fbpx

Egyből az élen: downhill kupagyőzelem külföldön!

Liszi Attila nyerte a 2015-ös downhill Szlovák Kupasorozat első fordulóját a tavalyi összetett győztes Rastislav Baranek előtt, a harmadik helyezett a juniorból fellépő Jozef Ondic lett. Az elképesztő abszolút győzelmen felül további remek magyar helyezések születtek, így összesen három kupát hozhattunk haza a hétvégén!

Már-már hagyományszerűen Mraznica síhelyén rendezik a Szlovák Kupasorozat első fordulóját, ahol elindul az éves versengés a szlovák és a cseh mezőny között. Mostanra már a számos magyar indulónak és a szép eredményeinknek köszönhetően egyre inkább velünk, magyarokkal is számolni kell. Egyértelműen a környező országok legerősebb és legjobban összerakott kupasorozatává vált az elmúlt években, nagyon sűrű és népes nemzetközi mezőny, ahol a legkisebb hibától is sok helyet lehet visszacsúszni.

Elite Férfi dobogó: 1. Liszi Attila, 2. Rastislav Baranek, 3. Jozef Ondic, 4. Lubos Stano, 5. Samuel Pivko

Elite Férfi dobogó: 1. Liszi Attila, 2. Rastislav Baranek, 3. Jozef Ondic, 4. Lubos Stano, 5. Samuel Pivko

Közel húsz magyar versenyző állt rajthoz a szezonnyitón, Elite Férfi, Junior és Masters kategóriában. Szinte mindenki alatt új bicikli, nagyobb kerékméret, így tehát nem volt véletlen a fokozott kíváncsiság. A LiMiT Racing Team-ben négy év után cserélődött a kerékpármárka egy egészen más rendszerű vázra és bármennyire is jól sikerült a srácok tesztelése és edzése az új Lapierre bringákkal, az első éles versenyhelyzetre mostanáig várni kellett. Úgy gondolom sok mindenre választ kaptunk!

Ahogy az Mraznica-n lenni szokott, az időjárás kicsit megbolondította a dolgokat. Pénteken hatalmas porban zajlott a szabadedzés, majd szombaton egy szinte egész napos szitáló eső következett. A több szakaszon is gyökeres pálya el is kezdte szedni az áldozatait, főleg az első ugrató érkezője. Néhány puklin átrombolva, egy kisebb eldobóról egy jobbos kanyarba kellett ugrani. Az érkező tele volt gyökerekkel, külső íven pedig egy méretes fa tartott egy szivacsot. Liszi Attila a saras-esős edzés közben ennyit mondott róla: „Ugorjátok, de ne nézzétek meg, attól csak rosszabb lesz!” Ritka ilyet hallani, de igaza volt.

Máshol viszont sajnos pórul járt… Attiláról tudni kell, hogy tavaly ugyanezen a versenyen a pálya alsó részén lévő gyökeres, technikás részen külső bokaszalag szakadást szenvedett a pénteki edzésnapon, azaz a legelső versenyhétvége, legelső napján. Ettől sajnos kimaradt neki a fél 2014-es évad és csak az Országos Bajnokságon tudott indulni először, amit mondhatni így egyből megnyert és szerezte meg negyedik bajnoki címét. Szóval fájó emlékek fűzik a Szlovák Paradicsom síhelyéhez, ami szombat délután újra felrémlett. Mindössze néhány méterrel feljebb a tavalyi sérülés helyszínétől, jobb térddel esett egy fának, amitől nagy fájdalmai voltak, jó ideig rá se tudott állni. Úgy tűnt nagy a baj, és ez az edzések végét is jelentette számára, azonban vasárnapra, a döntő napjára ébredve már hatottak a csodakrémek és persze az idő. Nagyon bíztunk benne, hogy rajthoz tud állni és szerencsére a reggeli kötelező edzésen kiderült, hogy ha fájdalmakkal is és nem is százszázalékosan, de ott lesz az időmérőn, hogy néhány pontot azért gyűjtsön az összetettben.

Többeknek viszont ideje korán véget ért a versengés, köztük a szlovákok kiválóságának, Martin Knapecnek, a magyarok közül pedig Kántor Miklósnak. Miki megúszta néhány sebbel, de Knapec útja sajnos a kórházba vezetett, ahonnan begipszelt kézzel érkezett vissza, reméljük minél hamarabb újra nyeregben lesz. Mindketten a korábban említett első ugrató érkezőjében estek.

Rastislav Baranek tavaly az összetettet megnyerte, idén az első fordulóban Liszi Attila mögött a második helyen végzett.

Rastislav Baranek tavaly az összetettet megnyerte, idén az első fordulóban Liszi Attila mögött a második helyen végzett. Fotó: Marian Vejcik

Hét hónap szünet után érkezett hát a szezon első mért futama. Liszi Attila is tűkön ült már: „Izgatottan vártam, hogy végre versenykörülmények között próbáljam ki az új Lapierre bringámat, valamint, hogy újra lássam külföldi ellenfeleim és megküzdhessek velük. A várakozásoknak megfelelően a bicaj tökéletesen működött az egész hétvége folyamán. A pénteki napon még csak kóstolgattam a pályát, a szombati nap vége fele pedig már a határokat is nagyjából tudtam. Ekkor sajnos egy esés következtében a jobb térdem csúnyán megrándult, mindez csupán egy kanyarral feljebb, mint ahol tavaly elszakadt a bokaszalagom. Másnapra kiderült, hogy hála Istennek olcsón megúsztam és csak bicegésre voltam ítélve. Ezek után az időmérős eredményemen nagyon meg voltam lepődve, az ötödik helyet sikerült megszereznem.” Nála már csak mi lepődtünk meg jobban, ilyen állapotban mindössze három másodpercet kapott az első helyezett Martin Mikulenka-tól, 2011 összetett győztesétől.

A többiek is kiválóan szerepeltek, Szabó Endre Masters kategóriában második helyen kvalifikált, a döntőben pedig a harmadik helyen végzett. Így az első érmet már egész hamar magunkénak tudhattuk! Tóth Péter a Junioroknál az ötödik helyről három mp javítással igaz visszacsúszott a hatodikra, de így is kiváló eredmény, főleg, hogy még jövőre is a fiatalok mezőnyében verseng majd! Az idei szezon pedig csak éppen elkezdődött! Elite Férfiaknál Zámbó Dávid a 14. helyen, Keresztes Péter eggyel mögötte szerepelt az időmérőn, majd szépen sorban a többiek. Közöttük ott volt Lukács Rajmund is, 2012 Downhill Magyar Bajnoka, akit két kihagyott szezon után láthattunk újra rajtszámos DH bringán!

A döntőben néhányaknak becsúszott pár hiba és esés, Muszula Balázs ezzel együtt is a nagyon jónak mondható 18. helyen végzett a 15-18 évesek alkotta Junior kategóriában, első évesként. Tavaly még U15-ben szerzett összetett második helyet, úgyhogy neki még bőven van ideje a dobogós helyeket ostromolni!

Muszula Balázs közelít a cél felé a vasárnap reggeli kötelező edzésen.

Muszula Balázs közelít a cél felé a vasárnap reggeli kötelező edzésen.

A hétvége fő attrakciója, azaz az Elite Férfiak döntője zárta a háromnapos rendezvényt. Négy magyar is a legjobb 20-ban zárt, azonban annál sokkal izgalmasabb volt, mintsem így átugorjunk az eseményeken. Az időmérő fordított sorrendjében érkező versenyzők kisebb-nagyobb kihagyásokkal cserélgették egymást az aktuális éllovasnak járó „hot-seat”-ben. A top15 csatáit Keresztes Péter indította meg, aki 3,5 mp-t tudott javítani, ezzel beleülhetett a piros fotelbe. Nem is kellett hamar felállnia, egészen a 10. helyig jutott, így egy újabb top10-es helyezést szerzett a Szlovák Kupában. Zámbó Dávid közel két másodperccel jött jobbat időmérős futamánál, amivel megtartotta 14. pozícióját.

A legjobb öthöz és Liszi Attilához érkezve, az a Jozef Ondic vezetett, aki tavaly a Junioroknál az összetett második helyen végzett. Attila azonban egészen hamar megjelent az utolsó nyílt szakaszon az előtte rajtoló cseh Lukas Splichal után (2013 összetett győztese). Nagy-nagy örömünkre át is vette az első helyet és az igazi meglepetés az volt, hogy négy másodpercet javított! Óriási izgulás következett, szurkoljuk ki azt az első helyet! A cseh Srnensky rontott néhány tizedet, bőven Attila mögé jött. Lubos „Bajusz” Stano az ő szép stílusában közeledett a cél felé és bár javított, de aktuális harmadik lett vele. A tavalyi összetett győztes és talán a legnagyobb ellenfél Rastislav Baranek pattanásig feszült helyzetet teremtett, mikor mindössze 3 tizeddel ért be Attila mögé, de ami fontos, hogy mögé! Ekkor már biztos volt, hogy nem hazai rider nyeri az első fordulót, ugyanis már csak a cseh Martin Mikulenka volt hátra. Ő szinte pontosan két másodperc plusszal a hatodik helyen ért célba, amitől hatalmas üdvrivalgásba kezdett a magyar különítmény. Mekkora teljesítmény, mekkora öröm ez! Ilyen éles versenyen a dobogó tetején, egyből az első versenyen, le a kalappal Liszi Attila előtt!

Elite Férfi top20

Elite Férfi top20

„A döntőre fejben nagyon összeszedtem magam, tudtam, hogy tudok az időmérős futamomnál jobbat is, és végül négy mp-vel gyorsabb időt jöttem. Ezzel sikerült megnyernem a versenyt, ami hatalmas öröm volt számomra és a csapatnak is. Remélem, idén még sokszor fogok a Szlovák Kupa fordulóinak dobogóján állni. Ha már ilyen jól indultak a dolgok, merjünk nagyot álmodni!” – mondta nagyon bizakodóan Attila. Erre minden oka meg is van, úgy látszik nem a levegőbe beszélt, mikor legutóbb azt ecsetelte, hogy bár nem a legideálisabban sikerült a téli felkészülése, de jó formában van!

Attila abszolút győzelme és a további szép eredményeink a harmadik helyre repítették a LiMiT Racing Team-et a csapat értékelésben, így három kupával térhettünk haza az idei első versenyhétvégénkről!

A LiMiT Racing Team a csapatok versenyében a harmadik helyen végzett, így összesen három kupa került a srácokhoz. Balról: Soronics Olivér, Zámbó Dávid, Szabó Endre (Masters 3.), Keresztes Péter, Gács Péter, Liszi Attila (Elite Férfi 1.), Muszula Balázs.

A LiMiT Racing Team a csapatok versenyében a harmadik helyen végzett, így összesen három kupa került a srácokhoz. Balról: Soronics Olivér, Zámbó Dávid, Szabó Endre (Masters 3.), Keresztes Péter, Gács Péter, Liszi Attila (Elite Férfi 1.), Muszula Balázs.

A verseny összefoglaló videójában további részleteknek lehetünk szem- és fültanúi, hamarosan érkezik!

Májusban még két verseny vár a srácokra, a következő Kranjska Gora-n, ahol Európa Kupa lesz, ami magyar válogató versenynek is számít. Majd a hónap végén érkezik a Szlovák Kupa második fordulója!

Szép volt Ati, szép volt srácok!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo