fbpx

Eső, száguldás, sár – Így folytatódott a Gravel Magyar Kupa Vértesbogláron

Június elsején rendezték a Bianchi Gravel Magyar Kupa 3. fordulóját Vértesbogláron, ahol nemcsak a technikás pálya nehezítette meg az indulók dolgát, hanem az időjárás sem volt barátságos, helyenként óriási pocsolyák és tolós szakaszok vártak a versenyzőkre. A férfiaknál ismét Borsos Benedek volt a leggyorsabb, míg a nőknél Vass Anna ért be a rózsaszín trikós Punk Adrienn előtt.

A nyár első napján Vértesbogláron folytatódott az 5 futamból álló Bianchi Gravel Magyar Kupa, melynek a 3. fordulóját rendezték a Vértesben. Ezúttal távtól függően 104,8 km-t, illetve 52,4 km-t kellett teljesíteni vegyes terepen az indulóknak. Az eddigi versenyek közül a legtechnikásabb pálya várt a gravel bringásokra, a Vértes erdei töredezett aszfaltútjai mellett, földutak, mély homok és meredek emelkedők és lejtők lassították a versenyzőkre. Ráadásul az időjárás sem volt kegyes az indulókhoz, a verseny előtti napon és a verseny közben is jelentős mennyiségű eső esett. Nem véletlenül hívta fel a főszervező, Gangel Marcell a kerékpárosok figyelmét a rajtban, hogy mindenki óvatosan menjen lefelé és a versenyt az emelkedőkön próbálják megnyerni.

Az első körben még megúszták a versenyzők az esőt, így csak pár méter erejére kellett leszállni a bringáról, de a második körben megérkezett az égi áldás zivatar formájában, ami a meredek emelkedőkön leszállásra kényszerítette a részvevőket. Bár ennek ellenére a pálya kb 95 %-a jól tekerhető maradt minimál mintás gravel gumikkal is, csak a pocsolyákon történő átkelések száma növekedett meg. A férfiaknál az elmúlt 2 futamot is nyerő Borsos Benedek lett a leggyorsabb, mellyel tovább növelte az előnyét az összetettben és viselheti a rózsaszín trikót, míg a nőknél a külföldről hazalátogató Vass Anna volt leggyorsabb, 3 perccel előzte meg a rózsaszín trikós Punk Adriennt.

Adrienn így mesélt a versenyről:

“Mivel a versenyt Vértesbogláron rendezték, így nem kellett sokat utazni Fehérvárról. Emiatt viszont a rajt előtt kicsit több mint egy órával sikerült reggeliznem, ami aztán az első körben zavaróan hatott, főleg az emelkedőkön felfele, mivel az elsőre kapásból nem lehetett feltekerni csak futva tudtam ezt teljesíteni, mivel elég nagy sár volt. Előtte lévő nap is esett az eső, illetve a verseny második körében, éppen az erdő közepén kapott el, de ne szaladjunk ennyire előre.

A rajt előtt beszólítás volt, ahol az előjogom volt az első sorból indulni, a kedvenc rózsaszín mezemben. A rajtot követő pár száz méter után történt az éles rajt. Itt úgy éreztem nyomni kell, mert persze a versenyszellem bennem volt, és ha megindult mindenki, akkor nehogy lemaradjak. Majd elérkezett az első rövid emelkedő, amit említettem már, hogy felfutottam rá, szinte minden versenytársammal együtt. Az erdős részeken helyenként megállt az eső, sár és pocsolyák voltak, ezek miatt szükségem volt a CX-ben tanult technikákra. A leghosszabb mászást mindkét körben egy erdős szakasz adta. Míg az első körben 1x kellett leszállni, mert kipörgött a kerék alattam, a másodikban már 3x. Nem igazán kedvezett az időjárás a nyár első napján. Amikor a verseny előtt egy illetve két héttel bejártuk a pályát, és száraz volt, sokkal könnyebb és haladósabb volt. Viszont engem nem zavar az eső, és a sár sem. A versenyen megpróbálok minden külső tényezőt kizárni és csak koncentrálni a feladatra. A kimondottan kellemes, hűvös idő miatt elég volt két kulccsal frissítenem, bár a célba érve eléggé kiszáradtam, így egy liter folyadékkal pótoltam azonnal.

A verseny maga tetszett, de lehetett volna helyenként több biztosítás, ami a forgalmat illeti, nem mindig éreztem magam biztonságban a pályán.
A verseny elejére visszatérve, volt egy velem egyidős sporttársam, aki most először indult el a 3 sorozat közül. Szerettem volna vele tartani a lépést, esetleg együtt haladni vele, de ez nem így lett. Ő már az első emelkedőn megnyomta és utána nem sikerült utolérnem, végül 3 perc hátrányt sikerült összeszednem. De innen is gratulálok neki az eredményéért.
Összegezve elégedett vagyok magammal, bár a célba érve, nem ezt éreztem, hanem hogy sok maradt bennem, ha a számok ezt nem támasszák alá.
Teljesítettem a 103km-es távot, és a 2. helyen értem célba. Az összetett ranglistát vezetem, így továbbra is a rózsaszín trikóban várom a folytatást.”

Eredmények: https://fairtiming.hu/php/results.php?vrs=grav24_vertes
További információk, fotók ide kattintva érhetőek el: https://klnd.eu/2024/05/16/bianchi-vertes-gravel/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo