fbpx

Egyórás kerékpározás: rekorddöntés angol hidegvérrel

Alex Dowsett a Manchester Velodrómban ma megdöntötte az egyórás kerékpározás világcsúcsát, nem is akárhogyan, mondhatni angol hidegvérrel.

Alex Dowsett a pályán

Alex Dowsett a pályán

A Movistar 26 éves brit kerekese nem akárki a szakmában, 2012-ben és 2013-ban is meg tudta nyerni a brit időfutam-bajnokságot, ami elég jó ajánlólevél. Ma hidegvérű taktikát választott, amit – bár logikus – még senki nem valósított meg eddig. Bevállalta a lassabb kezdést, félidőben még bőven az eddigi csúcstartó, Rohan Dennis 52,491 kilométeres teljesítménye mögött volt, csakhogy Dowsett nem lassult le innen, sőt, még rá tudott tenni egy lapáttal: háromnegyed óra környékén egyenlített, majd az utolsó 10 percben alaposan rávert az ausztrálra. Az új csúcs 52,937 kilométer.

Dowsett a célban

Dowsett a célban

Dowsett így nyilatkozott az egyórásról:

Nem fogok hazudni, az első fél óra könnyű volt, legalábbis könnyebb, mint gondoltam, egyre gyorsultam. Az edzőm olyan tervet csinált, ami nem annyira tetszett, de valahol mélyen mégis tudtam, hogy ez a jó terv. Nekem nem esik jól a tempóváltás, ezért könnyebb tempóval kezdtünk, amivel 45 percig Rohan teljesítménye mögé lőttünk, és ettől nem voltam túl lelkes. Félidőben tudtam, hogy több maradt még a tankban, kicsit izgultam is és mentem pár gyorsabb kört. Végül működött a taktika, mert az utolsó 10 perc már nagyon kemény volt, de meglett a rekord. Szeretnék hatalmas köszönetet mondani Steve Collins-nak, akivel 30-40 órát töltöttünk a pályán, ott volt minden edzésen. És nagyon köszönöm a közönség segítségét is, az utolsó 5 percben már csak ők hajtottak előre!

A rekorder kerékpár

A rekorder kerékpár

Bő egy hónap múlva, június 7-én ismét jelentkezünk az egyórás kerékpározás világcsúcsa kapcsán, nem más fogja megpróbálni a rekorddöntést, mint Sir Bradley Wiggins…

Fotók: Movistar Team

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo