fbpx

El ne indulj bringával a Pilisbe, mert nem biztos hogy élve megúszod!

 

Ez most nem egy szokványos bulvár ijesztgetés! Fent jártam ma Dobogókő közelében, és a helyzet több mint drámai. Folyamatosan kidőlő fák, zuhanó jégdarabok kísértek utamon.

Az elektromos hálózatot is komoly csapás érte

Az elektromos hálózatot is komoly csapás érte

Abban a “szerencsében” volt részem hogy az ónos eső fagyhatára pont a falum fölött volt, így nekünk csak az egynapos áramszünetből jutott ki (most is aggregátorról van áram), illetve autóval az egész Pilist megkerülve tudunk Budapestre bejutni. Egyre több helyen olvastam hogy egyfajta katasztrófa turizmus címen többen is Dobogókőt céloznák meg bringával.

El kell hogy keserítsem őket! A fotelből nekem sem tűnt akkora “balhénak” ez az egész, mint ahogy a média bemutatta (illetve bemutatja hiszen nem múlt el a jegesedés). Ezért ma első kézből akartam mintát venni, milyenek az állapotok Dobogókőn és környékén. Felpattintottam a szöges tesztgumit a cyclocross bringámra, és irány a hegy.

A Shaolin falu magasságában már tarolt az ítéletidő

A Shaolin falu magasságában már tarolt az ítéletidő

A Két-Bükkfa nyereg alatt már látni lehetett a nyomait milyen pusztítást okozott a fákra ráfagyó eső, ugyanis kidőlt fák akadályozták a tekerést a Pilismarótra vezető erdészeti úton. A volt Shaolin falu magasságában zordra váltott a táj, ott húzódik ugyanis jelenleg (szerda) a fagyhatár. Itt a kidőlt fákat jég borítja, és a távvezetéket szanaszét szakították a rádőlő fák. A pusztítás óriási, és innentől gyakorlatilag folyamatos volt a jéghullás az ágakról! Mindezek mellé a néma csend elég hitchcocki hangulatot teremtett mivel autóknak és gyalogosoknak is tilos mind Esztergom, mind Pilisszentkereszt felől megközelíteni Dobogókőt.

Innentől a jég az úr!

Innentől a jég az úr!

Az ujjnyi, vagy ökölnyi jégdarabok nem mellesleg 3-10m magasságból potyognak, ami már nem játék! Nekem elég volt hogy mellettem csapódtak be, a sisakomra nem kértem volna… A nyeregbe felérve már egy másik világba csöppentem. Ott most a jég az úr ahogy a képeken is látható. A tervem az volt hogy egészen az új Pilis-tetői kilátóig felmegyek, de folyamatosan hallani lehetett az út felé belógó lombkoronából letörő ágak, és a kidőlő fák moraját, mindezt a “jégesővel” kombinálva, így a józan ész néhány kanyar után megálljt parancsolt.

Szöges gumival lehetett haladni, de a baj inkább fentről jön.

Szöges gumival lehetett haladni, de a baj inkább fentről jön.

Ugyanezt ajánlom neked is. Eszedbe ne jusson most (és amíg a parkerdő fel nem oldja a tiltást) a Pilis ezen részére jönni! Nem csak a fagyhatár fölött van a veszélyzóna hanem alatta is, mert nagyon sok fa meggyengült a jég súlya alatt, a több napos esőzés pedig feláztatta a talajt. Arról hogy mikortól járható a hegység a Pilisi Parkerdő elérhetőségein tudsz érdeklődni, de mi is beszámolunk majd a fejleményekről.

.

 

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo