fbpx

Duna Maraton: Juhász Zsolt és Dósa Eszter a mountain bike maraton bajnok – videó

2013-ban a Duna Maraton adott otthont az XCM országos bajnokságnak, megújult pálya, és még éppen nem kánikula, napos idő várta a körülbelül 1200 indulót a szokásos visegrádi versenyközpontban.

Rajt Visegrádon

Rajt Visegrádon

Idén kikerült az itinerből a Pap-rét felé vezető aszfaltozott erdei út, helyette a Salamon-torony érintésével a Fellegvár irányába tartó aszfalttal kezdődött a maraton, majd egy balos kanyarral terepen közelítették meg a bringások Pilisszentlászlót. Változott az utolsó 20-30 kilométer is, mondhatni előnyére, kimaradtak hosszabb mászások, a ritmusos, hullámos fennsíkon aki helyezésekre hajtott, bőven tudott diktálni gyilkos tempót, aki pedig teljesíteni szerette volna a távot, valószínűleg nem hiányolta a fárasztó emelkedőket, akár a 95 kilométeres hosszú-, a 71 kilométeres közép-, vagy a 32 kilométeres rövidtávról érkezett.

dosa

Dósa Eszter

Hazánk UCI-bejegyzésű mountain bike csapata, a Waberer’s Areus MTB Team nem bízta ma a véletlenre a bajnokság kimenetelét, teljes legénységgel álltak rajthoz, Parti, Juhász, Szatmáry, Vígh és Csielka is felsorakozott a rajtvonalhoz. Az aszfaltos felfelén Csielka húzta meg először a tempót, széthúzva kicsit a sort, mintegy előkészítve a csapattársaknak. Hamar ki is alakult egy szűkebb élboly még Szentlászó felé, a Waberer’s fiúkon kívül Blazsó (VKE-Nelson), a lengyel Kross gyári versenyzői, Rekawek és Czarnota, valamint Buruczki (Merida-Kőbánya TC) maradtak játékban.

A két favorit, Parti és Blazsó sem fejezte be a versenyt

A két favorit, Parti és Blazsó sem fejezte be a versenyt

Parti András az első dobogókői mászás alatt ellépett a többiektől, lélegzetvételnyi előnyt építve. A nagyon meredek sípálya-mászás után is vezetett, azonban Dobogókőről Pilisszentlászóra visszaereszkedve széttört a kormánycsapágya, amit nem sikerült megjavítani. Juhász Zsolt a Dobogókő mögötti hurokban hasonlóan Partihoz egyedül robbantott, megkezdve a felzárkózást csapattársához.

Duna Maraton hosszútáv dobogó: 1. Juhász, 2. Rekawek, 3. Szatmáry

Duna Maraton hosszútáv dobogó: 1. Juhász, 2. Rekawek, 3. Szatmáry

Az üldözőbolyban eközben Blazsó Márton számára kedvezőtlen helyzet alakult ki, nyilván Parti csapattársai nem húzták a tempót, Buruczki sem vezetett, és a Kross versenyzője sem virgonckodott idegen pályán, így a VKE-Nelson bringásának kellett elöl mennie, ami felőrölte idegileg és kiállt a versenyből.

Az XCM magyar bajnokság dobogósai

Az XCM magyar bajnokság dobogósai

Parti kiesése után Juhász vette át a stafétabotot az élen, és kimondottan nagy előnyt szerzett a célig, 8 perccel verve az együtt érkező Radoslaw Rekaweket, Szatmáry Andrást és Bogdan Czarnotát. A hölgyek között is a Kross versenyzője, Michalina Ziolkowska kényszerítette leginkább csatára a magyar bajnokot, de Dósa Eszter (Vitalitás SE-Scott-Nutrixxion) végül magabiztosan, hasonlóan Juhászhoz, 8 percnyi előnnyel győzött a lengyel ellenfél és Orosz Anita (Trek SE) előtt.

Fotógaléria: http://foto.nutrixxion.hu/2013/MTB/0707-DunaMaraton/index.html

Video by SteveStudio:

Teljes eredménylista az Odinsport oldalán, KATTINTS IDE!

Fotók: Tirszin János – nutrixxion.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo