fbpx

Eurobike: kerékpárpiaci trendek, 2017-es alkatrészkínálat

Augusztus 31-én nyitja kapuit a világ egyik legnagyobb és legrangosabb kerékpáros szakmai kiállítása, az Eurobike 2016. Idén 1350 kiállító mutatja be újdonságait, a standok közt barangolva megtekinthetjük a legfrissebb kerékpár- és alkatrészcsodákat, megismerve a legújabb piaci trendeket.

SM_1x11_1
Az Eurobike nemcsak az öreg kontinens legrégebbi és legnagyobb kerékpár-kiállítása, hanem világviszonylatban is az első helyen áll. Érdemes megemlíteni, hogy most már az Eurobike gárdája szervezi Ázsia és Észak-Amerika kerékpáros kiállításait is, a Asia Show-t, illetve a Las Vegas-i Interbike-ot. A hagyományosan a Bodeni-tó partján fekvő festői Friedrichshafen-ben megrendezett kerékpáripari dzsemborira idén több mint 40 000 látogatót várnak. A piac szereplői igyekeznek megjelenni, ráadásul legtöbbjük a fejlesztéseket is úgy időzíti, hogy itt mutassa be elsőként a 2017-ben megjelenő újdonságokat. Ez alól a nagy alkatrész- és kerékpárgyártók kaptak „felmentést”, akik egymásra licitálva az Eurobike-ot megelőző hetekben, hónapokban teszik közzé a következő évben megvásárolható alkatrészeket.

SM_EX1_Crank_Bosch_Black_Side_2Az alkatrészgyártók közül a SRAM nyáron bemutatta a vezeték nélküli eTap elektronikus váltórendszerét, amely immár meg is rendelhető, hasonlóképpen az ugyancsak csúcskategóriás 1×12 fokozatos XX1 Eagle MTB-szett is nemsokára kapható lesz. De jutott a fejlesztésekből a megfizethetőbb kategóriáknak is: 2017-es bicajokon minden bizonnyal gyakran visszaköszön a belépő szintű 1×11 montis alkatrészcsalád, a SRAM NX, illetve DH-s “testvére”, a GX. Az E-bike-hoz kifejlesztett EX1-szett valószínűleg nem lesz ilyen gyakori látvány a pesti utcákon, és érdekes módon “csak” 1×8 fokozattal rendelkezik. További újdonság az amerikaiaktól az országúti használatra szánt 1×11 rendszerek bevezetése, egészen a belépő szintű APEX szettig, amely logikus lépés a tavalyi cyclocross „egytányéros” szettek után. Nem biztos, hogy minden országútis elégedett lesz ezekkel, de választás lehetősége mindig előnyös!

shimano_xt_2017_1
A Shimano háza táján – válaszként a már említett megújult APEX szettre – a népszerű országúti Sora szett kap teljes “ráncfelvarrást”. A paletta felső végén pedig wattmérővel ellátott, elektronikus és mechanikus “fullintegrált” Dura Ace alkatrészek állnak a legmagasabb technikai színvonalat igénylők számára. 2017-ben az XT szett túraspecifikus és STePS E-(MTB)bike változattal is rendelkezésre áll. Végezetül az új Shimano Metrea alkatrészcsalád a város közlekedők számára nyújt dinamikus és egyben stílusos bicajozáshoz “testre szabott” megoldást.

campa_2017_mainRégebben azt mondtuk volna, hogy a Campagnolo a harmadik szereplő a kerékpáralkatrészek piacán, de most már az FSA is ide tartozik, lévén az Eurobike-on mutatja be új elektronikus váltórendszerét. Immár a spanyol Rotor is rendelkezik rendelkezik teljes szettel, azaz ötösfogatról beszélünk – persze nem egyforma kvalitású paripákkal! Az olaszokra visszatérve, az új Potenza család a vásárlók által legigényeltebb országúti árszegmensben lép harcba a SRAM-mal és a Shimano-val, illetve végre hidraulikus tárcsafékek is felkerünlnek a patinás Campagno palettára.

shimano_FSA_electronic_1

2017-ben már az FSA is teljes alkatrészcsaládot kínál, az idei Tour de France-on már letesztelték…

topeak_dry_bag_1Ezzel többé-kevésbé össze is foglaltuk, milyen alkatrésztechnika várható a 2017-es bringákon. Még néhány szó erejéig térjünk ki a kiegészítőkre, majd egy nemsokára megjelenő írásban a montis és az országúti kerékpárok, illetve az E-bike-ok fejlődési trendjeit vesszük górcső alá.

Kétségtelenül egyre népszerűbbek a GPS-alapú fedélzeti komputerek, amelyek az okostelefonokkal együttműködve alkotnak integrált egységet, a bicajozás során tárolt adatok akár automatikusan felkerülhetnek a netes közösségi portálokra. A wattmérők elterjedése is töretlen, egyre több piaci szereplővel, akár hónapról hónapra kedvezőbb árszinten. Előbb vagy utóbb az országúti kerékpárok száriatartozéka lesz a teljesítményt pontosan követő, így az edzést is elősegítő eszköz. A tendenciára jó példa a nemrég bemutatott Shimano Dura Ace 9100 szettbe integrált Pioneer wattmérő.

A Stages wattmérő olcsó, egyszerű, "egyoldalas", és legfőképpen a Sky csapat által is támogatott!

A Stages wattmérő olcsó, egyszerű, “egyoldalas”, és legfőképpen a Sky csapat által is támogatott!

Montis vonalon egyre népszerűbbek az állítható magasságú nyeregszárak, megannyi opcióval, távvezérléssel, a német Magurának köszönhetően akár elektronikus változatban is. Várhatóan a cross country felhasználásban is előbb vagy utóbb elterjednek – a nehezebb pályákon a többlet tömeget kompenzálja az alacsony súlypontnak köszönhető biztosabb irányítás. Végezetül érdemes megfigyelni, hogy a kerékpáros túrázás is reneszánszát éli, egyre nagyobb a választék csomagszállításra alkalmas eszközökből, számos új, innovatív megoldással “fűszerezve” a túrafelszerelés-kínálatot. Nemsokára megjelenő táskakörképünkben erről a trendről is részletesen beszámolunk.

Állítható nyeregmagasság akár elektronikus vezésléssel!

Állítható nyeregmagasság akár elektronikus vezésléssel!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo