fbpx

Feedback Sports Pro Elite szerelőállvány teszt

A teszt néha napján nem lesz teljes egészében objektív, hisz’ a termék körüli felhajtás, az iránta tanúsított kitörő lelkesedés megelőzi a próbatételt, óhatatlan szubjektivitást csempészve az írásba. A Feedback Sports Pro Elite szerelőállvány egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik, így az olvasó sem tehet mást, mint elfogadja a tesztelő befolyásoltságát…

Igen, olvastam a Feedback Sports kerékpárszerelő állványokról írt teszteket és a lelkes felhasználói visszajelzéseket. Ez elkerülhetetlen volt, lévén a kerékpáros média sokat foglalkozik az aprócska kaliforniai cég termékeivel – és nem azért, mert a Feedback Sports dollármilliókat költ marketingre, inkább a szóbeszédnek köszönheti jó hírét, így ha állványokról van szó, mellette csukott szemmel elmenni nem lehet. Tele van velük az internet, a nyomtatott sajtó és a megannyi internetes fórum, és mindenki a Feedback Sports állványokat méltatja. Akkor lássuk, hogy mi a márka titka, mit tud az általunk kipróbált Feedback Sports Pro Elite!

Csapatunknak egy olyan kerékpárszerelő állványra volt szüksége, amely elkíséri a versenyekre, legyen az dagonyás téli cyclocross dzsembori vagy a perzselő ibériai nyárban megrendezett montiverseny. Fontos az egyszerű szállíthatóság (akár repülőn is!), a kis tömeg, a megbízhatóság, a strapabíróság és a megbízhatóság. Lényeg az, hogy bírja az utazások jelentette strapát, közömbös legyen az időjárással szemben, egyben biztosítsa a villámgyors munkát és a legfontosabb funkciókat. A felsorolt lista hosszú és nem éppen szerény: nekünk tehát egy vérprofi állvány kell, amire a Feedback Sports Pro Elite kapcsán – látva annak jó hírét – reális esélyt láttam.

Az állvány pont időben érkezett a cyclocross versenyekhez, így az első bevetés téli havas-saras körülmények közt történt. Már az első próbák során megmutatkoztak azon kvalitások, amelyek az állványt legendává avatták a kerékpárszerelők – és ezen belül főként a versenyeken dolgozók – körében. Funkcionalitása kiváló, kezelése gyors és egyszerű, és nem kellenek hozzá bivalyerős karok. A versenyen bicajaink egymás után kerültek az állványra, ott megtörtént a végső beállítás, majd jöhetett a következő. Tisztáskor, mosáskor úgyszintén flottul ment a munka.

Az állvány anodizált piros színét érdemes megemlíteni: egyrészt látványos, ennivalóan gusztusos, és ellenállóvá teszi az rozsdásodásra amúgy sem hajlamos ötvözött alu szerkezetet. Részben a prémium alapanyagnak köszönhető az alacsony önsúly, amely szállításkor, cipeléskor valódi áldás. Ennek ellenére majd negyven kilóval terhelhető, amit nem sok acél alapanyagból készült műhelyállvány képes bevállalni – nemhogy összehajtható alu!

A magasság 1060 -1800 mm között állítható, a csövek ki-behúzása vajpuha, a legfinomabb hidraulikus mozgást idézi. A kerékpár a legtöbb szerelési feladathoz az ideális magasságba hozható. 66 mm átmérőjű vázcsövekkel is megbirkózik, ami a funkcionalitás enyhe túlbiztosítása, lévén nem tudok olyan kurrens kerékpártípust mondani, amely ekkora „kályhacsövekből” készülne…és ugyebár ott van a nyeregcső, mint rögzítési lehetőség! Szerencsére a túlméretezés nem ment a másik véglet rovására, így az állvány csapattársunk ceruzavékony nyeregszárát is biztosan tartja.

Mi tartja olyan stabilan a bicajt? A spéci bilincsmegoldás neve „Secure Lock”, kilincsműves mechanikát alkalmaz, elképesztően precíz, profi szerkezet. A magasságállításhoz hasonlóan ezt is élvezet mozgatni, ráadásul működtetése egykezes. Az állvány tömegéből jó másfél kiló maga a bilincs, ami jól mutatja hova került a technika java! A vázcsövekkel (pontosabban azok fényezésével) kíméletesen bánik, de azért érdemes a nyeregszárat befogni, így még véletlenül sem okozunk maradandó kárt a bicajban.

Összecsukva az állvány mérete 140 x 203 x 1168mm, pontosan kézre áll, a szerelő simán a hóna alá szokta csapni. Súlya egyáltalán nem vészes, kevesebb, mint 6 kg. Terhelhetősége 38,6 kg, ami azt jelenti, hogy akár egy tandem e-bike is szerelhető rajta! Gyorsan említsük még meg a 3 év teljes körű garanciát, ami azt jelenti, hogy a gyártó bármilyen meghibásodást kijavít, akár garanciális, akár a mi ügyetlenségünk idézte elő. Minden részegysége külön megrendelhető, és az állvány maga házilag szerelhető – már ha valaha szükség lenne rá. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy rendeltetésszerű használat mellett valakinek gondja lett volna a Feedback Sports állványokkal, talán azért terjesztették ki a garanciát, hogy az ezzel foglalkozó munkatárs ne pusztuljon meg az unalomtól!

A legtöbb szerelőállvány felállítva sík talajfelületet igényel, a Pro Elite-nek ilyen igénye nincs, még a hepehupás, sáros domboldalban is stabilan állt. Eshetett eső, hó, fújhatott orkánszerű szél, az állvány „állt, mint a cövek”!

Az állványunk a versenyeken kapott hideget-meleget – ez utóbbi nyáron a spanyolországi versenyek során -, a műtárgy szintű külcsín ellenére nem bántunk kesztyűs kézzel vele. A köves ibériai tájon néhányszor odavertük, hánykolódott a bárautóban, utazott repülőn feladott csomagként. Élete nálunk nem volt „habostorta”. Ha rendesen lepucolnánk, egy év használat után is el lehetne adni újként – vagy legalábbis bolti bemutató modellként!

Azt kell mondanom, hogy nem találok fogást a Feedback Sports Pro Elite szerelőállványon. Arra, amire mi használjuk hibátlan, rendkívül ellenálló, és minden egyéb igényünket a legmagasabb szinten elégíti ki. Kell, hogy legyen valami „hibája”! Mondjuk hiba-e az, hogy valamivel mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni a beszerzéséhez? Attól függ. Ha a várható élettartamot nézzük, akkor a többlet költség már távolról sem olyan jelentős, ha pedig a vérprofi kezelést, a racsnis mechanikát, a vajpuha beállítást nézzük, az élmény szerintem megfizethetetlen!

Jellemzők:
-Pro-Elite rögzítőrendszer
-19mm – 66mm csőátmérőhöz
-„Secure Lock”, kilincsműves bilincsmechanika
-360° “kuplungos” elfordíthatóság
-Kis méretre összehajtható (203mm x 1168mm)
-Ötvözött (6000-es sorozatszámú) alumínium alapanyag
-Anodizált vörös szín
-1070mm – 1800mm magasság
-38,6 kg terhelhetőség
-5,9 kg saját tömeg

Gyártó jellemzése:

The Feedback Sports Pro-Elite kerékpárszerelő állványt a hivatásos szerelőknek terveztük, összehajtató, ideálissá téve versenyek során történő szereléshez, karbantartáshoz. Bármilyen talajon stabilan felállítható, használata gyors és hatékony.

A hazai forgalmazó honlapja:
http://paul-lange.hu/markaink/feedback-sports/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo