fbpx

Először csaptak össze a Tour-favoritok, Froome meggyőző – videó

Chris Froome nyerte az UCI 2.HC kategóriás Tour of Oman körversenyt, ahol tulajdonképpen a Tour de France legnagyobb esélyesei csaptak össze idén először.

Fromme-on kívül Vincenzo Nibali, Tejay Van Garderen, vagy Robert Gesink, Rigoberto Uran és Jurgen Van Den Broeck is ott voltak a héten zajló Ománi Körversenyen a Tour dobogóra aspirálók közül, más csak Alberto Contador hiányzott, aki Algarvéban nyert szakaszt éppen.

Froome győzelme a Green Mountain-en

Froome győzelme a Green Mountain-en

Ománban igazából az 5. etap adott alkalmat számukra, hogy kiderítsék, hogy állnak egymáshoz képest a felkészülésben. Csapata, a Team Sky munkájának is köszönhetően Froome nagyon megverte ellenfeleit a Green Mountain emelkedőjén, ami összetett sikert is ért számára. A kenyai-brit Tour győztes így nyilatkozott az ötödik szakasz után győzelméről:

Maximálisan örülök ennek a győzelemnek, különösen, mert ez az első versenyem idén. Nem voltam benne biztos, hol tartok a felkészülésben, de ezzel kiderült, pontosan olyan formában vagyok, amilyenben jelenleg lennem kell. Tudom, hogy sokszor elmondom, de a csapat fantasztikus volt, Danny Pate és Ben Swift nagyon jó ritmust diktáltak a hegy lábáig, ahonnan szintén tökéletesen működött a vonat. David López, majd Mikel Nieve hajtott hatalmas tempót, végül Sergio Henao támadott 2 kilométernél, hogy én tehessem a kereket az ellenfelekre. Robert Gesink-nek és Tejay Van Garderen-nek kellett üldözniük, és amikor utolérték 1,5 kilométerre a céltól, én is megindítottam a támadást. Láttam, hogy Rigo (Uran) és Tejay próbálnak felérni, elismerést érdemlő tempóban, de én akkor annyi időt próbáltam kiosztani, amennyit csak lehet.

Videón Froome győzelme (a youtube listán a többi szakasz összefoglalója is megtalálható):

Ez olyannyira sikerült Froome-nak, hogy jelentős különbséggel megdöntötte Joaquim Rodriguez tavalyi pályacsúcsát a Green Mountain emelkedőjén, a 19:14 percet 18:33-ra javította. Nyilván nem mérvadó az összehasonlítás, mert tavaly nem ugyanebben a brutális tempóban vezette fel a Sky a hegyet, de lélektanilag is jól eshetett ez a kenyai-brit Tour-győztesnek. Pláne, hogy egyik legfőbb kihívója, az olasz Vincenzo Nibali csak 16. lett, 20:18-at hajtva (tavaly Nibali 19:24 alatt ért fel ugyanitt). Persze Nibali kisebb gyengélkedése sem mutat túl messzire, hiszen az előző napon támadásban volt Sagannal és Urannal, és nyilatkozata szerint sincs még formában:

A szenvedés napja volt, hegymenetben ha nem vagy megfelelő kondiban, nincs mit tenni, és én még nem vagyok formában. Már 3,5 kilométerre a céltól túl nagy volt a tempó, és úgy döntöttem, hogy a saját ritmusomban tekerek fel. Ez a verseny a felkészülés szempontjából fontos nekem, és nem aggódom. Froome-hoz nincs mit hozzáfűzni, ő volt a legjobb.

A Tour of Oman-t egyébként a német sprinter, Andre Greipel foglalta keretbe a sprinteken aratott győzelmeivel, sőt, még a harmadik szakaszt is ledurrantotta, hármat nyerve így. A fiatal norvég sprinter, Alexander Kristoff a második etapon elért győzelmével jelezte, hogy komolyan kell vele számolni idén a hajrákon, valamint a közönségkedvenc Peter Sagan is látványosan behúzott egy szakaszt, a negyediket.

Összetett végeredmény:

1. Christopher Froome (GBr) Team Sky 18:36:45
2. Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:26
3. Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team 0:00:31
4. Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha 0:00:48
5. Robert Gesink (Ned) Belkin-Pro Cycling Team 0:00:57
6. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:01:01
7. Sergio Henao Montoya (Col) Team Sky 0:01:19
8. Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff-Saxo 0:01:25
9. Johann Tschopp (Swi) IAM Cycling 0:01:32
10. Daniel Moreno Fernandez (Spa) Team Katusha 0:01:34

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo