fbpx

A tervezéstől a megvalósításig – hogyan készül egy új kerítés?

Akik családi házban élnek, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az épület mellett akad egy saját kert is, ahol jólesik megpihenni a szabad ég alatt, mégis a biztonságot jelentő otthon határain belül. Ezeket a határokat azonban minél nyilvánvalóbban jelölni kell, mégpedig kerítés formájában. Bár akadnak olyan vidékek, ahol egyáltalán nem szokás kerítést emelni, hazánkban viszont ajánlott, hiszen rengeteg konfliktustól és félreértéstől kímélhetjük meg magunkat, ha egyértelműen jelezzük, hol kezdődik a magánterület.

Milyen kerítésünk legyen?

Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk kerítést építeni, akkor ez lesz az első és legfontosabb kérdés, amelyben dűlőre kell jutnunk. Ma már rengetegféle típusú kerítés létezik, ami egyrészt előny, hiszen van miből válogatni, másrészt hátrány, ugyanis ha semmiféle elképzelésünk nincs, akkor könnyedén belezavarodhatunk a bőséges kínálatba.

Természetesen a kiválasztás során mindenkinél más-más szempontok lehetnek döntőek. Míg egyeseknek az az elsődleges, hogy a kerítés lehetőleg mindent takarjon az utca felől, addig másoknál inkább a szép, mutatós kinézet, a gondozásmentesség, a hosszú élettartam vagy épp az anyagi lehetőségek kerülnek előtérbe.

Emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni az esetleges önkormányzati építési rendeleteket, melyek szabályozhatják, hogy mely kerítéstípusok engedélyezettek. Illetve az sem mellékes, hogy él-e a családban olyan kisgyermek vagy kutya, akire adott esetben veszélyt jelenthet a kerítés, mert például beszorulhat a lécek közé.

Kivitelezés a gyakorlatban

Ha már sikerült eldöntenünk, hogy milyen fajta kerítést szeretnénk, akkor ideje utánajárni a konkrét lehetőségeknek és annak, hogy ki fogja felépíteni a kerítésünket. Az előre gyártott elemekkel viszonylag egyszerű dolgozni, így ezt akár saját magunk is bevállalhatjuk, ellenben ha téglából vagy kőből épült kerítést szeretnénk, oda már kőműves szakember szükséges.

Ha a fahatású fémkerítés mellett tesszük le a voksunkat, akkor a Nívó acél- és alumínium elemeivel nem lesz nehéz dolgunk, hiszen mi is könnyedén felszerelhetjük őket, tetszőleges elrendezésben. Ha viszont nem igazán vagyunk járatosak a barkácsolásban, vagy nincs időnk és kedvünk ilyesmivel foglalkozni, akkor természetesen kérhetjük a cég általi teljes kivitelezést is.

A fémkerítés előnye, hogy nincs szükség utólagos gondozásra, ugyanis a fával ellentétben nem vetemedik, repedezik, és nem korhad. Ezáltal nem kell sem csiszolni, sem újrafesteni. A famintázatnak köszönhetően viszont fel sem tűnik a “turpisság”, a kerítés ugyanis egy az egyben úgy fest majd, mintha valódi fából lenne.

Ráadásul a lécek elhelyezhetőek vízszintesen és függőlegesen is, illetve hézagosan vagy teljesen zártan. Ezáltal olyan kerítést építtethetünk, amilyet megálmodtunk, és méltó határvonala, kiegészítője lesz udvarunknak.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo