírek és információk az esemény facebook lapján, illetve a www.dhracing.hu –n!

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo