fbpx

Cyclocross a Filmgyárban: egyedülálló pályán zárult a SuperCross sorozat – videó

Szokatlan helyszínen került sor ma a magyar cyclocross sorozat, a SuperCross hetedik, zárófordulójára, a BikePont.hu-Endura Kupára. A szervező Hegyibringa-csapat az etyeki Korda Filmpark díszletei között jelölte ki a szezon egyik legjobb – frissen debütáló – pályáját.

Ma összetett díjátadót is tartottak a Korda Filmparkban

Ma összetett díjátadót is tartottak a Korda Filmparkban

A filmstúdiók, a történelmi díszletek, vagy éppen egy New York-i utcarészlet között kígyózó pálya hazai szinten a versenyzők és a nézők igényeit is minden szempontból kielégítette. A legtöbb SuperCross-pályához képest az extravagáns helyszínen kívül fontos pozitívum volt, hogy szinte végig széles volt a nyomvonal, több ívet lehetett választani a kanyarokban, bárhol lehetett előzni, nem úgy mint sok más ismert kör hosszan kacskaringózó egynyomos ösvényein.

A futamot a belga Wouter Cleppe nyerte Fejes és Búr előtt

A futamot a belga Wouter Cleppe nyerte Fejes és Búr előtt

Kiderült az is, hogy a 3,8 kilométeres pálya nagy része esőálló, hiszen az éjjel komoly égi áldás hullott, ami a sóderos, homokos részeket abszolút nem tette csúszóssá, egyedül a parkoló mögötti részen volt egy hosszabb, sáros, erőelszívő szakasz, ugyancsak dupla nyomon. Az egyedüli negatívumot a szokásosnál több kő jelentette, növelve a felütés veszélyét, valamint volt egy „csemege” szűk csikicsuki, ami azért sokaknak kivívta a nemtetszését.

Mankának még ma is szenvednie kellett az összetett sikerért...

Mankának még ma is szenvednie kellett az összetett sikerért…

A legkisebbek és a legidősebbek futamai után került sor a nézőket már nagyobb tempóval kiszolgáló női/U19/master2 versenyre, ahol sokan hiányoztak a legjobbak közül, hiszen Portugáliában edzőtáborozik Benkó Barbi, Dósa Eszter és Dina Marci is, de a master2 mezőny legjobbja, Vinczeffy Zsolt is távol maradt. Utóbbi kettő a kihagyott futammal is fölényesen nyerte a sorozat összetettjét, a legtöbb versenyen pont egymással meccseltek az abszolút elsőségért. A hölgyek között ma Király Mónika (Squadra Scappatella) nyert Orosz Anita (Trek SE) és Cséri Szilvia (Zalaegerszegi KSE) előtt, de meg kell említeni a sorozat összetettjében élen végző Rozsnyai Mariann (Deviantmtb.hu) menetét is, aki egy bukás után megsérülve, fájdalommal küszködve is végigment a generálba számító pontokért. Master 2-ben első SuperCross-győzelmét aratta a szakágban idén debütáló sokszoros pálya és országúti bajnok Árvai Attila (Bianchi Peloton Team).

supercross_3

Szabó András, Bakter, a master1 összetett győztes

Az elit futamban a pálya adottságai miatt is sokáig együtt bolyozott a Fejes Gábor (Dr. Bátorfi AKTK), Buruczki Szilárd (Merida-Kőbánya TC), Búr Zsolt (Alpinbike Team-Giant-Endura-CsontiCar) hármas, akikre féltáv felé közeledve zárkózott fel a belga Wouter Cleppe. A SuperCross sorozat legizgalmasabb futama alakult ki, az utolsó körig nyitott maradt minden. Buruczki sajnos már nem szólhatott bele a dobogó sorsába, mert defektelt, Buzsó pedig nem tudta tartani végül Cleppét és Fejest, akik együtt fordultak a célegyenesre. Sokat számított, ki kezdi az utolsó sikán után élről a sprintet, és a belga ki is használta jobb helyzetét, de Fejes sem volt elkeseredve, az összetett győzelemmel vigasztalódhatott. Master 1-ben Kovács István (Ózdi KE), U23-ban Rózsa Balázs (KSI-Schwinn Csepel) nyert.

 

Fejes Gábor több szempontból is értékelte a verseny után a SuperCross-t:

A mai versenyt a végén kicsit elrontottam, későn próbáltam már lehajrázni Cleppét, hiába voltam gyorsabb. Ha van még pár méter, megvan, de nem volt, viszont ettől most egyáltalán nem vagyok kevésbé vidám. Sikerült megnyerni a sorozatot, amit végig nagyon élveztem. A kedvenc pálya a kazincbarcikai volt, de a balassagyarmati és a salgótarjáni is bejött, talán Kecskemét, Veszprém Etyek a további sorrend, a legkevésbé pedig idén az ózdi versenyt élveztem, nem csak azért mert szerencsétlenül alakult, hanem jól ismerem a helyszínt, szoktam edzeni ott a sportpályán, és sokkal jobb nyomot lehetett volna jelölni.

Az összetett dobogó: Fejes, Buruczki, Búr

Az összetett dobogó: Fejes, Buruczki, Búr

Amin változtatnék, az egy egységes rajtoltatás bevezetése lenne, mert most egyszer dudaszóra, máskor bemondásra, vagy más hangjelzésre indulunk, volt már, hogy ez nagyon zavaróan jött ki. A másik, hogy jó lenne csengetni az utolsó kört, mert a verseny hevében nehéz a körszámlálóra koncentrálni, pláne ha elöl megyek, és akkor vált 2-ről az utolsó körre, amikor már elhaladtam. Amit még mondanék, hogy szerintem felesleges az U23 kategória, a fiatalokat talán nagyobb tempóra is ösztökélné, ha nem lenne meg a „tuti dobogó”, mert van, hogy csak hárman indulnak…

Díjazottak népes csoportképe

Díjazottak népes csoportképe

Azt a véleményemet is szeretném elmondani, hogy nekünk, magyarok számára a cyclocross lehetne akár az a szakág, amiben közel tudnánk kerülni a nemzetközi élvonalhoz is, csak áldozni kellene rá, hogy eljussunk magasabb szintű nemzetközi versenyekre is, ahogy egy ideje például a szlovákok is teszik. Nyilván saját erőből nem tudok erre áldozni, de biztos vagyok benne, hogy még tovább tudnánk fejlődni, ahogy az elmúlt egy-két évben is fejlődtünk. A cyclocross látványos, jól közvetíthető, esélyes, hogy a téli olimpia programjába is bekerül előbb-utóbb.

Teljes eredménylista: supercross14_etyek7

Összetett eredménylista: scossz

Az elit futam videón:

SUPERCROSS 2014 ETYEK from SteveStudio on Vimeo.

Facebook-galériák:

https://www.facebook.com/toth.laszlo.5494/media_set?set=a.749181221777670.1073741866.100000573982471&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.705362232831141.1073741848.133666210000749&type=1

https://www.facebook.com/tamas.kaldi/media_set?set=a.621923961188056.1073741878.100001113724626&type=1

https://www.facebook.com/norbert.goltl/media_set?set=a.10202750392191719.1073741840.1557215178&type=1

További fotók, videók hamarosan…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo